Kisalföld logö

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -3°C | 4°C

Karácsonyi receptek - ünnepi sütemények

Karácsonyi gyümölcskenyér

Hozzávalók:

• 60 dkg liszt
• 5 dkg élesztő 
• 200 ml 35 fokra melegített tej
• 5 dkg cukor
• 1 tojás
• 1/4 teáskanál kardamom
• 1/2 vaníliarúd
• 1/2 teáskanál reszelt citromhéj
• 1/2 teáskanál só
• 27,5 dkg puha vaj
• 15 dkg mazsola
• 5 dkg tört mandula
• 5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj
• 5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj
• 2 evőkanál rum
• 2 csomag vaníliáscukor

Elkészítése:
A 0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük. 20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük.

Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott citromhéjjal és narancshéjjal, valamint a rummal. Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába. 15 perc múlva kalácsot formálunk a tésztából. 20 cm hosszú, lapos rudat gyúrunk, a két végén kicsit benyomjuk, és hosszában középen összehajtjuk. 20-30 percig kelesztjük, majd megsütjük. A gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.

Karácsonyi gyümölcskenyér 2.

Hozzávalók:

• 3 tojás
• 5 evőkanál liszt
• 1 kávéskanál kakaó
• 1 kávéskanál
• mézeskalács
• fűszerkeverék
• fél citrom és narancs reszelt héja
• 4-5 szem dió és füge
• 1 banán
• 1 kávéskanál 
• sütőpor
• 3-4 evőkanál kristálycukor
• 2-3 evőkanál kefir
• 4-5 dkg  margarin

Elkészítés:
A 3 tojássárgáját a vajjal, a cukorral, a kefírrel, a fűszerekkel és a lereszelt citrom- és narancshéjjal robotgép segítségével összedolgozzunk, majd belekeverjük a lisztet és a sütőport, majd még egyszer átdolgozzuk. Közben a tojásfehérjéket keményre verjük, majd a tésztába öntve mégegyszer átdolgozzuk a robotgép segítségével, hogy jó krémes legyen. Hozzáadjuk a kockákra vágott banánt, fügét és diót, a masszát kikent edénybe rakjuk (pl. őzgerinc formába), és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük - vagy amig a teteje megemelkedik és szép barna lesz.

Megjegyzés:
Téli fűszerezése a karácsonyt juttatja eszünkbe. Kellemes uzsonna a hétköznapokon is, kávéval vagy teával.

Gyümölcskenyér (Uruguay)

Hozzávalók:

• 3 db banán
• 1/4 bögre cukor
• 2 db tojás
• 120 gramm olvasztott margarin
• 1 evőkanál tej
• 2 bögre liszt
• 1 kiskanál sütőpor
• 1 kiskanál szódabikarbóna
• 1 csipetnyi só
• 1/2 bögre aprított dió

Elkészítési módja:

A banánt pépesre összetörjük, majd a cukorral, a tojással, a margarinnal és a tejjel összekeverjük. Külön összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és az aprított diót. Ezután a banános pépet hozzákeverjük a liszthez. Az így kapott masszát kivajazott és meglisztezett tepsibe vagy őzgerinc formába öntjük. Meleg sütőbe tesszük, és amikor barnulni kezd a teteje, közepes hőmérsékleten sütjük.

Gyümölcskenyér szentestére

Hozzávalók:

• 20 dkg aszalt szilva
• 30 dkg aszalt körte
• 20 dkg aszalt füge
• 1,1 liter víz
• 24 dkg mazsola
• 12 dkg dió
• 12 dkg mogyoró
• 12 dkg cukrozott citromhéj
• 12 dkg kristálycukor
• 1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj
• csipetnyi őrölt szegfűszeg
• ánizs és só
• 0,5 dl rum
• 1 citrom leve
• 35 dkg finomliszt
• 6 púpozott evőkanál búzakorpa
• 1 dkg élesztő
• hámozott, félbevágott mandula
• tetszés szerint kandírozott gyümölcs a díszítéshez
• 1 teáskanálnyi víz a mázhoz
• zsiradék a tepsihez
 
Elkészítése:
A gyümölcskenyér előkészítését a sütés előtti napon kell kezdeni, mert a gyümölcsöket legalább 12 órán át kell áztatni. A szilvára, körtére és fügére ráöntünk kb. 1 liter vizet és letakarva egész éjjel ázni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és apróra összevágjuk.

