Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Kassza

Hallgatom - és ellentétben a vádaskodókkal, szeretem is - a közszolgálati rádió Kossuth adóját.

Hallgatom a közszolgálati rádió Kossuth adóját (mellesleg gyakran teszem, és ellentétben a vádaskodókkal, sok beszélgetős műsorát szeretem is), ékszereket és érméket gyűjtenek, hogy egy árverésen pénzzé váljanak, és segíthessenek az árvíz által sújtott magyarokon, az itthoniakon éppúgy, mint a székelyföldieken. Egymást érik a betelefonálók, ki ezt ajánl föl, ki azt. Aztán következik egy asszony, aki lelkesen üdvözli az ötletet, örül, hogy segítenek, ők ugyan nem lesznek itthon, amikor árvereznek, de gratulálnak az ötlethez, és sok sikert kíván az egész családjuk. „Mi már segítünk –  mondja –, két csángó gyermek iskoláztatását fedezzük Böjte testvéren keresztül, havonta föladunk háromezer forintot." Hogy ezt miért nem titkolja el szerényen, nem tudni, hanem aztán belevág a közepébe: „Az fáj nekünk, hogy a népszavazás óta bármerre járunk a magyarlakta elcsatolt területeken, mindenütt minket szidnak, hogy milyen magyarok vagyunk mi, és nem győzzük magyarázni, hogy mi nem Gyurcsány népe vagyunk, mi a másik oldalhoz tartozunk." Itt aztán megállítja a műsorvezető, figyelmeztetve, hogy ne politizáljon, ők mindenkire számítanak a gyűjtésnél. (Természetesen csak a gyűjtésnél, de ne politizáljunk!) A dolog rendeződött, elköszönnek, adományról szó nincs.

Én meg csak rágom magam, mert őt hallgatva jövök rá, mi az, ami miatt elpártolnak az úgymond jobboldalinak számító másik oldaltól azok is, akik egyébként (mint én is) szimpatizálnának a nemzeti érzelmekkel, és jól tudják, azokkal balról is és oldalaktól függetlenül is lehet szimpatizálni. Engem az ilyen beszólások idegenítenek el, mert egy ilyen mondatocska mögött súlyos kérdések lapulnak. Tényleg azt gondolja ez az asszony, hogy csak az „Orbán népe" a jó nép? Hogy csak „az az oldal" a jóérzésű? Még mindig cipeli a pár éve kezükbe nyomott csatabárdot? Hát hol van a keresztényi szeretet? A krisztusi megértés? Hol van a „Hajrá, Magyarország!" és a „Hajrá, magyarok!"? Csak azoknak hajrá, akik velünk vannak? Mért nem szól így a jelszó: „Hajrá, Magyarország fele!", vagy: „Hajrá, Orbán magyarjai!", vagy: „Hajrá, Orbán Magyarországának magyarjai!"? Egyáltalán külön van Orbánnak és Gyurcsánynak népe?

em arról szól éppen a demokrácia, hogy választhat „a nép"?
Ha egyik alkalommal megvásárolok egy fekete színű ruhát, attól kezdve a feketékhez tartozom? Ha másnap veszek egy kéket, máris a kékekhez? Soroljam végig piros, fehér és zöld ruhákkal? Miért nem hihető, hogy a jónak tűnő fazonja miatt vettem meg? Hogy a vásárlás pillanatában épp az mutatta a legtöbbet? Hogy annak az anyagában bíztam jobban? Természetesen ettől még azt a ruhát magyarként viselem, Magyarországon hordom, és itt viszem vissza az üzletbe, ha kiderült, hogy pocsék az áru. Igaz, visszacserélni már nem tudom, de ha újra veszek egyet, és tudom, hogy csak négyévenként vehetek, akkor majd jobban odafigyelek, és egy másik fazont választok. Egy a baj: csak ez az egy üzlet van, ezzel az oldalaktól függetlenül pocsék kínálattal. A bejárat ugyanaz, a kínálat ugyanaz, a garancia éppúgy szart se ér, a reklamálókat éppúgy kidumálják, mindössze egyben tér el az egész bolt: négyévenként más zárja a kasszát.

A székelyudvarhelyi özönvíz után pár nappal ugyancsak a Kossuthon hallgattam egy összeállítást a bajbajutottakról. Egy ott élő öregasszony beszélt a nagy bajról: a víz megteremtette Európát, elmosta a kerítéseket, nincsenek porták, akár át is léphetünk a szomszédba, eltűntek a különbözőségek, nem számít, ki hova húz, egybeolvadtunk.
Régóta mondogatom: ne egy árvíz, földrengés vagy háború hozzon minket össze. A székelyudvarhelyi öregasszony tanítsa meg arra az itt élő ostoba társát, meg a többieket, hogy a kerítéseket magunk is elbonthatjuk. Hátha egybeolvadunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teasley megjött

kosárlabda

Kedden délben megérkezett Sopronba a világhírű amerikai irányító, Nikki… Tovább olvasom