Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Karácsonyi receptek- édes aprósütemények

Amaretto kekszek

Hozzávalók kb. 150 darabhoz:
300 g hámozott, darált mandula
1-2 evőkanál Amaretto likőr (mandulalikőr)
2 friss tojásfehérje
500 g porcukor

Elkészítés:
A mandulából, az Amarettoból, a tojásfehérjéből és 480 g porcukorból tésztát gyúrunk. A sütőt 150oC-ra (gázsütő 1. fokozat) melegítjük. A tésztát nagy, vagy közepes lyukú habzsákba töltjük, és egy alufóliával bélelt (az alufóliáról könnyebben elválik a megsült sütemény) tepsire cseresznye nagyságú golyókat nyomunk. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A kekszecskéket még melegen megszórjuk a maradék porcukorral.

Megjegyzés:
Darabonként kb. 25 Kcal, fehérje: 1 g, zsír: 1 g, szénhidrát: 3 g

Tipp: a golyócskákat kézzel is készíthetjük, ha a kinyomáshoz túl keményre sikerülne a tészta

Ánizskarikák 

Hozzávalók kb. 100 darabhoz:
5 tojás
50 dkg porcukor
2 evőkanál ánizspálinka
1 evőkanál ánizsmag
fél teáskanál  sütőpor
40 dkg liszt

Elkészítés:
A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tojásokat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az ánizspálinkát, az ánizsmagot és a lisztet. Alaposan összedolgozzuk. A masszát sima csőrös habzsákba szedjük, és a tepsire karikákat nyomunk. Legalább 4 órán át, de még jobb, ha egy egész éjszakán át száradni hagyjuk. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A karikákat kb. 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Barackos falatok  

Hozzávalók kb. 55 darabhoz:
10 dkg fehér tortabevonó csokoládé
10 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
1 tojássárgája
3 evőkanál barackpálinka
40 dkg aszalt sárgabarack
50 szem pirított mandula
minyonpapír

Előkészítés:
A fehér tortabevonó csokoládét kis darabokra tördeljük.
Előkészítjük a gőzfürdőt.

Elkészítés: A vajat a porcukorral, a tojássárgájával és a pálinkával habosra keverjük. A csokoládét a gőzfürdőben felolvasztjuk, a krémbe keverjük, és hagyjuk kihűlni. A hideg krémet a kézi robotgéppel habosra keverjük, és csillagcsőrös habzsákba szedjük. A minyonpapírkákba 1-1 aszalt barackot fektetünk, és rányomunk egy falatnyi csokoládékrémet. Beletűzdelünk 2-3 mandularudacskát, és a hűtőben hagyjuk megdermedni.


Citromos csillagok

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
2 citrom
13 dkg vaj + a tepsihez
10 dkg cukor
3 tojássárgája
27,5 dkg liszt

A mázhoz:
15 dkg porcukor
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál vagdalt citromhéj

Előkészítés:
A citromot alaposan megmossuk, megtöröljük, héját lereszeljük. Kivajazunk egy tepsit.

Elkészítés:
A lágy vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgájával. Hozzáadjuk a citromhéjat, egy csipet sót és a lisztet. Alaposan összegyúrjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és különböző méretű csillagokat szaggatunk ki belőle. A csillagok egyik csúcsába lyukat szúrunk, hogy szalagot tudjunk átfűzni rajta. A tepsire rakjuk, és 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni. A mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, és a csillagokra kenjük. Megszórjuk citromhéjjal, és hagyjuk megszáradni.

Csokis szivek  

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
15 dkg cukor
2 csomag  vaníliás cukor
30 dkg liszt+a nyújtáshoz
fél teáskanál  sütőpor
4 dkg kakaó
15 dkg hideg vaj
2 tojás
10 dkg fehér csokoládé tortabevonó
3 evőkanál csokoládéforgács

Előkészítés:
Nagy sütőtepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés:
A cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet, a sütőport, a kakaót, a vajat és a tojást gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Lisztezett deszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és nem túl nagy szíveket szaggatunk ki. A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A fehér tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és ecsettel a szívekre kenjük. Megszórjuk csokoládéforgáccsal, és hagyjuk teljesen megszáradni. Díszes dobozba rakjuk, és így ajándékozzuk.


