Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Káosz és szervezetlenség az átkelőn

Hegyeshalom - Az autópályamatrica-értékesítők szerint nem csupán az átkelő rossz kialakítása, hanem a sztrádafelújítás is nagyban hozzájárult az elmúlt hétvégi hatalmas torlódás kialakulásához Hegyeshalomnál.
Amint arról lapunk keddi kiadásában beszámoltunk, az előző hétvégén hatalmas torlódás alakult ki a hegyeshalmi határátkelő belépőoldalán, noha itt már tavaly december óta elvileg megállás nélkül haladhatna a forgalom.

Az autópálya-kezelő a hét elején lapunknak azt nyilatkozta, nem a közeli sztrádafelújítás miatt alakult ki a hétvégén több kilométeres kocsisor, hanem a matricavásárlók miatt. Az átkelőt ugyanis nem megfelelően alakították át tavaly decemberben, a rendkívül szűk kapacitású parkoló nem képes befogadni akkora forgalmat, ami a hétvégén volt. A Hegyeshalomnál hazánkba érkező utazók ugyanis itt tudják megvenni a magyar sztrádamatricát, ami már a határtól szükséges az M1-es autópályára.

Határátkelő: Túl kicsi a parkoló, kevés az illemhely és még a sztrádafelújítás is rontja a helyzetet. Fotó: Méhes Ákos
Határátkelő: Túl kicsi a parkoló, kevés az illemhely és még a sztrádafelújítás is rontja a helyzetet. Fotó: Méhes Ákos


A hegyeshalmi átkelőn matricaárusítással foglalkozó cégek tulajdonosai azonban másként látják a dolgot. Az átkelő rossz kialakításával egyetértenek, ám szerintük az elmúlt hétvégi hatalmas torlódáshoz a sztrádafelújítás nagyban hozzájárult, ami miatt jelentős bevételkiesést kellett elszenvedniük az értékesítőknek. A SAPSA Kft. – ami több pénzváltót és matricaértékesítő helyet is üzemeltet az átkelőn – tulajdonosai a Kisalföldnek elmondták: hosszú évek óta ez az augusztusi hétvége a legforgalmasabb az átkelőn. Ezekben a napokban több tízezer autó lép itt be Magyarországra. Érthető módon az átkelőn működő matricaértékesítők is minden évben készülnek erre a hétvégére, a megnövekedett forgalom miatt több embert állítanak be. Most azonban csalódniuk kellett.

Az átutazók áradata ezúttal sem maradt el, csak éppen sokan nem tudtak bemenni a parkolóba. Ezen a hétvégén kezdődött a sztrádafelújítás a határ belépőoldalán, ami azzal járt, hogy az átkelőn egy sávra szűkült a forgalom. A matricaértékesítők szerint ez rövid idő alatt hatalmas káoszt okozott, megtelt a parkoló, s mivel csak egy sáv volt szabad az átkelőn, pillanatok alatt több mint tíz kilométeresre duzzadt a kocsisor. A forgalmat irányítók végül lezárták a parkolót, hogy megszüntessék a dugót.

A tulajdonosok szerint ez a káosz és fejetlenség jelentős bevételkiesést okozott számukra, nemhogy extraprofitot termelhettek volna, több értékesítőhelyet be is zártak ezekre a napokra.
A cégtulajdonosok úgy vélik: nem csupán a forgalomszervezés hibás az átkelőn, hanem olyan alapvető szolgáltatások is hiányoznak, amiket a schengeni csatlakozás előtt még igénybe vehettek az utazók. Az átkelőn például mindössze egyetlen nyilvános illemhely működik, ami nagyon kevés akkor, amikor naponta több tízezren állnak itt meg. A parkoló pedig amellett, hogy rendkívül kicsi, rossz a kialakítása is. Elég csupán, ha egyetlen autós rosszul parkol le az elején, teljesen bedugul a forgalom. Hely pedig lenne nagyobb parkolónak, hiszen az átkelőn hatalmas aszfaltozott terület áll rendelkezésre, ami jelenleg elzárt a forgalom elől. A tulajdonosok szerint megoldást jelentene, ha biztosítanák az átkelő főépületének megközelítését, hiszen ott megfelelő méretű parkoló mellett elérhetők lennének a kulturált higiénés feltételek is. Szeretnék, ha az átkelő esetleges átalakításának tervezésekor az illetékesek megkérdeznék az ott működő szolgáltatók véleményét is.
A matricaértékesítők egyebek mellett sérelmezik az autópálya-kezelő azon elképzelését is, miszerint keresik annak a lehetőségét, miként lehetne külföldön is magyar vignettát árusítani. Szerintük ezzel nagyon sok hazai vállalkozást lehetetlenítenének el.

A cégtulajdonosok úgy vélik: nem csupán a forgalomszervezés hibás az átkelőn, hanem olyan alapvető szolgáltatások is hiányoznak, amiket a schengeni csatlakozás előtt még igénybe vehettek az utazók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyibe kerül az iskolakezdés?

Megye - Alaposan kinyithatja a pénztárcáját az a szülő, akinek a gyermeke most kezdi az iskolát.… Tovább olvasom