Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Karácsonyi túrós kalács

Hozzávalók:

25 dkg margarin, 50 dkg liszt+1 cs. sütőpor, 12,5 dkg cukor, 25 dkg tehéntúró, 2 egész tojás, 1 sárgája, 10 dkg durvára vágott dió (fele lehet mandula is), 10 dkg cukrozott narancshéj, 10 dkg mazsola, 1 cs. vaníliás cukor, 2 ek. rum, csipet só.

Elkészítése:

A megmosott, megtisztított mazsolát rumba áztatjuk. A cukrozott narancshéjat apróra vágjuk. A margarin felét felforgácsoljuk. A liszthez hozzáadjuk a sütőport és elkeverjük. Mélyedést készítünk a lisztbe, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliáscukrot. Kevés liszttel összegyúrjuk. Belekeverjük az áttört túrót, a felforgácsolt margarint, a csipet sót és a rumos mazsolát. Végül belegyúrjuk a narancshéjat. Jól kidolgozzuk. A tésztát letakarva egy órát pihentetjük. A tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 32x40 cm-es lappá nyújtjuk. A hosszanti oldalakat a szélein 1 cm-re visszahajtjuk. A rövidebb oldalát a lapra hajtjuk, de úgy, hogy ne középen, hanem kb. egyharmadán találkozzanak. A tésztát hosszúkás cipóvá formáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben közepes lángon 60–70 percig sütjük. A maradék margarint felolvasztjuk, és melegen megkenjük vele a kalácsunkat. Meghintjük porcukorral. A kenést és a hintést még kétszer megismételjük. Szép „havas" lesz a teteje és nem szárad ki.

Nyulné Balaskó Veronika, Győr

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pintér a Vasas edzője

labdarúgás

A Vasas vezetősége megállapodott Pintér Attilával, így a jövőben ő lesz… Tovább olvasom