Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Kampánypénzek: hol az igazság?

A Magyar Szocialista Párt és a Fidesz – MDF szövetség is átlépte a törvényben maximált 386 millió forintos kampánykeretet az áprilisi parlamenti választásokon. Egy voksért a kisgazdák fizették a legtöbbet, 1574 forintot – nagyjából ennyit lehet tudni a pártok kampánykiadásairól, amelyekről nagyvonalúan vallottak az érintettek.
A pártok segédcsapatai – alapítványok, egyesületek, szakszervezetek, magánszemélyek – nem kötelesek nyilvánosságra hozni, mennyi pénzzel segítették a számukra szimpatikus politikai szervezetet az áprilisi parlamenti választások előtt. Ezért csak a pártok bevallásainak hitelességében bízhatunk, amikor a kampánypénzeket sorba szedjük. Látni kell azonban, hogy az érintettek meglehetős nagyvonalúsággal kezelik ezt a kérdést, így minden eddiginél kevesebbet lehet tudni a kiadásokról.

Sokmilliós adományok

A választási törvényben öt éve megállapított felső limitet – 386 millió forintot – ketten is túllépték. Az MSZP és a Fidesz – MDF szövetség egyaránt 399 millió forintot vallott be. A győztes párt 75,2 millió forint adományt gyűjtött össze és 70 millió forintos hitelt vett fel. A polgári oldal – szintén szűkszavú mérlegéből – annyi derül ki, hogy 92,2 millió adományt kapott és 90 millió forinttal adósodott el. A fennmaradó részt mindkét oldal saját forrásból, illetve a jelöltek után járó állami támogatásból biztosította. A Fidesz – MDF párosnál 203,7 millió forint volt a saját rész, ebből 55,9 milliót állt a demokrata fórum.
A Szabad Demokraták Szövetsége 288,1 milliót költött a kampányra, a kisgazdák 172,7-et (ebben benne van Torgyán József 5 millió forintja, amelyet saját zsebből fizetett). A MIÉP 122,7 milliót, a Centrum Párt pedig (amely kiadásai felét adományokból állta) 89,5-et.

Hitelességi kérdőjelek

A kiadások alapján kiszámítható, hogy egy szavazat megszerzése mennyibe került. E tekintetben az MSZP teljesített a legjobban, nekik 85 forintba került egy voks, a Fidesz – MDF-nek pedig 88-ba. A negatív csúcs a kisgazdáké, akik 1574 forintot fizettek, az SZDSZ pedig 406-ot.
A könyvelők olyan kifejezéseket használtak a kiadás oldalon, mint például „ anyag jellegű ráfordítások " : a Fidesz csaknem az egész összeget (a jelöltek után járó 13,4 millió forintos állami támogatást leszámítva) ide sorolta, pontosan 385,9 millió forintot. Az SZDSZ „ igénybe vett ráfordításokat " említ, méghozzá 264,8 millió forint értékben. Ehhez képest a szocialisták propagandaköltsége (297,7) és telefonszámlája (13,8) részletes bevallásnak számít.
A reklámköltségek nem szerepelnek senkinél – még közepes részletezettséggel sem – , pedig hogy nagy számban voltak, arra példa a Kisalföld is. Mivel a politikai segédcsapatok sem tartoznak elszámolással, ezért a legjobb indulattal is legfeljebb becsült adatnak tekinthetjük a bevallásokat. Nem marad más, mint bízni abban, hogy előbb-utóbb pontosítja a törvényhozás a kampányköltségszabályokat. Ahogy évek óta ígéri.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Video és DVD - az új játékszerek

A VCD és a DVD ugyanazt az utat járják be, mint néhány évvel ezelőtt a CD-írók. A fejlesztéssel… Tovább olvasom