Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Karnagyváltás 27 év után

Karnagyváltás volt a Rába Fúvószenekari Egyesületnél: 27 év után elköszönt Bertalan András, helyét egy 32 éves fiatalember, Hetyei József vette át.

Bertalan András
Szép múltra tekinthet vissza az idén 62 éves Rába Fúvószenekar, számos nagy siker birtokosa. Különböző támogatók révén működik most, nem adva fel a megújulás reményét. Ezért történt a karnagyváltás is.

– Komoly válságban volt a zenekar, megkerestek, úgy kerültem ide – mondja a huszonhét évvel ezelőtti kezdetről a most leköszönt karnagy, Bertalan András.

– Hamar megtaláltuk a zenekarral a hangot, amely végig baráti volt. Abban az időben még nagyon jó volt a vagongyári támogatás, nekem csak a művészeti munkával kellett törődnöm...
A csúcsnak Bertalan András azt érzi, amikor 1992-ben a németországi Branbergben egy óriási fesztiválon a Rába lett a legjobb külföldi fúvószenekar.

– Művészetileg a legfontosabbnak tartom – mondja Bertalan András –, hogy igen széles repertoárt sikerült kialakítani, s ebbe a „slágereken" kívül a magyar dalok is belefértek. Halmos László például külön nekünk írt művet, amit ma is játszunk... Mindig újat akartam, ezért is éreztem most úgy, legyen váltás, fiatalítás, más stílus. Tanítok, zenélek, s remélem, újabb fiatalokat tudok küldeni a zenekarhoz, amelynek ezúton is köszönök mindent.

Az új karnagy, Hetyei József szombathelyi, s 1995-ben diplomázott a zeneakadémián.
– Innen kezdve aranyéletem volt, mert a főváros szinte összes zenekarában játszhattam, s nagy zenészektől sokat tanulhattam – emlékezik erre az időszakra. Két évvel ezelőtt, már feleségestől Győrbe költözött. S most jött Cseh Ferencnek, a Rába Fúvószenekar vezetőjének az ajánlata.

– Félelmeim ellenére a zenekar nagy szeretettel fogadott. Tudom, huszonhét év után nemcsak váltás, hanem törés is egy zenekar életében egy másik karnagy. A zenekar nagyon jól szól, nem is ezzel van baj, hanem hogy kezdtem átlátni, a működés mennyi pénzbe kerül. De az ilyenfajta gondot a vezetés leveszi a vállamról. A mai magyar fúvószenekarok szinte csak világslágereket játszanak, az én céljaim közt a „helyi" zene kapna komolyabb hangsúlyt. A rövidebb távú célkitűzés pedig, hogy legalább tíz-tizenkét zenésszel gyarapodjon a most harmincas létszám.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tichy-Rács Csaba – háziorvos

Tovább olvasom