Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Káptalandomb: intelligens beléptetőrendszer

Győr belvárosának különösen védett, kiemelkedően értékes része a Káptalandomb, s ha valahol, hát itt igazán nincs mit keresniük a „ kósza ” parkoló gépkocsiknak.
A gépjárműveket a dombról teljesen kitiltani nem lehet. Sokféle jogos igény van a forgalomra: a püspökségé, a hittudományi főiskoláé, a Hotel Konferenciáé, a bazilikáé (egyházi események, esküvők), be kell jutniuk a területre a mentőknek, a tűzoltóknak, az alkalmi áruszállítóknak... S ha már ők be tudnak menni, bejutnak az engedély nélküliek is.
Úgy tűnik azonban, már nem sokáig. A város útkezelő szervezetének megbízásából úgynevezett intelligens beléptetőrendszer épül a Káptalandomb feljáróinál. Csendes, elektropneumatikus rendszer: megfelelő jelzésre az útelzáró oszlopok a földbe süllyednek, áthaladás után automatikusan a helyükre állnak. A teljes rendszer egyedüli gyártója Európában a francia Urbaco cég. Legutóbb Athénben szereltek fel olyan rendszert, amely 83 utcát(!) fog át, véd az illegális behajtóktól.
A győri rendszer kétféle lesz. A Dunakapu téri feljárónál napi használatra alkalmas. A belépés itt mágneskártyás vagy interfonos (mondjuk a kaputelefonon felszólva a Hotel Konferenciából beengedhetik vendégüket). A püspökség emellett saját költségén pluszban videorendszert is felszereltet. A kilépés egyszerűbb, hurokdetektor érzékeli a zónából kifelé igyekvő autót. A Bécsi tér felőli oldalról viszont csak mágneskártyával vagy interfonos segítséggel lehet ki-beközlekedni.
Az áruszállítók 6 – 11 óra, illetve 16 – 20 óra között intézhetik (engedéllyel) ügyeiket, de csak maximum háromnegyed óráig tartózkodhatnak a Káptalandombon. A rendszer alkalmas a vésznyitásra is, például a mentők, tűzoltók kulcsot kapnak arra az esetre, ha az elektronikával történne valami. Kulcsnyitásra az oszlopok a földbe süllyednek és ott is maradnak.
Tárgyalások folynak még a Kisosz megyei szervezetével arról, hogy a hittudományi főiskola hátsó kapujánál (napi ételszállítás és egyéb, a minimális igényeket kielégítő) helyet hagyjanak, s piaci napokon a sátrakat e szerint helyezzék el.
Az intelligens beléptetőrendszer várhatóan május 31-től működik majd, s lesz egy hónap olyan időszak, amikor működését sokféle fórumon, a sajtóban is intenzíven ismertetik. Ha beválik – nem műszakilag, hanem célját tekintve – a rendszer, Győr gyalogosövezeteinek „ kapuit ” is ez fogja őrizni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinek jó az egyszerűbb adó?

Az egész ország lázasan számol, amióta az MSZP bejelentette: 2003. január 1-jétől a kisvállalkozók… Tovább olvasom