Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Karriertanácsok: Ellenőrzött referenciák

Egyre több helyen hallottam, olvastam, hogy referenciát kérnek a munkaadók a jelöltektől.

Egész pályafutásom alatt mindössze két munkahelyem volt. Most jelentkeznék egy harmadikra. Egyre több helyen hallottam, olvastam, hogy referenciát kérnek a munkaadók a jelöltektől. Ebben kérném a segítségét. Hogyan szerezzek be jellemzést,  hány helyről, személytől kérjek? - kérdezi Gulyás Róbert (40) olvasónk.

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Amikor valaki kellő megfontoltsággal keres munkát, előbb-utóbb szembe találja magát azzal a kérdéssel, hogy kik szolgálhatnak számára megfelelő referenciával. Egyre több munkáltató kéri, sőt, komolyan utána jár a referenciáknak és ellenőrzi azokat. Nincs szabály arra vonatkozóan, hogy mikor kell a referenciákat átadni. Imponáló, ha önéletrajzunk végén, esetleg a motivációs levélben megjegyezzük, hogy kérésre szívesen szolgálunk referenciákkal. Az még jobb, ha bemutatkozó anyagunkban konkrétan megjelöljük azokat. Sok helyen a személyes ismerkedést megelőzően adatlapot kell kitölteni, amin meg kell jelölni referenciáinkat (név és elérhetőség, azaz telefonszám). Akkor keltünk jó benyomást, ha nem akkor, ott  törjük a fejünket...

Egyre terjed az a gyakorlat is, mely szerint azok a nagyvállalatok, amelyek leépítés vagy fúzió következtében leépítésre kényszerültek, mindenkit referencialevéllel bocsátanak útjára. Ez lehet egy néhány soros levél vagy akár egy részletes személyiségjellemzés is. Lehetőleg kérjünk személyre szabott referenciát, ne elégedjünk meg egy sablonlevéllel. Derüljön ki belőle, hogy nem alkalmatlanságunk vagy bármilyen hiányosságunk miatt lettünk leépítve, és az, hogy valójában milyen véleménnyel vannak rólunk, és milyen embernek ismertek meg bennünket.

A referencia-lista kidolgozásában segít néhány vezérelv. Olyan személyeket célszerű megjelölni, akikkel napi munkakapcsolatban álltunk az elmúlt évek során (munkáltatók, munkatársak, szakmai vezetők, felettesek), akik ismerték feladatainkat, teljesítményünket, képességeinket, tudnak hozzáállásunkról, eredményességünkről. Feltétlenül kerülni kell a rokonok, velünk egykorú barátok megemlítését. Igyekezzünk minél többféle rendű és rangú ismerőst megjelölni.

Sokan élnek abban a hitben, hogy csak a volt főnök jöhet számításba, holott a legjobb portfólió a korábbi főnökből, egy munkatársból és egy beosztottból állhat. Ezt nem mindig egyszerű megszervezni, de a kollégák és az alárendelt munkatársak véleménye legalább annyit nyom a latba, mint a főnöké. Kérdezzük meg őket személyesen, hogy hajlandók-e referenciát adni nekünk és adott esetben néhány percet ránk áldozni egy ellenőrzés során. A kiválasztáskor gondoljunk arra is, hogy az illető biztosan pozitívan nyilatkozik-e rólunk, elérhető-e napközben telefonon. Ugyanakkor az ellenőrzések során nehogy az derüljön ki, nem is őszinte a dicséret, hamis a referencia...

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internet-elérésben továbbra sincs javulás

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon nagyon alacsony, mindössze 32 százalékos az internet… Tovább olvasom