Kisalföld logö

2016. 09. 25. vasárnap - Eufrozina, Kende 11°C | 22°C

Karácsonyi receptek - pogácsák

Aranyló tejfölös pogácsa  

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg  margarin
1 kávéskanál KNORR Aranysárga Marhahúsleves ízesítő
3 dkg élesztő
1 dl tej
1 dkg cukor
2 tojássárga
2 dl tejföl
reszelt sajt vagy köménymag

Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal és a KNORR Marhahúsleves ízesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, és fél óráig deszkán pihentetjük. Ezután kinyújtjuk, 3 részbe hajtjuk, és 20 percet pihentetjük. A hajtogatást és pihentetést még kétszer megismételjük. Végül a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejét reszelt sajttal vagy köménnyel megszórjuk, és forró sütőben kisütjük. Tetszés szerint sós rudakat is süthetünk ebből a tésztából.

Burgonyás pogácsa

Hozzávalók:
80 dkg liszt
3 db tojás
40 dkg  margarin
5 dkg élesztő
1 kg tisztított burgonya

Elkészítés:
A 80 dkg lisztből, 3 db tojással, az 1 dl langyos tejben megfuttatott élesztővel és a szükséges mennyiségű tejjel leveles tészta lágyságú tésztát gyúrunk. Az 1 kg megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, majd áttörjük. Ha langyos, a margarinnal és kevés sóval jó habosra keverjük. A masszát a kinyújtott tésztára kenjük és hajtogatjuk. Ezután negyedórát pihentetjük, majd újra hajtogatjuk. A műveletet háromszor megismételjük. Ezután kinyújtjuk, szaggatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. 

Egyszerű sajtos pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
1  margarin,
1 pohár tejföl,
1 tojás,
1/2 sütőpor,
10 + 10 dkg sajt,
teáskanálnyi só

Elkészítése:
A lisztbe szórjuk a sütőport, a sót, a sajtot, a margarinnal összemorzsoljuk. Beleütjük a tojást, belekeverjük a tejfölt. Kb. 2 cm magasra nyújtjuk, berácsozzuk, megszórjuk sajttal, és kb 15-25 percig sütjük. (Villanysütőben hamarabb sül!)

Megjegyzés:
A tetejére a reszelt sajt helyett köménymagot is tehetünk,akkor kenjük meg tojássárgájával.

Fokhagymás-diós pogácsa

Tésztához:
25 dkg liszt,
25 dkg tehéntúró,
20 dkg  margarin,
5 dkg darált dió,
1 tojás,
1 gerezd fokhagyma,
só,
bors

Nyújtáshoz:
kevés liszt

Tetejére:
20 dkg darabosra vágott dió,
1 tojás

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrok, cipóvá formálom, és becsomagolva néhány órára hűtőbe teszem. Lisztezett deszkán félujjnyi vastagra nyújtom, bekenem felvert tojással és a dióval megszórom. Kiszaggatom, és előmelegített sütőben közepes melegen kisütöm.

Megjegyzés:
A nyers tészta a hűtőben egy hétig, a mélyhütőben hónapokig eláll.
 
Gyors pogácsa

Hozzávalók:
16 dkg reszelt trappista sajt
1 dl tej
16 dkg vaj
32 dkg liszt
6 + 1 tojás

1. A tejet a vajjal felforraljuk, kevés sóval ízesítjük, belekeverjük a lisztet, és haberővel simára keverjük, amíg elválik az edény falától. Kemény, nehezen keverhető tésztát kell kapni. Hűlni hagyjuk.

2. Beleütjük a 6 tojást, belekeverjük a reszelt sajtot, alaposan összedolgozzuk.

3. Vizes kézzel vagy két kiskanál segítségével diónyi gombócokat formázunk belőle, és sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott sütőlemezre rakjuk.

4. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő 3. fokozat). A pogácsák tetejét megkenjük a maradék tojással, és kb. 20-25 percig sütjük. 
 