Csokoládés háromszög

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
25 dkg étcsokoládé
12,5 dkg cukrozott szárított gyümölcs (ananász, papaja, narancshéj stb.)
12,5 dkg vaj
20 dkg cukor
4 tojás
20 dkg darált mogyoró
12,5 dkg sima liszt
12,5 dkg Graham liszt
20 dkg porcukor
1 narancs leve

Előkészítés:
A csokoládét lereszeljük. A cukrozott, szárított gyümölcsöt apró darabokra vágjuk. Kibélelünk sütőpapírral egy nagy tepsit. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A vajat a cukorral, a tojásokkal habosra keverjük. Beledolgozzuk a csokoládét, a mogyorót és 10 dkg vágott gyümölcsöt. Végül a kétféle lisztet is belekeverjük. A masszát kb. 2 cm vastagon a tepsibe simítjuk, és a sütőben kb. 30 percig sütjük. Még melegen háromszögekre vágjuk, kihűtjük. A porcukrot simára keverjük a narancslével (sűrű massza legyen), és a háromszögekre kenjük. Mindegyik tetejére 1-1 gyümölcsdarabot teszünk. Hagyjuk megszáradni. 

Édes gesztenyepogácsák

Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
35 dkg gesztenyepüré
8 dkg  margarin
4 tojássárgája
20 dkg porcukor
1 tasak  vaníliás cukor
1 csapott evőkanál liszt
10 dkg baracklekvár

Előkészítés: A gesztenyét burgonyanyomón áttörjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A margarint robotgéppel vagy kézi habverővel habosra keverjük. Állandó keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a cukrot, a vaníliás cukrot, az áttört gesztenyemasszát és a lisztet. Az egészet jól összekeverjük. A gesztenyés masszából kisebb pogácsaformákat formálunk, a tepsire tesszük, és kb. 15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt a sütemény, a papírról leszedjük, és kettőt-kettőt összeragasztunk a baracklekvárral, majd porcukorral megszórjuk.

Édes tallérok  
 
Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
12,5 dkg darált mogyoró
22,5 dkg liszt
10 dkg lágy vaj
10 dkg cukor
fél teáskanál őrölt gyömbér
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja

Előkészítés: A mogyorót összedolgozzuk a liszttel, a vajjal, a cukorral, a gyömbérrel, a tojássárgákkal, a citromhéjjal és egy csipet sóval. Cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és egy órára betesszük a hűtőbe.
Elkészítés: A következő változatokból, kedvünk szerint.

Narancsmázas tallér

Hozzávalók
15 dkg átszitált porcukor
2 evőkanál narancslé
1 evőkanál narancslikőr
25-30 szem mogyoró

Elkészítés: A tésztát lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és köröket vagy más formákat szaggatunk ki belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk, és 180 fokon (gázsütő 2. fokozat) kb. 15 percig sütjük. Elkeverjük a porcukrot a narancslével és a narancslikőrrel. Ecsettel a formákra kenjük, minden formára három-négy fél mogyorót nyomunk, hagyjuk megszáradni.

Cukrozott gyümölcsös tallér

Hozzávalók

15 dkg átszitált porcukor
1 evőkanál forróvíz
1 evőkanál rum
20 dkg cukrozott gyümölcs
25-30 szem mogyoró

Elkészítés:
A leírtak szerint kinyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk, és megsütjük. Elkeverünk 15 dkg átszitált porcukrot 1 evőkanál forró vízzel, és 1 evőkanál rummal. A formák közepére cseppentünk egy keveset, rányomunk egy-egy darabka cukrozott gyümölcsöt és egy fél mogyorót.

Rumos tallér

Hozzávalók

1/2 kg mogyoró
10 dkg porcukor
2 evőkanál rum
Elkészítése: A tésztából nagyobb diónyi golyókat formázunk, és mindegyikbe (az oldalukba is) mogyorószemeket nyomunk. A sütőben 180 fokon (gázsütő 2. fokozat) kb. 15-18 percig sütjük, teljesen kihűtjük. Összekeverjük a porcukrot a rummal, és a golyókra csorgatjuk.

