Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Karas Monikát jelöli a miniszterelnök a médiahatóság élére

Karas Monikát jelöli a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének Orbán Viktor miniszterelnök.
Karas Monikát jelöli a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének Orbán Viktor miniszterelnök - tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szerdán az MTI-t.

Hozzátette: a kormányfő a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényben meghatározott jogkörében eljárva levélben tett javaslatot Áder János köztársasági elnöknek Karas Monika kinevezésére, augusztus 19-ei hatállyal.

A miniszterelnök korábban a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, Lázár Jánost kérte fel, hogy szakmai szervezetekkel folytasson egyeztetést a lehetséges jelöltekről - emlékeztetett a sajtófőnök.

Karas Monika

Karas Monika Zsuzsanna 1980-ban érettségizett a budapesti   Arany János gimnáziumban, jogi diplomáját 1985-ben szerezte az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán. Ügyvédi esküjét 1994-ben tette le. Középfokú nyelvvizsgát tett német és orosz nyelvből, valamint alapszinten beszél angolul. 

A Lapkiadó Vállaltnál dolgozott 1985 és 1992 között mint jogtanácsos, majd ezt követően egy évig volt a Hírlapkiadó Vállalat osztályvezető jogtanácsosa. A vállalat vezérigazgató-helyettese volt 1993 és 1994 között. Az Esti Hírlap Kiadói Kft. jogi képviselője volt 1992 és 1994 között. 

Karas Monika Zsuzsanna 1993 és 2002 között szintén jogi képviselőként dolgozott a Magyar Fórum Kiadói Kft.-nél. 

A Nemzet Lap- és Könyvkiadónál 2000 óta, a Hír TV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt.-nél, valamint a Lánchíd Rádió Kft.-nél 2007 óta jogi képviselő. 

Karas Monika 1999-től három évig az Országos Rádió- és Televízió Testület Panaszbizottságának elnöke volt, 2000 és 20005 között tagja volt a Szerzői Jogi Szakértő Testületnek, 2002 és 2003 között a Budapesti Ügyvédi Kamara Fegyelmi Bizottságának tagja volt, 2008 és 2012 között a REPROPRESS Magyar Lapkiadók Reprográfiai Egyesületének elnökségi tagja volt. 

A Magyar Lapkiadók Egyesületében 2008-tól négy éven keresztül látta el a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. mint egyesületi tag képviseletét.

Karas Monika, aki az áprilisban elhunyt Szalai Annamáriát válthatja a médiahatóság élén, jogász.

Háttér

A Fidesz kevéssel a kormányváltás után, 2010 júniusában tett javaslatot új médiaszabályozás elfogadására, így az NMHH és a méditanács létrehozására. Az erről szóló törvényt júliusban, a rendkívüli ülésszak végén fogadta el a parlament.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) összevonásával létrejött NMHH önálló szabályozó szerv, amely a frekvenciagazdálkodás és a hírközlés területén részt vesz a kormány politikájának végrehajtásában. A megszűnő ORTT jogutódja a hatóságon belüli médiatanács lett.

Az akkor elfogadott szabályozás szerint az NMHH elnökét a miniszterelnök nevezhette ki kilenc évre, a médiatanács elnökét és tagjait pedig a parlament választotta meg ugyanennyi időre, kétharmados többséggel.

Orbán Viktor 2010. augusztus 11-ei hatállyal Szalai Annamáriát nevezte ki az NMHH élére. Szalai Annamária 1998 és 2004 között fideszes országgyűlési képviselő volt. 2004-ben azért mondott le parlamenti mandátumáról, mert az ORTT tagjává választották.

A médiatanács tagjaira eseti bizottság tett javaslatot. Konszenzus nem született, a parlamenti többség a Fidesz négy jelöltjét, Auer Jánost, Kollarik Tamást, Koltay Andrást és Vass Ágnest választotta meg, és döntött Szalai Annamária megválasztásáról is, aki az NMHH elnökeként automatikusan a médiatanács elnökjelöltje lett. A médiatanács vezetői október 12-én tettek esküt.