Gyors sós süti

Hozzávalók:
25 dkg  margarin
25 dkg liszt
25 dkg tehéntúró
1 tojás
10 dkg sajt

köménymag

Elkészítés:
A lisztet, margarint, túrót megsózva összedolgozzuk. A kapott tésztát pihentetjük kb. 1/2 órát. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, derelyevágóval kis stanglikat vagy pogácsaszaggatóval pogikat készítünk. Gáztepsire rakjuk úgy, hogy kis hely legyen közöttük. Mindegyik tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és kevés köménymaggal, majd az előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Igazi sajtos pogácsa

Hozzávalók:
1 kg liszt,
50 dkg vaj,
4 dl tejföl,
só ízlés szerint,
2 db tojás,
7 és fél dkg élesztő,
1 dl bor,
10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, beleteszem a só, pici tejjel élesztőt, tojást, sajtot, tejfölt, a bort. Összegyúrjuk (ne legyen kemény), majd kelesztjük 20 percig. Elnyújtjuk félujjnyi vastagra, elöl-hátul felhajtjuk, és újból elnyújtjuk 20 perc múlva.

A 20 perc elteltével ujjnyira megnyújtjuk, megvagdaljuk a tetejét, kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, megkenjük tojással. Ízlés szerint sajtot is lehet a tetejére szórni. Előmelegített sütőbe (forró legyen!) tesszük és kisütjük. 

Hozzávalók kb. 32 db-hoz:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
fél dl tej
25 dkg  margarin
25 dkg juhtúró
2 tojássárgája
2 dl tejföl

Előkészítés:
A lisztet nagyobb tálba átszitáljuk. Kisebb tálkába teszünk belőle két evőkanálnyit, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, a tejet, és összekeverjük. Tetejét megszórjuk kevés liszttel, és langyos helyen addig kelesztjük (kb. 15 perc), amíg a tetején a liszt repedezni kezd.

Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a margarint, és két tenyerünkkel elmorzsoljuk, majd a juhtúróval is jól összedolgozzuk. A margarinos, juhtúrós liszt közepébe fészket készítünk, beleöntjük az élesztős masszát, a tojássárgákat, a tejfölt és egy kávéskanál sót. Az egészet sima tésztává összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, megszórjuk liszttel. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kb. 1 óra hosszáig kelesztjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. 3 cm vastag lapra nyújtjuk, és közepes nagyságú pogácsákat szaggatunk. Tepsibe rakjuk, a tetejét késsel megrácsozzuk, megkenjük tojással, és kb. 15 percig kelesztjük. A sütőbe tesszük, és kb. 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük.

Kefires tepertős pogácsa

Hozzávalók 40–45 darabhoz:
30 dkg tepertő
50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
1+1 tojás
2,5-3 dl kefir (joghurt, aludttej)

Előkészítés:
A tepertőt megdaráljuk, ízlés szerint elkeverjük sóval és (frissen) őrölt borssal. A lisztet mélyebb tálba szitáljuk.

Elkészítés: Összekeverjük a lisztet 1 kk. sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadunk 1 tojást és annyi kefirt, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán összegyúrjuk (nem szükséges nagyon kidolgozni), majd cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük. Lisztezett munkalapon téglalap formájú, 1 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, megkenjük a tepertőkrémmel, majd összehajtogatjuk: először felülről lefelé, majd alulról felfelé - harmadolva - egymásra hajtjuk a széleket; aztán a bal harmadát felhajtjuk a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig - kissé megemelve- a tészta alá hajtjuk.

Konyharuhával vagy nagyobb tállal letakarjuk, aztán fél óra múlva megismételjük a nyújtást és a hajtogatást - összesen négyszer. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra (gázsütő 4. fokozat). Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot/tepsit. Az utolsó hajtogatás után rögtön 3 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, tetejét késheggyel bekockázzuk, és 3-4 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

Egymástól némi távolságra a sütőlapokra/tepsikre rakosgatjuk a pogácsákat (sütés közben megnőnek, sőt némelyik még dülöngél is!), tetejüket megkenjük a maradék 1 felvert tojással, és a forró sütőben pirosra sütjük (20-25 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, frissen az igazi!