Fahéjas csillagok

Hozzávalók (kb. 45 db):
3 tojásfehérje,
1 teáskanál citromlé,
15 dkg porcukor,
30 dkg darált mandula,
1/2 teáskanál fahéj,
10 dkg cukor,
néhány csepp rumaroma

Elkészítése:
Két tojásfehérjét a citromlével verjünk kemény habbá. A porcukrot, 27 dkg mandulát, a fahéjat keverjük össze, és tegyük a tojásfehérjéhez. A maradék mandulát tegyük rá egy elvágott mélyhűtő tasakra, erre kenjük a masszát, a tetejére tegyünk még egy zacskót. Nyújtsuk ki, hagyjuk 15 percig szikkadni, majd formázzunk belőle csillagokat. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük rá. A megmaradt tojásfehérjét verjük fel, keverjük hozzá a cukrot, a rumaromát, majd kenjük meg vele a csillagokat. 150 fokon kb. 20 percig süssük.

Fahéjas csokikockák 
 
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
20 dkg étcsokoládé
16 dkg liszt
3 dkg kakaó
20 dkg vaj
4 tojás
25 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj

Előkészítés:
A csokoládét kisebb darabokra tördeljük. A lisztet összekeverjük a kakaóval. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20x30 cm nagyságú tepsit.

Elkészítés:
Vízfürdőbe állítjuk a csokoládét és belekeverjük a vajat. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tojásokat a cukorral és a fahéjjal habosra keverjük. A csokoládés masszába dolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztes keveréket is, és a formába simítjuk. A sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje ropogós lesz, de a belseje még puha. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk.

Fekete-fehér süti

Hozzávalók (60 darab):
30 dkg liszt,
20 dkg vaj vagy  margarin,
10 dkg cukor,
1 csomag vaniliás cukor,
csipetnyi só,
1 tojás,
1 késhegynyi  sütőpor,
1 evőkanál kakaó,
1 evőkanál tej,
néhány csepp rumaroma

Elkészítése:
A lisztet, zsiradékot, cukrot, vaníliás cukrot, sót, tojást, sütőport gyúrjuk össze, majd felezzük el a tésztát. Az egyik feléhez keverjük a maradék hozzávalókat. Mindkét részt tegyük 30 percre a hűtőbe. Alufólián nyújtsuk ki külön a tésztákat. A világos tésztát tegyük a sötétre, és tekerjük össze. Szeleteljük fel vékonyan, és az így kapott csigákat süssük ki (180 fokon kb. 8-10 perc).
 

Mákos kiflicskék

Hozzávalók 12 darabhoz:

15 dkg túró
1 dl tej
20 dkg őrölt mák
6 evőkanál olaj + a kenéshez
2 tojássárgája
8 dkg cukor
30 dkg liszt
1 teáskanál  sütőpor
2 tojás a kenéshez
Sütőpapír

Előkészítés: A túrót krumplinyomón áttörjük. A tejet felforraljuk, és leforrázzuk vele a mákot.

Elkészítés: A túrót eldolgozzuk az olajjal, a tojássárgájával, a cukorral, egy csipet sóval. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a túróhoz adjuk. Ha a tészta túl kemény, belekeverünk 1 evőkanál tejfölt. Könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk, ezért ne legyen túl hideg. Vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és 6 darab négyzetet vágunk ki belőle, amelyeknek 13 cm az oldaluk. A négyzetekből háromszöget vágunk, azaz az egyik átlójuk mentén kettévágjuk. A háromszögeket megkenjük olajjal, de a széleket kihagyjuk. A mákból egy-egy halmot rakunk rájuk, és a hosszabbik oldalukról a csúcs felé feltekerjük. Kissé meghajlítjuk. 4. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, rátesszük a kifliket, megkenjük a tojással, és kb. 25 percig sütjük. 