Az NMHH és a médiatanács Szalai Annamária 2013. április 12-én bekövetkezett halálával maradt elnök nélkül. A médiahatóságnak egy - rendeletalkotási joggal nem rendelkező - elnökhelyettese van, Mátrai Gábor a hírközlési területért felel.

A parlament idén március végén változtatott az NMHH-elnök kinevezésének szabályain. Azóta a kormányfő helyett a köztársasági elnököt illeti a kinevezési jog. A módosítást Navracsics Tibor igazságügy-miniszter terjesztette elő az Európai Unióval és az Európa Tanáccsal folytatott párbeszéd után. Arról is döntött az Országgyűlés, hogy a médiahatóság és a médiatanács elnöke, valamint tagjai sem nevezhetők ki újból mandátumuk lejárta után.

Az új szabályok szerint miniszterelnöknek ki kell kérnie a Közszolgálati Testület, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács, a hírközlési és médiatartalom-szolgáltatók, a műsorterjesztők, továbbá az újságírók országos, legalább öt éve működő, szakmai, érdek-képviseleti és önszabályozó szervezeteinek javaslatát, mielőtt megnevezi jelöltjét a médiahatóság élére.

A parlament egyúttal úgy döntött, csak az nevezhető ki a médiahatóság és a médiatanács elnökének, valamint a testület tagjának is, akinek felsőfokú jogi, társadalomtudományi vagy közgazdasági végzettsége van, és legalább ötéves gyakorlatot szerzett médiaszolgáltatások, sajtótermékek hatósági felügyeletében, illetve a hírközlési felügyeletnél, vagy elismert tudományos fokozattal, illetve legalább tízéves oktatói gyakorlattal rendelkezik a médiatudomány területén.

Az Országgyűlés júliusban újra változtatott a médiahatóság elnökével szemben támasztott feltételeken. A képviselők szintén Navracsics Tibor javaslatára úgy döntöttek, nem kell jogi, közgazdasági vagy társadalomtudományi diploma a tisztség betöltéséhez, ehelyett mindössze felsőfokú végzettséget írtak elő.

Pontosították azt is, hogy mi számít a médiaszolgáltatások, sajtótermékek hatósági felügyeletével vagy a hírközlési hatósági felügyelettel összefüggő gyakorlatnak. Ebből a médiatörvény szerint ötéves háttérrel kell rendelkeznie az elnöknek. Gyakorlatnak számít az NMHH-nál, a médiatanácsnál és elődszervezeteinél, vagyis az Nemzeti Hírközlési Hatóságnál és az Országos Rádió és Televízió Testületnél folytatott vezetői vagy ügyintézői tevékenység, valamint az ezek határozataival kapcsolatosan végzett bírói, ügyészi és jogi képviselői részvétel. Ugyancsak gyakorlatnak számít a közmédia jelenlegi kuratóriumában, valamint a korábbi testületekben - a Magyar Rádió Közalapítványban, a Magyar Televízió Közalapítványban és a Hungária Televízió Közalapítványban - betöltött tagság.

A Kormányzati Információs Központ augusztus 1-jén közölte, hogy a kormányfő szakmai szervezetektől vár javaslatot arra, hogy kit javasoljon kinevezésre az államfőnek az NMHH elnöki posztjára. A megkeresést 26 szakmai szervezet vezetőjének juttatták el. Az egyeztetést hétfőn tartották.

Orbán Viktor augusztus 19-ei hatállyal javasolta Karas Monika kinevezését az NMHH élére. A kinevezéssel együtt az új elnök a médiatanács elnökjelöltjévé válik, megválasztását azonban jóvá kell hagynia a parlamentnek.

Az NMHH elnöke hívja össze és vezeti a médiatanács üléseit, nevezi ki a hivatal főigazgatóját, fogadja el a hatóság szervezeti és működési szabályzatát, terjeszti elő a hatóság éves költségvetésének tervezetét, valamint javaslatot tehet a hírközlést és a médiaszolgáltatásokat érintő jogszabályok módosítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézőpont: két és fél milliós is lehet a Fidesz tábora

A Fidesz-KDNP jelenleg 1,8 millió voksot szerezne, de összesen két és fél millióan szimpatizálnak… Tovább olvasom