A cukrozott citromhéjat, a mandulát, az apróra vágott diót és mogyorót a cukorral és a rummal összekeverjük és 2 órán át, állni hagyjuk, ezután a többi megpuhított gyümölccsel, egy citrom levével és a fűszerekkel jól összekeverjük.

15 dkg finomlisztet 3 evőkanál búzakorpával, 1 dl kézmeleg vízzel, 1 dkg élesztővel, csipetnyi sóval összekeverünk, kenyértésztát készítünk és félretesszük keleszteni. A gyümölcsmasszát összekeverjük 20 dkg liszttel, 3 evőkanál búzakorpával. Ezt összedolgozzuk a megkelt tésztával, majd két részre osztjuk, és kerek cipókká formázzuk.

Mindkét kezünket hideg vízbe mártva a cipók tetejét laposra simítjuk. Fél mandulákat teszünk rá, és ízlés szerint kandírozott gyümölcsökkel díszítjük.

A gyümölcskenyereket kizsírozott tepsibe tesszük, még kb. 30-40 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 70-80 percig sütjük. Miután megsült, kihűtjük, majd a következő mázzal kenjük be: 3 teáskanálnyi cukrot feloldunk 1 teáskanálnyi vízben, majd felforraljuk.
Ha sokáig frissen akarjuk tartani a gyümölcskenyeret, jól záródó fémdobozban tartsuk! 

Drezdai püspökkenyér

Hozzávalók:
A tésztához:
• 10 dkg mazsola,
• 10 dkg fekete szemű mazsola, • 3 evőkanál rum,
• 5 dkg élesztő,
• 1/8 liter tej,
• 10 dkg cukor,
• 10 dkg vaj vagy  margarin,
• 5 dkg zsír,
• 50 dkg liszt,
• 1 tojás,
• 1/2 teáskanál só,
• fahéj,
• vaníliás cukor,
• 1 citrom reszelt héja,
• 10 dkg mandula.

Ezen kívül:
10 dkg vaj,
6 dkg cukor,
5 teáskanál porcukor

Elkészítése: A mazsolákat áztassuk a rumban. Az élesztőt egy kevés cukorral futtassuk fel langyos tejben. Meleg helyen, 10-15 percig kelesszük. A maradék cukrot, a zsírt és a többi hozzávalót keverjük össze. A mazsolát adjuk hozzá, majd 1 órát pihentessük. A tésztát kenyér formára alakítjuk, a széleit alufóliával határoljuk, hogy ne csússzon szét. A tepsit sütőpapírral rakjuk ki, tegyük bele a tésztát, 30 percet hagyjuk állni, majd 180 fokos sütőben 65–70 percig süssük. Ha megsült, a meleg püspökkenyeret olvasztott vajjal kenjük be, és szórjuk meg cukorral. 

Bejgli

Hozzávalók:
• 1 kg liszt,
•20 dkg vaj vagy  margarin,
•15 dkg zsír,
•60 dkg cukor,
•1 dkg élesztő,
•2 tojás,
•2 dl tej,
•só,
•40 dkg mák,
•40 dkg dió,
•10 dkg mazsola,
•fél citrom,
•4 dkg búzacsíra vagy zsemlemorzsa

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk.

Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).

Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzacsírát.

Fonott kalács

A gyúrt élesztős tésztáknál leírt módon elkészítjük a kelt tésztát. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három vagy öt cipóra osztjuk. Ezekből egyforma rudakat sodrunk, és egy kicsit meghúzogatva három vagy öt ágból a kalácsot megfonjuk. 

Hozzávalók a tésztához

• 500 g liszt
• 20 g élesztő
• 40 g porcukor
• 3 dl tej
• 50 g vaj
• 2 db tojássárgája
• só

• a tészta nyújtásához: 100 g liszt
• a sütőlemez kenéséhez: olaj
• a tészta kenéséhez: 1 db tojás

Elkészítése

A gyúrt élesztős tésztáknál leírt módon elkészítjük a kelt tésztát. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három vagy öt cipóra osztjuk. Ezekből egyforma rudakat sodrunk, és egy kicsit meghúzogatva három vagy öt ágból a kalácsot megfonjuk. A megfont tésztát a zsiradékkal megkent sütőlemezre kelni tesszük. Ha kétszeres nagyságúra nőtt, tetejét a felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fok) kb. 40 percig sütjük. Letakarva kihűtjük, és csak hidegen szeleteljük fel.

