Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Karriertanácsok: A munkaadók lenyomozása

Hogyan, hol és milyen módszerekkel juthatok több információhoz a munkaadókról – kérdezi levelében egy fiatal közgazdász olvasónk.

Már négy hónapja nincs állásom. A múlt héten felfigyeltem két álláshirdetésre az újságban, de mindkettőben olyan cég keres munkatársat, amiről még nem is hallottam. Hogyan, hol és milyen módszerekkel juthatok több információhoz a munkaadókról – kérdezi levelében egy fiatal közgazdász olvasónk.

Magától értetődő, hogy nemcsak a pályáztatók kíváncsiak leendő munkatársaikra, hanem az álláskeresők is a potenciális munkaadójukra. Az állást kínálók könnyebb helyzetben vannak, de a pályázók informálódása sem lehetetlen.

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Több fóruma is lehet a tájékozódásnak. Ilyen például az állásbörze, ahol szinte kínálják magukat a munkáltatók, számos információhoz juthatunk az internet segítségével, a szaklapokban és a napilapokban is.
Azok a nagyvállalatok, amelyek szívesen alkalmaznak pályakezdő fiatalokat, többnyire megjelennek a különböző állásbörzéken. Munkatársaik személyesen is szívesen válaszolnak kérdésekre, és írásos bemutatkozó anyagot is adnak. Ez többnyire tartalmazza a vállalat felépítésére, működésére, tevékenységi területére és célkitűzéseire vonatkozó fontosabb információkat.  Szinte valamennyi nagyvállalat rendelkezik már saját honlappal is, melyen szintén meg lehet találni a legfontosabb céginformációkat. A napi sajtó, a gazdasági jellegű heti- és havi lapok folyamatosan közölnek gazdasági és pénzügyi mutatókat a nagyobb vállalatokról. Ezek ismeretében könnyen következtethetünk a cég jelenlegi helyzetére és jövőjére is.

Érdemes személyes ismeretségeink révén is tudakozódni. Ha nincs az adott vállalatnál barát, rokon, egy ismerős ismerőse is megteszi. A társasági, családi összejöveteleken meg kell ragadni minden kínálkozó lehetőséget a beszélgetésre, az információk begyűjtésére. Ki hol dolgozik, hogyan érzi magát a munkahelyén, milyen tapasztalatai vannak a múltból, mi volt az oka, ha valamelyik munkahelyén nem érezte jól magát, milyennek látja a kérdéses szakterület lehetőségeit - ezek mind olyan kérdések, amiket mindenütt és mindenkinek fel lehet tenni. Tanácsot mindig érdemes kérni a legszélesebb körből, így reális és átfogó képet kaphatunk a munkapiaci helyzetről.  Természetesen nem kell mindet megfogadni, de a rossznak ítélt tanács is hasznos: megmutathatja, merre ne mozduljunk inkább.

Benyomásokat szerezhetünk egy vállalkozásról úgy is, ha csak elsétálunk az iroda, az üzem előtt. A stílusról, az igényszintről jutunk így többek között információhoz. Ha van ügyfélszolgálat, a kommunikáció, a belső légkör is sokat elárul.

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételmérgezés

Ételfertőzés gyanújával mintegy félszázan fordultak orvoshoz, sokan pedig kórházi ellátásra is… Tovább olvasom