Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kármentesítették a sármelléki repteret

Több mint ötéves munkával, mintegy 4,3 milliárd forintos európai uniós forrás felhasználásával kármentesítették az egykor szovjet katonai objektumként működő zalavári-sármelléki repülőtér területét.
Karafa Balázs projektmenedzser szerdán, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a két település szomszédságában lévő egykori szovjet katonai repülőtér évtizedeken át szennyezte veszélyes anyagokkal a környezetet.

A két önkormányzat összefogásával létrejött Sármellék-Zalavár Repülőtér Kármentesítő Társulás 2010-ben kezdte el a most befejezett munkát, a mintegy 60 hektáros területen csaknem 186 ezer köbméter talajvizet, illetve 357 ezer köbméter talajt tisztítottak meg.

A 2011-ben indult munkálatok során kitermelték a szennyezett talajt, illetve lebontották vagy áthelyezték a már nem használt épületeket, térburkolatokat, valamint a földben lévő tartályokat és csővezetékeket. A kitermelt talajvizet és talajt tisztítás után visszajuttatták a helyére, így azok már nem fenyegetik a környező települések vízkészletét egészségre káros anyagokkal.

A több mint öt éven át tartó munkálatokat követően még öt évig folyamatosan monitorozzák a területet - jelezte Karafa Balázs.

Horváth Tibor (független), Sármellék polgármestere, a társulás elnökeként elmondta: a repülőtér mintegy 400 hektáros területéből az a 60 hektár volt a legszennyezettebb, amelyen egykor az üzemanyagtöltő működött, s ahonnan a talajba szivárogtak a szénhidrogén-származékok.

Felidézte, hogy volt olyan ásott kút, amelynek a vízfelszínén meg lehetett gyújtani az olajszármazékokat, de a nemrég ugyanott vett minta már ivóvízminőséget mutatott. A hatóságok mérései alapján pedig mostanra már sehol nem éri el a határértékeket a kimutatható szennyezőanyagok mennyisége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dohánygyártók: átláthatatlan és diszkriminatív a trafikellátók kiválasztása

A dohánytermékek nagykereskedelmének államosítása szükségtelen beavatkozás a jelenleg működő piaci környezetbe - áll a cégek közös közleményben. Tovább olvasom