Gyömbéres mézes

Hozzávalók
:
• 30 dkg  margarin
• 30 dkg cukor
• 3 tojás
• 25 dkg folyékony barna cukor (helyette használhatunk mézet
• 2 kávéskanál őrölt gyömbér
• 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
• 1 kávéskanál őrölt narancshéj
• 1 kg liszt
• 3 kávéskanál szódabikarbóna
• 2 kávéskanál őrölt fahéj 

Elkészítés:
Összefőzzük a folyékony barna cukrot (vagy mézet) és a fűszereket, hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg kihűl. Felverjük a tojást és a cukrot. Összekeverjük a liszt felét a szódabikarbónával, majd összekeverjük a cukros (vagy mézes) margarinnal. Hozzáadjuk a felvert tojást és a maradék lisztet. Nem dolgozzuk ki a tésztát. Légmentesen lefedjük, és állni hagyjuk egy éjszakát. Másnap kinyújtjuk a tésztát, és formákra szaggatjuk. A sütőben aranysárgára sütjük közepes hőfokon

Gyömbéres süti

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
• 20 dkg ét-tortabevonó,
• 20 dkg puha vaj,
• 10 dkg porcukor,
• 10 dkg keksz,
• 15 dkg kandírozott gyömbér, cseresznye

Elkészítése:
A tortabevonót olvasszuk fel forró víz felett. A vajat és a porcukrot keverjük habosra. A kekszet vágjuk apróra, a gyömbért daráljuk le. A kihűtött csokit, a kekszet és a gyömbért keverjük össze a vajkrémmel. Tegyük a hűtőbe. Fagylaltoskanállal vagy két teáskanállal dió nagyságú golyókat formázzunk belőle. A tetejére tegyünk kandírozott cseresznyét, és fogyasztásig tegyük a hűtőbe.

Habcsók

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
• 2 tojásfehérje
• 15 dkg porcukor
• 3 dkg étkezési keményítő 

Előkészítés:
Kibélelünk sütőpapírral egy nagy tepsit. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A tojásfehérjéket tiszta tálban, tiszta habverővel, egy csipet sóval kemény habbá verjük, közben apránként beleszitáljuk a 10 dkg porcukrot. A hab olyan kemény legyen, hogy ha késsel belevágunk, a nyoma megmaradjon. A maradék 5 dkg porcukrot elkeverjük az étkezési keményítővel, habra szitáljuk, és óvatosan összeforgatjuk. A masszát habzsákba töltjük, és kisebb „csókokat" nyomunk a tepsire. A sütő középső rácsán kb. 15 percig sütjük, majd elzárjuk a sütőt, és további 2-3 órát a sütőben hagyjuk száradni.

Kókuszos-mandulás habcsókok  
 
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
• 5 tojásfehérje
• 25 dkg porcukor
• 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
• 25 dkg kókuszreszelék
• 2 evőkanál rum
• 40 dkg finomra darált mandula vagy marcipán

A díszítéshez:
10 dkg tortabevonó csokoládé

Előkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A tojásfehérjéből kemény habot verünk, belekeverjük a porcukrot, a citromhéjat, a kókuszreszeléket, a rumot és a darált mandulát. A sütőpapírra kanállal, vagy habzsákkal kis kupacokat teszünk, és a sütőben 15-20 percig sütjük. Kihűtjük. Vízfürdőben felolvasztjuk a csokoládét, belemártjuk a sütemények egyik felét. Tortarácson hagyjuk megszáradni.

Mézespuszedli Nagymama módra

Hozzávalók:
• 1/4 kg méz,
• 1/2 kg liszt,
• 12 dkg vaj vagy  margarin,
• 10 dkg cukor,
• 1 egész tojás és 2 tojás sárgája,
• 1 kávéskanál szódabikarbóna,
• 1 kávéskanál fahéj,
• 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
• reszelt narancshéj vagy citromhéj

Elkészítés:
A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könyen fomázható. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.
A tetejét diszitem tettszés szerint.

Megjegyzés:
Nagyon gyorsan elkészül, és nem keményedik meg. Dobozban vagy zacskóban tároljuk.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi receptek- édes aprósütemények

Tovább olvasom