Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Kártérítés a gazdáknak

Elfogadta az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel az Európai Bizottság javaslatát, hogy a baromfitermékek iránti kereslet zuhanása miatt kártérítést kaphassanak a gazdák az Európai Unió tagországaiban.
Strasbourgi plenáris ülésén a parlament sürgősségi eljárásban tárgyalta a kérdést. Az eddig hatályos szabályok szerint csak a madárinfluenza okozta közvetlen veszteségek után járt kompenzáció. Az Európai Bizottság mostani javaslata értelmében viszont a jövőben nemcsak a fertőzött vagy veszélyeztetett madarak kényszervágása, illetve a fertőzött területeken elrendelt kereskedelmi tilalom okozta károkat térítenék meg a baromfitenyésztőknek, hanem az egyes országokban drámaian – átlagosan legalább mintegy 30 százalékban – visszaesett kereslet miatt is kompenzálhatnák őket.
A parlament több módosító indítványt is elfogadott, így hozzáfűzték a szöveghez, hogy „az exporttámogatás nem alkalmas eszköz a

piaci zavarok elhárítására”. A parlament támogatná a fogyasztói bizalom visszaszerzését célzó tájékoztató kampányokat is. Egy másik módosítás szerint minden esetben el kell kerülni az állatok felesleges szenvedését.
Várhatóan április végétől az unió és a tagállamok fele-fele arányú társfinanszírozásával lesz lehetőség az eladatlan készletek magán- és hűtőházi tárolásának, a kínálat és a termelés csökkentésére, a víziszárnyasok korai vágására és az eladatlan készletek finanszírozására. A támogatás a feldolgozóknak nyújtott hitelekre is kiterjed, amelyhez a kormányok állami garanciát és kamattámogatást nyújthatnak. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapdába csalták a pedofil minisztériumi sajtóst

Felfüggesztették állásából az amerikai belbiztonsági minisztérium sajtófőnök-helyettesét. Brian… Tovább olvasom