Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Katasztrófavédelmi kitüntetéseket kaptak a védekezés hősei

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője Budapesten ünnepség keretében elismeréseket adott át a védekezés hőseinek.
A sikeres árvízi védekezésnek az előjelezés, a felkészülés, a szervezettség és a társadalmi összefogás volt a kulcsa - jelentette ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, amikor szombaton Budapesten ünnepség keretében elismeréseket adott át a védekezés "hőseinek".

Bakondi György altábornagy ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány, amely július 19-én hivatalosan is megszűntnek nyilvánította a vészhelyzetet, biztosította a megfelelő jogi és szervezeti hátteret a sikeres védekezéshez.

A főigazgató hangsúlyozta, a dunai árhullám leküzdése a többi között annak köszönhető, hogy a vízügyi szakemberek pontosan jelezték előre a vízállást, így a védelmi erők mindig tudták, hol, milyen magasságú gátat kell építeniük.

Szintén hozzájárult a sikerhez a védekezésből részt vállalók szervezettsége, az erők és eszközök megfelelő szállítása és átcsoportosítása, illetve a katasztrófavédők szorgalma - tette hozzá. Bakondi György kiemelte azt a példátlan társadalmi összefogást, amelynek során százezrek vettek részt önkéntesként a védekezésben az ország árvíz által megkímélt területeiről, sőt a határon túlról is.

A katasztrófavédelem végső összesítése szerint a 807 kilométernyi töltésen a rendvédelmi szervek tagjai közül 18 687-en vettek részt a védekezésben június 4. és 13. között. A védművek megerősítése során több mint 10 millió homokzsákot és 242 ezer köbméternyi homokot használtak fel.

Az árhullám közvetlenül 206 ezer embert veszélyeztetett, közülük 1570 embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát. A védekezésben a hivatásosokon kívül részt vettek önkéntes tűzoltók, illetve mentőszervezetek is - olvasható az eseményre kiadott összeállításban.

Az ünnepségen 17 tűzoltó vehetett át Bátorságért érdemérmet, emléklapot kaptak megyei védelmi bizottságok vezetői, illetve a főigazgató csapatzászlókat és zászlószalagokat adományozott a védekezésben példamutató munkát végző megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok és önkéntes megyei mentőszervezetek számára.

A szombati eseményen tartották kétszáz most végzett tűzoltó tiszthelyettes és hetven szerparancsnok ünnepélyes "kibocsátását" is. Képzési idejük alatt közülük sokan részt vállaltak az árvízi védekezésből.

Olvasóink írták

 • 17. Fenyőrigó 2013. július 22. 21:27
  „Civilként voltam kint három napig meló után, napi 7-8 órát. Tőlük amúgy sem kéne a kitüntetés. Megkaptam a köszönetet más formában: innivaló, ennivaló, ami nagyon jól esett. Ja és persze én örültem, hogy segíthetek a környéken lakóknak. Majd ősszel, vagy jövő tavasszal elviszem a gyerekeimet, megmutatom nekik, hogy hol raktam másokkal együtt a zsákokat, ahol éppen akkor mindenki egyenlő volt. Ja és saját magam elhatározásából mentem, nem nagy emberek hívó szavára. Még annyit, hogy mivel helyben nem működött olajozottan a szervezés, így mindig megtaláltam magamtól a melót. Én köszönöm, hogy segíthettem!”
 • 16. mérpontén 2013. július 22. 16:52
  „És akik a gáton harcoltak, több száz kilométerre otthonuktól, több héten keresztül, ők nem hősök?”
 • 15. molten13 2013. július 22. 11:40
  „Végre Viktort is kitüntetik. Vagy lehúzta valaki a listáról?”
 • 14. zakarias3 2013. július 21. 22:01
  „13.Legs.Tied a pont!”
 • 13. Legs 2013. július 21. 15:29
  „Ha számít valamit akkor én most az összes civilt kitüntetem barátságommal, aki ott volt mellettem.Ha nem is közvetlenül,tán épp másik városban,faluban,az nem számít.A vízügyesek is megérdemlik az elismerést,de ez nem sikerült volna civil összefogás nélkül.Orbánnak ehhez semmi köze.Nem miatta mentek a gátra az emberek,hanem egymásért.”
 • 12. HarconaMarcos 2013. július 21. 10:19
  „Én szívesen olvasnék arról is, hogy hogyan vonták felelősségre azokat, akik a (nagyjából menetrendszerű zöld)ár előtt elbontották a gátat. Az egész országban nem volt akkora izgalom, mint Győrújfalunál. Máshol magasították és erősítették a gátakat, itt pedig új gátat kellett építeni napok alatt. Irgalmatlan nagy szerencséjük van, hogy a végén sikerült megtartaniuk a gátat, de nem sokon múlt, hogy Győrtől északra víz alá kerüljön pár település(rész).
  Azt pedig megtippelni sem merem, hogy mindez mennyibe került - bár valószínűleg a barátok barátaihoz került a pénz, tehát nincs baj.”
 • 11. Kukac40 2013. július 21. 09:25
  „Nem ezért kapják a fizetésüket a katasztrófa védők? A sok önzetlenül segítőnek egy köszönöm-öt mondott valaki?”
 • 10. titokgyula 2013. július 21. 09:16
  „Értelmetlen mutogatás. Civilek nélkül nem ment volna.”
 • 9. bazsifekete 2013. július 21. 08:37
  „"A főigazgató hangsúlyozta, a dunai árhullám leküzdése a többi között annak köszönhető, hogy a vízügyi szakemberek pontosan jelezték előre a vízállást, így a védelmi erők mindig tudták, hol, milyen magasságú gátat kell építeniük."

