Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Kastélyt vehet hat forintért

Ha valaki szerény pénzügyi lehetőségei ellenére igazi középkori kastélyra vágyik, nem kell messze menni: Szlovákiában már hat forintnak megfelelő összegért vásárolhat egyet. A csak látszatra csábító ajánlat abban a listában olvasható, amelyet a szlovák műemlékvédelmi hivatal állított össze, hogy tulajdonost találjon 97 történelmi épület számára.

Ezek jó része magántulajdonban van, miután a rendszerváltás után korábbi birtokosaik visszakapták őket – csak éppen az illetőknek nincs pénzük az épület költséges karbantartására.

A műemlékvédelmi hatóságot a bajba jutott tulajdonosok keresték meg azzal a kéréssel, hogy találjon rá vevőt, miközben azok is jelentkeztek, akik viszont vásárolni szeretnének ilyen épületet. Luboslav Skoviera, a hivatal informatikai vezetője ezért CD-t állított össze, amely 97 eladó, méghozzá általában igen olcsón kapható műemlék épület adatait, fotóit tartalmazza: ötven-egynéhány majorság, kúria, két kastély, tizenhat polgárház és több kisnemesi épület legfontosabb jellemzői ismerhetők meg a CD révén.

Nagy részük az ország központi és keleti részében található, amely több száz éven át Magyarországhoz tartozott. Többségük önkormányzatok, illetve magánszemélyek tulajdonában van.

Luboslav Skoviera azonban figyelmeztet: a vásárlóknak nehéz dolguk lesz. „Az épületek többsége rossz állapotban van, tatarozni kell őket, vagy az eladók támasztanak különböző feltételeket, például jó állapotban lévő csereépületet követelnek."

Műemlékvédelmi előírások

A megvásárolt épületek restaurálásánál be kell tartani a szlovák műemlékvédelmi előírásokat, például tilos modern nyílászárók és burkolóanyagok alkalmazása, és az előírások megsértőire büntetés vár. A legolcsóbbnak a Zólyom közelében lévő Végles (Viglas) kastély tűnik: 0,025 euróért vásárolható meg – viszont az új tulajdonosnak vállalnia kell a restaurálás több millió euróra becsült költségét.

A polgárházak vidéken olcsóbbak

Egyébként több kisebb majorság ára 50 ezer és 250 ezer euró között mozog, a legnagyobbaké eléri a 900 ezer eurót. A városokban található középkori polgárházak ára 25 ezer eurótól 125 ezer euróig terjed – vidéken azonban akár 2500 euróért (625 ezer forint) is lehet vásárolni ilyen épületet.

Szlovákia EU-tagsága nyomán fellendülhet a kereslet e régi kövek iránt. Luboslav Skoviera szerint máris sokan érdeklődnek a szomszédos Ausztriából, ahol az átlagjövedelem ötszöröse a szlovákiainak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ember a Holdon

Abban az időben, amikor kábítószeres tünetekkel fenyegetett a Cola-Cola, amikor sem a tvisztőrület,… Tovább olvasom