Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Kaposvár ragaszkodik az egyetem önállóságához

A Kaposvári Egyetem az elmúlt tíz évben a helyi önkormányzat szerint olyan értéket teremtett, amelyet mindenképpen meg kell védeni.

A városháza pénteken azt is közölte az MTI-vel: az egyetem megmaradásáért minden képviselő teszi a dolgát.

"Kaposvárnak és térségének, Somogy megyének, sőt az országnak is az az érdeke, hogy ezek az értékek változatlan formában, az egyetem önállóságának megőrzése mellett a jövőben is segítsék a gazdaság fellendülését" - írta a sajtóiroda azt követően, hogy Szita Károly (Fidesz) polgármester megbeszélést folytatott a Kaposvári Egyetem vezetésével és Somogy megye kormánypárti országgyűlési képviselőivel.

Kaposvár polgármestere azért kezdeményezte a találkozót, hogy a felsőoktatás átszervezése kapcsán felmerülő szakmai vitában egységes álláspontot alakítsanak ki az egyetem megmaradása érdekében - olvasható a közleményben.

A kiadott tájékoztató szerint az országgyűlési képviselők, illetve egyetemi vezetők számba vették azokat az egyediségeket, amelyek máshol nincsenek meg az országban, így a minőségi és garantáltan egészséges élelmiszerekkel kapcsolatos kutatásokat, illetve az ezek piacra jutását segítő tevékenységet is.

Az egyetem vezetése a megbeszélésen arról tájékoztatta a politikusokat, hogy a Kaposváron diplomát szerző fiatalok piacképes tudáshoz jutnak, ennek köszönhetően a végzettek 92 százaléka el tud helyezkedni a munkaerőpiacon.

Az origo.hu szerdán írt arról, hogy egy birtokába került felsőoktatási koncepció szerint a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna (12 egyetem és 4 főiskola).

Az MTI érdeklődésére aznap a Kaposvári Egyetem sajtószóvivője közölte: az egyetem vezetése semmilyen hivatalos értesítést nem kapott a felsőoktatás átszervezéséről szóló koncepcióról, arról csak sajtóhírekből értesültek. Tudomásuk van arról, hogy az oktatási tárca államtitkára egyeztetett a kiemelt egyetemekkel, "a kaposvári nem volt köztük"- mondta Lévai András. Hozzátette: ennek ellenére folytatják a háttértárgyalásokat a Kaposvári Egyetem önállóságának megmaradásáért.

Szita Károly az MTI-hez ugyancsak aznap eljuttatott közleményében azt írta: reméli, hogy egy nem végleges változat került most a rektorok elé, mert az ebben a formájában sok kárt okoz. Leszögezte: "a városban és a térségben is létfontosságú az egyetem megléte az új munkahelyek létesítése szempontjából".

A 2000 januárjában egyetemi rangot kapott campuson tíz nagyobb beruházás valósult meg több mint 12 milliárd forint értékben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roma Önvédelmi Mozgalom alakult Csanádpalotán

Roma Önvédelmi Mozgalom (RÖM) elnevezéssel szervezet alakult azzal a céllal, hogy a hatóságokkal összefogva megóvja a cigány kisebbség tagjait a különböző félkatonai csoportoktól. Tovább olvasom