  Még szerencse, hogy a folyási iránya adott egy folyónak.
  :)”
 • 8. vonLichthofen 2013. július 21. 03:46
  „Hát az Új Magyar Gárdát ki fogja kitüntetni?
  Na será, majd a Jobbik győzelme után!”
 • 7. Szitu 2013. július 21. 02:39
  „Én tökéletesen meg lennék elégedve,hogy ha az amúgy a saját hülyeségüket / töltésbontás/ gyorsan megoldani akarás következtében iderendelt helikoptereket visszaküldenék pár napra. Elég lenne egy köszi mindenkinek aki kinnt volt és segített,nesztek egy extra szúnyogírtás... Mert az árvíz után ez maradt azoknak,akik itt élnek....”
 • 6. erőslátó 2013. július 20. 22:13
  „Elsőként a Vezírt kellett volna kitüntetni, hisz ő annyira sietett még a gumicsizmából is csak fele mást vitt magával!”
 • 5. zakarias3 2013. július 20. 22:02
  „Anno még Viki is nagy hanggal harsogta,hogy a népi összefogás mekkora segítség volt a bajban!Megúsztuk,már el van felejtve a rengeteg ember munkája!”
 • 4. torabora 2013. július 20. 21:39
  „Öt napot töltöttem a gáton,bizonyos szakemberek hozzáértését azért megkérdőjelezném.Itt elsősorban az össznépi összefogás segített még akkor is ha a média ezt nem egészen helyezi előtérbe!”
 • 3. zakarias3 2013. július 20. 21:00
  „Vakondi úr,idézőjelben!És a rengeteg önkéntes,aki a szabadidejét,hétvégéjét áldozta fel,,azokkal mi van?Tisztában vagyunk azzal,hogy a gátszakadás megelőzését önnek,és elsősorban Orbán viktor úrnak köszönhetjük,de azért önökön kívűl is volt pár legény a gáton!”
 • 2. blaze 2013. július 20. 18:53
  „1. szimre50803 2013.07.20. 17:41
  Egyetértek! Ez a magunkat kitüntetősdi dolog úgy látszik megmaradt valahonnan.”
 • 1. szimre50803 2013. július 20. 17:41
  „És tessék mondani, az áldozatkész civilek mikor kapnak kitüntetést? Nélkülük hol lettek volna a hivatásosok? Szerintem sehol! Ők ezért minimum köszönetet kellett volna hogy kapjanak, mivel nekik ez a munkájuk. A gyári munkás sem kap kitüntetést nap mint nap az elvégzett munkájáért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes sérülések: megszúrta élettársát egy nő Sátoraljaújhelyen

Családi vitát követően megszúrta élettársát egy 52 éves nő Sátoraljaújhelyen, az 57 éves férfit… Tovább olvasom