Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Katolikus lesz Tony Blair - várt a hatalom átadásáig

Napokon belül bejelentheti a távozó brit miniszterelnök, hogy áttér a katolikus vallásra. Az anglikán Tony Blair szombaton találkozik a pápával, majd ezután várhatóan napokon belül bejelenti áttérését. A politikus felesége, Cherie Blair és lánygyermekük, Kathryn hívő katolikusok.
Szombaton találkozik Tony Blair távozó brit miniszterelnök XVI. Benedek pápával a Vatikánban, majd ezt követően várhatóan napokon belül bejelenti, hogy áttér a katolikus vallásra. Az audienciára elkíséri hívő katolikus felesége, Cherie Blair és lányuk, Kathryn is.

A The Daily Telegraph értesülései szerint Tony Blair - aki a jövő héten szerdán adja át a kormányfői posztot Gordon Brown-nak - rögtön a hatalom átadása után megteszi a formális lépéseket az áttérésre.

Bár már nincs alkotmányos akadálya, Nagy-Britanniának még soha nem volt katolikus miniszterelnöke. Valószínűleg Tony Blair is azért várta mostanáig, mert összeegyeztethetetlennek tartotta volna a kormányfői posztot a katolikus vallással. Hagyományosan ugyanis a brit miniszterelnök választja ki az anglikán egyház püspökeit.

Az is hátráltathatta áttérését, hogy az megzavarhatta volna az észak-ír békefolyamatot, miközben pártja toleranciával viseltet az abortusz iránt és támogatja a melegek jogait, Tony Blair pedig személy szerint is nagy támogatója az őssejt-kutatásnak, amit a katolikus egyház ellenez.

Szombati találkozója a pápával (amit meghiúsíthat az Európai Uniós csúcs esetleges elhúzódása) négy éven belül a harmadik alkalom lesz, ami szintén bizonyítéka Tony Blair katolikus érzelmeinek.

Egyházi források szerint a négy gyermekét katolikus hitben nevelő brit miniszterelnök nem hivatalosan már régóta a katolikus elvek szerint él és ennek megfelelően az állami kötelezettségeken kívül csak nagyon ritkán vett részt anglikán szertartásokon.

Tony Blair áttérése nem újkeletű téma, hiszen már három évvel ezelőtt saját plébánosa árulta el, hogy a miniszterelnök megvitatta vele a katolikussá válás lehetőségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hazugság az egyik legizgalmasabb kommunikációs jelenség

Vagy a rendőrök hazudnak, vagy Zsanett: egyelőre ennyi a bizonyság a magyar közvéleményt leginkább… Tovább olvasom