Krumplis pogácsa
(dupla adag)

Hozzávalók:
60 dkg liszt,
25 dkg  margarin,
2 dl tejföl,
2 db főtt krumpli áttörve,
2 kávéskanál só,
2 kávéskanál cukor,
2 dkg élesztő tejben megfuttatva,
reszelt sajt a tetejére.

Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, 20 percig pihentetjük, 3-szor hajtogatjuk. Kiszaggatjuk, megkenjük a tetejét tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben kisütjük. 

Magos-burgonyás pogácsa

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
25 dkg burgony
45 dkg liszt
25 dkg vaj/ margarin
2 tojássárgáj
2 evőkanál tejföl
10 dkg tisztított napraforgómag
1 tojás a kenéshez

Előkészítés:
A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük, majd leszűrjük, meghámozzuk, és azonnal forrón burgonyanyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni.

Elkészítés:
A kihűlt burgonyához szitáljuk a lisztet, beletördeljük a vajat/margarint, hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, 1 teáskanál sót, a napraforgómag 3/4 részét, és jól összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 20 percre a hűtőbe tesszük. Kivesszük a hűtőből, kissé kinyújtjuk, majd kétszer-háromszor összehajtogatjuk, mint a vajas tésztát. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.

A tésztát kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, késsel kissé bevagdaljuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe rakjuk, tojással megkenjük, megszórjuk a maradék napraforgómaggal, és a forró sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. Melegen vagy langyosan kínáljuk, mert így az igazán finom.

Megjegyzés:
A napraforgómagot helyettesíthetjük tökmaggal, pisztáciával, de ezeket késsel vágjuk durvára, mielőtt a tésztába kevernénk.

Omlós aprósüti

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
1/2 pohár tejföl
4 dkg cukor
3 evőkanál fehérbor
2 evőkanál szilvapálinka
3 tojássárgája
30 dkg liszt
20 dkg vaj
2 tojásfehérje
2 evőkanál cukor a szóráshoz 

Előkészítés:
A tejfölt a cukorral, a borral, a pálinkával és a tojássárgákkal összedolgozzuk. Belekeverjük a lisztet, és erőteljesen összegyúrjuk. Végül a hideg vajat kis darabokba hozzáadjuk, és gyors mozdulatokkal beledolgozzuk. A tésztát egy éjszakára betesszük a hűtőbe.

Elkészítés:
Másnap a tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és nem túl nagy formákkal kiszaggatjuk. A tojásfehérjét lágy habbá verjük, és megkenjük vele a tészták tetejét. Megszórjuk a cukorral. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztákat a tepsire rakosgatjuk, és a sütőben 10-15 percig sütjük.

Pogácsa egyszerűen

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg  margarin
1 élesztő
1 tejföl
2 tojás
1 teáskanál só

Elkészítés: Sütés előtti este készítem el. A lisztbe belekeverem a sót, elmorzsolom benne a margarint. A tejfölben elkeverem a tojások sárgáját és az élesztőt, és összedolgozom a vajas liszttel. Belerakom egy nylonzsacsiba, lazán lezárom, és a hűtőbe teszem. Másnap átgyúrom, szaggatom, a megmaradt tojásfehérjével megkenem a tetejét, s megsütöm.

Megjegyzés:
Én szoktam a tetejére szezámmagot is szórni. A tészta fagyasztható, előre le szoktam gyúrni 3-4 kg-t, és mikor a családnak eszébe jut, csak kiolvasztom (szobahőmérsékleten), és sütöm.
 