Mandulás sütemény

Hozzávalók (kb. 45 db):
15 dkg vaj vagy  margarin,
12 dkg porcukor,
1 tojás,
5 dkg darált mandula,
néhány csepp mandulaaroma,
25 dkg liszt,
1 teáskanál  sütőpor,
8-8 dkg ét- illetve tejcsokoládé tortabevonó

Előészítése: A zsiradékot, porcukrot, tojást keverjük habosra. Tegyük hozzá a mandulát, a mandulaaromát, a lisztet és a sütőport. A tésztát tegyük bele egy habzsákba, és nyomjuk sütőlemezre a karika vagy perec formákat. 10 percig süssük, majd hűtsük le. A tortabevonókat külön-külön vagdaljuk fel, forró víz felett olvasszuk meg. A süti egyik felét az ét-, másik felét a tejcsokiba mártsuk.

Vaníliás kifli

Hozzávalók:
10 dkg liszt,
10 dkg zabliszt,
7 dkg keményítő,
10 dkg darált mandula,
20 dkg vaj vagy  margarin,
1 tojás,
1-2 evőkanál tejszín,
néhány csepp vaníliaaroma,
1 csipetnyi só,
7 dkg porcukor,
1 csomag  vaníliás cukor

Elkészítése:
A hozzávalókat keverjük össze, majd 2 órát hagyjuk állni. 1 centiméter átmérőjű hengert gyúrjunk belőle, vágjuk fel 50 részre, majd formázzunk belőle kifliket. Papírral bélelt sütőlemezre tegyük rá a kifliket, majd 175 fokon, 15-20 percig süssük. Ha kész, forgassuk meg porcukorban.

Tarka-barka sütik  
 
Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
30 dkg vaj
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 db tojás
4 dkg kakaópor
1 db tojásfehérje 

Előkészítés:
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadunk egy csipet sót, a porcukrot, a tojásokat, és tésztát gyúrunk belőle. Ha összegyúrtuk, elfelezzük, és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. Fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.

Elkészítés:
A pihent tésztát 2-3 mm vastag lapokra nyújtjuk, az egyik lapot megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és ráborítjuk a másik lapot. Szorosan feltekerjük hengerbe (tetszőlegesen lehet formákat, mintákat kialakítani, csak az összeillesztésnél legyen megkenve felvert tojásfehérjével), és visszatesszük a hűtőbe, hogy teljesen kemény legyen. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát 0,5 cm vastag szeletekre szeleteljük, a tepsibe rakosgatjuk, és a sütőben sütőpapírral letakarva 10-14 percig sütjük. Rácson teljesen kihűtjük.

Mogyorókrémes karikák

Hozzávalók:

A tésztához:
20 dkg liszt,
10 dkg porcukor,
2 tojássárga,
12 dkg puha vaj vagy  margarin,
1 narancs reszelt héja

A mogyorókrémhez:
1 üveg mogyorókrém,
10 dkg puha vaj,
1 evőkanál narancslikőr

A mázhoz:
15-15 dkg ét- és tejtortabevonó,
5 dkg apróra vágott mogyoró

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit keverjük össze, majd pihentessük egy órát a hűtőben. Nyújtsuk ki, és pogácsaszaggatóval formázzunk belőle köröket. Minden körnek a közepét szaggassuk ki egy kisebb formával, hogy karikákat kapjunk. Sütőlemezen kb. 8 percig süssük. A mogyorókrémet keverjük habosra a vajjal és a likőrrel. Tegyük habzsákba, és spricceljük a sütikre. A tortabevonót olvasszuk fel, és kenjük a mogyorókrém tetejére. Apróra vágott mogyoróval díszítsük.

Ünnepi sütemények

Mandulás patkó

Hozzávalók:
20 dkg margarin,
20 dkg liszt,
10 dkg cukor,
15 dkg darált mandula (dió, mogyoró),
1 vaníliás cukor,
1­2 tojásfehérje.

A hozzávalókat összegyúrjuk, rudakat sodrunk belőle és azokat késsel 10 cm-es darabokra vágjuk. A rudakat patkóformára hajlítjuk és sütőlemezre helyezve, előmelegített sütőben (180 C fokon) 10-15 perc alatt megsütjük. Forrón, vaníliás porcukorba fogatjuk, a végeit olvasztott csokiba mártogatjuk. Forrón törékeny, frissen ropogós, másnapra megpuhul. Sokáig eláll.

