Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán

napóleoni háborúk idején a tenger hadszíntérré vált. Veszélyes, izgalmas és ijesztő tereppé, ahol a legnagyobb ütközetek zajlanak és a legmerészebb katonák mérik össze erejüket. Jack Aubrey kapitány imádott hajója, a Surprise, egy váratlan támadás során súlyosan megsérül. A kapitány azonban váratlan és szokatlan döntést hoz.
rendező: Peter Weir

forgatókönyvíró: John Collee, Larry Ferguson
operatőr: Russell Boyd
díszlettervező: Bruce Crone, Mark W. Mansbridge
jelmeztervező: Wendy Stites
zene: Iva Davies, Christopher Gordon
producer: Peter Weir
vágó: Lee Smith

szereplő(k):
Russell Crowe (Jack Aubrey)
Paul Bettany (Stephen Maturin)
James D'Arcy (Tom Pullings)
Billy Boyd (Barrett Bonden)
David Threlfall (Killick)
Russell Overton (Jack Nastyface)

A film sztorija

A történet a napóleoni háborúk idején játszódik, főszereplői a Patrick O'Brian regényeiből ismert Jack Aubrey, azaz Lucky kapitány, az angol flotta harcias tisztje és Stephen Maturin, a hajó orvosa. Hajójukat, a Surprise-t, ellenséges támadás éri, amelyben az súlyosan megrongálódik, és a legénység tagjai közül is sokan megsebesülnek. Aubrey nem tudja eldönteni, hogy barátjára, az orvosra hallgasson, vagy a kötelességét teljesítse-e inkább. Végül mégis útra kel, hogy két óceánon keresztül üldözze, utolérje és legyőzze ellenfelét. Ez a küldetés megalapozhatja hírnevét - vagy elpusztíthatja őt és legénységét is.
A film elkalauzolja nézőit a világnak azokra a tájaira, amelyekre a történet sodorja a szereplőket: Brazília partjairól a Horn-fok vihar tépázta vizeire, délről a hó és jég borította északra, a világ túlsó oldalára, a csodálatos Galapagos-szigetekre.www.port.hu

Kritikák

Port.hu - sam -

"A történet Nelson admirális korabeli flottájának egyik hajófedélzetén
játszódik. Weir hősei is ebből a korból való figurák, abból az időből, amikor még léteztek hősök. Nem heroizálja szereplőit, a történet végére akaratlanul válnak azokká. Attól válnak hősökké, hogy megőrzi emberi mivoltukat, esendőségük és kötelességtudatuk avatja azokká őket. Nem világmegváltó emberek, az életben maradásért küzdenek csupán.

Látványos elemekkel, profi jelmezekkel és körültekintő hanghasználattal eladhatóvá tett szép emberi történet Peter Weir új filmje. Üdítő a jól megírt forgatókönyv és a látvány valós egyensúlya, valódi meglepetés. Szubjektív látomás egy már letűnt világról, múltbeli, valóságban gyökerező történettel, ahol hőseink nem galaktikus csatákat vívnak a világ megmentéséért, hanem emberek küzdenek az életben maradásért, becsületért, barátságért, önmagukért és önmaguk legyőzéséért."
A teljes cikk

mozinet.hu - Mo -

"A film szerkezete végig az ellenpontozásra épít, a két hajóskapitány párharcát imitálva a természet fékezhetetlen erői feszülnek az emberi kitartást és találékonyságot jelképező tengeri alkalmatosságoknak, a józanész parancsa küzd a kötelességtudattal, pökhendi büszkeség vetélkedik a humánummal. Szerencsére Peter Weir nem terheli meg a történetet olcsó pszichologizálással, viszont a zsánermese által nyújtott kereteket bátran kihasználja az 1800-as évek emberi viszonyainak és értékeinek (értékkülönbségeinek) bemutatására.

A tőkesúlyt ezúttal a pergő közelharcok, és a csatahajók balett koreográfiára emlékeztető harci rítusát megörökítő óriástotálok cipelik. Úgy tűnik, Russel Crowe profiljába vág a katonáskodás, hiszen ugyan olyan hitelességgel formálja meg a tiszteletet parancsoló Jack Aubrey kapitány alakját, mint annak idején a Gladiátor hősies Maximusát. Kiváló szórakozás, makulátlan rendezéssel, aki pedig az otthoni akvárium vízszűrője által keltett hullámzástól is tengeribeteg lesz, az jobban teszi, ha extra méretű popcornt rendel a büfében, hátha szüksége lesz még a papírzacsira."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film hivatalos magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahelyi közöny

Sok magyar munkavállaló közönyös a munkjával szemben. Aki a Buta Főnököket Megleckéztető Harcosok… Tovább olvasom