Réteges tepertős pogácsa

Hozzávalók:
1/2 kg liszt
3 dkg élesztő
1 dl tejföl
2-3 evőkanál bor
35 dkg darált tepertő
15 dkg  margarin
langyos tej

Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben megfuttatjuk, liszttel, sóval, margarinnal és szükséges mennyiségű tejjel rétestésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, és vékonyra kinyújtjuk. Rákenjük a darált tepertőt, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva fél óráig langyos helyen pihentetjük.

Majd ismét kinyújtjuk, és az előbbi módon felcsavarjuk. Összesen háromszor nyújtjuk ki fél órai pihentetéssel. Végül 2 cm vastagra kinyújtjuk, tetejét késsel rács alakban bevagdossuk, tojással megkenjük, középnagyságú szaggatóval kiszúrjuk, és egyenletes jó tűznél 15 percig sütjük.
 
Sajtkrémmel töltött pogácsa

Hozzávalók :
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
20 dkg  margarin
1 pohár tejföl
1 db tojás sárgája
pici só A töltelékhez :
2 dl tej
2 kávéskanál liszt
2 db tojássárgája
10 reszelt trappista sajt
2-3 dkg füstölt sajt
15 dkg  margarin

Elkészítés:
Az élesztőt, az l dl langyos cukros tejben megfuttatjuk, majd a többi adalékkal összegyúrjuk. A kész tésztát kb. két órára a hűtőbe tesszük pihentetni. A hűtőből kivéve 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk, tojássárgájával megkenjük és reszelt sajtot szórunk rá. Ezután kiszaggatjuk és előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük. Sülés után kettévágjuk és a következő töltelékkel megtöltjük.
A töltelék elkészítése: A tojások sárgáját a liszttel és egy kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet hozzáadva megfőzzük a besamellt, ezután belekeverjük a reszelt sajtot. A margarint kihabosítjuk, összekeverjük a kihűlt krémmel, végül belekeverjük a reszelt füstölt sajtot. 

Sajtos masni

Hozzávalók kb. 16 darabhoz:
20 dkg liszt+a tepsihez
10 dkg  margarin+ a kenéshez
2 dl tejföl
2 dkg élesztő
1 evőkanál ecet
20 dkg óvári saj

Előkészítés:
A sajtot lereszeljük. A sütőt 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés:
A lisztből, a tejfölben elkevert élesztővel, az ecettel és ízlés szerinti sóval lágy kelt tésztát készítünk. (Ha nem elég lágy, kevés langyos vizet adunk hozzá.) Letakarva meleg helyen legalább egy órán át kelni hagyjuk. Ha megkelt, vékonyra kinyújtjuk, megkenjük felpuhított (de nem megolvasztott!) margarinnal, megszórjuk bőven a sajttal, és jó szorosan feltekerjük. Félbehajtjuk, újabb 1/2 órán át kelesztjük. Vékonyra kinyújtjuk, hosszúkás csíkokra vágjuk, masniszerűen megsodorjuk. Kikent és liszttel megszórt tepsiben kb. 30 percig sütjük.

Sajtos perec

Hozzávalók:
25 dkg reszelt sajt
1/2 kg liszt
1 kocka  margarin
1 dkg szalalkáli
1 pohár tejföl
1 tojás

Elkészítés:
A sajtot apróra reszeljük. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk a sajt felét, a szalalkálit, sót, végül a tejfölt. Mindezt jól nyújtható tésztává dolgozzuk. Nyújtódeszkán kb. fél centi vastagra nyújtjuk, majd perecszaggatóval kiszúrjuk, tetejét megkenjük felvert tojással, majd belemártjuk a reszelt sajtba, végül a tepsire helyezzük. 160-170 fokon aranybarnára sütjük.

Sajtos-tejfölös csiga

Hozzávalók
:
50 dkg liszt
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 tojás
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál só
6 db kocka sajt vagy tömlős sajt
10 dkg reszelt sajt 

Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, közepébe mélyedést készítünk és a meglangyosított tej felét beleöntjük. Belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk, hogy kb. 5 perc alatt felfusson. Ekkor beletesszük a tojást, és dagasztógéppel vagy kézzel a maradék tej hozzáadásával kemény tésztát dagasztunk.

Akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarjuk, és fél órát pihenni hagyjuk. Ekkor kettévágjuk a tésztát, és az egyik darabot kinyújtjuk (kb. fél cm vastagra), szétkenjük rajta a kocka vagy tömlős sajtot, és összehajtogatjuk, majd rögtön újra ki is nyújtjuk. Rászórjuk a reszelt sajt felét és feltekerjük. Felszeleteljük, kivajazott tepsibe állítjuk és még hagyjuk kelni egy kicsit (kb. 10-15 perc) mielőtt sütőbe tesszük. A másik adag tésztát is elkészítjük ugyanígy, megkenjük a tetejét és megsütjük.
 
Sajtos-túrós pogácsa

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
15 dkg tehéntúró
15 dkg juhtúró
1 dl tej
1 csapott evőkanál cukor
3 dkg éleszt60 dkg finomliszt
25 dkg  margarin
1 dl tejföl
2+1 tojássárgája
10 dkg sajt (trappista, edami

Előkészítés:
Szitán vagy krumplinyomón áttörjük a tehén- és juhtúrót. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel, felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a margarint apró kockákra vágjuk. A tejfölben simára keverünk 2 tojássárgáját és 1 evőkanál sót. A sajtot megreszeljük.

Elkészítés: Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a lisztben a margarint, közepébe mélyedést készítünk. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a tejfölt, összegyúrjuk (egészen lágy tésztát kapunk), majd cipót formálunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelni hagyjuk.

Lisztezett munkalapon téglalap formájú, 1 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, megszórjuk a sajt 2/3 részével, és hosszanti oldalán rétesszerűen feltekerjük. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen ismét megkelesztjük (fél óra). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat). Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot/tepsit.

A tésztából 2 ujjnyi (kb. 3 cm) vastag, egyetlen hosszú csíkot nyújtunk, a tetejét megkenjük a maradék 1 tojássárgájával, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 4-4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk (ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb „hulladékot" hagyjunk, mert az újra összegyúrt tésztadarabkákból nyújtott tészta már nem lesz leveles!). Egymástól tisztes távolságra, a sütőlapokra rakosgatjuk a pogácsákat, és a forró sütőben 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Frissen, szinte langymelegen a legfinomabb!

Tepertős pogácsa

Hozzávalók:
1 dl tej,
3 dkg élesztő,
1 kávéskanál cukor,
50 dkg liszt,
40 dkg tepertő,
10 dkg  margarin,
1 dl tejföl,
fél dl fehérbor,
1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés:

1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, egy evőkanál lisztet, összekeverjük, és langyos helyen megfuttatjuk. Közben a tepertőt megdaráljuk.

2. A lisztet tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölt, egy csipet sót, a bort, és összegyúrjuk. Ha nem elég rugalmas a tészta, adjunk hozzá még kevés tejet. Alaposan összedolgozzuk.

3. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, ízlés szerint kissé megsózzuk és megborsozzuk. Alulról felfelé felcsavarjuk a tésztát, téglalap alakúra kinyújtjuk, és két oldalát egymásra behajtjuk. Fél órát pihentetjük, majd ezt a hajtogatást még háromszor megismételjük, és közöttük fél-fél órát pihentetjük a tésztát.

4. Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetejét sűrűn kockásra bevagdaljuk, és nem túl nagyméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

5. A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat). A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgájával, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.