Fatörzs

Tésztája 5 tojásból készült piskóta (5 tojás, 5 ek. cukor, 5 ek. liszt), melyet nagyméretű sütőlemezen sütünk meg. Még melegen meglocsoljuk rummal vagy eszences sziruppal és felgöngyöljük. Kétféle krémet készíthetünk. Fehéret, 10-10 dkg darált dió, cukor és vaj segítségével az előbbi receptben leírtak szerint.

Ezzel kenjük meg a piskótalapot és visszagöngyöljük. A barnakrémhez 3 tojást, 15 dkg porcukrot és 2 ek. kakaóport gőzfürdőben habverővel kavargatva sűrűre főzünk. 20 dkg va- jat vaníliás cukorral és reszelt narancshéjjal kikeverünk, majd a kihűlt csokimaszszát hozzáadva krémmé kavarjuk.

A piskótatekercset hosszúkás tálcára tesszük. Felső részéből 10 cm-es darabot rézsútosan levágunk és mint rönköt a törzs mellé tesszük. Bevonjuk a csokikrémmel, villa segítségével csíkokat rajzolunk rá, mohaszínű cukorporral és kókuszreszelékkel díszítjük.

Aranygaluska

Tálba szitálunk fél liter fehér lisztet, a közepébe teszünk 10 dkg puha margarint, 2 tojást és 6 tojás sárgáját, 10 dkg cukrot, csipetnyi sót, 2 dkg kelesztett élesztőt és 2-2,5 deci langyos tejet. Jól összedagasztjuk, majd kelni hagyjuk.

A kelt tésztát deszkára terítjük és pohárral kiszaggatjuk. Egy olajozott formába (fenyőfa, mackó, szív) egy sor korongot teszünk, megkenjük olvasztott margarinnal, beszórjuk cukros, darált dióval, rumba vagy szörpbe áztatott mazsolával, és letakarjuk a tésztakorongokkal. A rétege-zést addig folytatjuk, amíg az edény félig telik. Kelni hagyjuk. A tetejét vajjal megkenjük és előmelegített sütőben (200 C fokon) 50­60 perc alatt készre sütjük.

Kuglóf

8 db tojássárgát, 8 ek. cukorral, 5 dkg margarinnal habosra kavarunk. Hozzáadunk 1 vaníliás cukrot, 1 citrom reszelt héját, csipetnyi sót, 1 deci langyos tejben kelesztett 1 dkg élesztőt, és lassan beledolgozunk annyi lisztet (30-40 dkg), hogy puha kalácstésztát kapjunk. Kelni hagyjuk. Ha kétszeresére nőtt, kinyújtjuk.

Megkenjük olvasztott margarinnal, beszórjuk kakaóporral, gyümölcsszörpbe áztatott mazsolával és kandírozott gyümölcsdarabkákkal. Feltekerjük és még csavarunk is rajta 2-3-at. Vajjal kikent, lisztezett kuglófformába tesszük csigaház módjára. (A forma csak 2/3 részig teljen meg.)

Újra kelesztjük. Ha a forma megtelt, előmelegített sütőben 200 C fokon kb. 50 perc alatt készre sütjük. Még melegen kivesszük a formából, és vaníliás porcukorral beszórjuk vagy olvasztott csokoládéval meglocsoljuk.

Csokis őzgerinc

Hozzávalók
:

25 dkg porcukor
2 egész tojás
25 dkg  margarin
10 dkg kakaó
15 dkg összetört babapiskóta
10 dkg darabos dió

Elkészítés: A porcukrot, a tojást, a margarint és a kakaót összefőzzük. Ha kihűlt, beletesszük a babapiskótát és a diót. Fóliával kibélelt kivajazott őzgerinc formába öntjük és kihűtjük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kortárs költészet győri ünnepe

A megyei irodalmi hét zárórendezvényén először a közvetítők, a médiumok vehették át kitüntetést. Tovább olvasom