Szerelempogácsák

Hozzávalók (16 darabhoz)
• 25 dkg leveles tészta
• 10-10 dkg cukor és kész tejberizs
• 1 ek. citromlé
• 32 szem málna
• porcukor

Elkészítése

A leveles tésztát több rétegben egymásra tesszük, derelyemetélővel pogácsa méretű darabokat vágunk ki belőle, és kivajazott tepsibe rakjuk. Meleg sütőben pirosra sütjük. A cukrot két ek. vízzel állandóan kevergetve felforraljuk, majd addig főzzük, amíg karamellt kapunk. Belekeverjük a citromlevet, és levesszük a tűzről. A pogácsákat ezzel a mázzal leöntjük, és rácsra tesszük száradni, hogy a máz középen megkössön.

Minden pogácsa közepébe málnákat nyomkodunk, tejberizzsel befedjük, és 1-1 málnaszemet teszünk a tetejére. Porcukorral megszórva tálaljuk.


Túrós-sajtos pogi minden alkalomra

Hozzávalók:
0,5 kg tehéntúró
0,5 kg  margarin
0,5 kg liszt (fele finom, fele rétes)
1 egész tojás

15 dkg füstölt sajt

Elkészítés:
A fele-fele arányú liszt keverékébe elmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk az áttört túrót, az egész tojást és sót. A tésztát hűtőszekrényben pihentetjük, célszerű előző nap összeállítani, így jobb minőségű lesz. Pihentetés után (még dermedt állapotban) kinyújtjuk, és tetszőleges formákat, ill. pogácsákat szaggathatunk. A tetejére reszelt sajtot halmozunk fel, majd közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.

Megjegyzés:
Ha a tészta lágy, -függ a liszt minőségétől- (nem válik el az edénytől és a kezedtől) a kidolgozásnál adhatsz hozzá lisztet (mértékkel). 

Túrós pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg túró
50 dkg  margarin
50 dkg liszt


tetejére:
1 tojás sárgája
sajt

Elkészítés: A túrót a margarinnal összemorzsoljuk, könnyebb, ha a margarin nem túl hideg, hanem szobahőmérsékletű, lágyabb.
Hozzákeverjük a lisztet, ízlés szerint egy kis sót teszünk bele. A tészta lágyabb lesz, mint gondoljuk, ezért hűteni kell kb. fél óráig, nem szabad hozzá több lisztet tenni, mert kemény lesz a pogácsa. Utána kinyújtjuk közepes vastagságúra, a tetejét megkenjük a tojás sárgájával. Egyforma méretű négyzetetkre vágjuk, megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.

Zöld burgonyapogácsa  
 
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya
1 fej vöröshagyma
1/2 csokor vegyes fűszernövény (pl. petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom, csombor)
10 dkg főtt zöldborsó
1 közepes cukkíni
10 dkg búzaliszt
2 tojássárgája
1 csipet őrölt szerecsendió
2 dkg vaj
4 evőkanál olaj

Előkészítés:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk, és kevés sós vízben megfőzzük. Ha elkészült, kissé hűlni hagyjuk, majd még melegen átpasszírozzuk. Közben a hagymát megtisztítjuk és felvagdaljuk. A fűszernövények leveleit letépjük a szárukról, megmossuk, lerázzuk és felaprítjuk. A zöldborsót aprítókéssel összetörjük. A cukkínit megmossuk, vékonyan felszeleteljük, megsózzuk-borsozzuk.

Elkészítés:
A lisztet, a tojássárgáját, a hagymát, a fűszernövényeket és a borsópépet jól összekeverjük a burgonyapürével. Megsózzuk-borsozzuk, szerecsendióval és némi vajjal finomítjuk. Vizes kézzel a burgonyamasszából lapos pogácsákat formálunk. A felületüket éles késsel rácsosan bevagdossuk, és az olajjal bekenjük. Az asztali grillt vagy forró követ felhevítjük, némi olajjal beecseteljük, és enyhén meghintjük sóval. A burgonyapogácsákat a cukkíniszeletekkel a grill-lapra fektetjük, és mindkét oldalukon ropogósra sütjük.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kortárs költészet győri ünnepe

A megyei irodalmi hét zárórendezvényén először a közvetítők, a médiumok vehették át kitüntetést. Tovább olvasom