Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Kampánycsend az interneten

A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete választási hot-line szolgáltatást indít az önkormányzati választások kampánycsendje alatt. Az egyesület ajánlásait honlapunk is alkalmazza a kampánycsend idején.
Ennek keretében szakértők segítenek az egyesület által készített Választási Etikai Kódex rendelkezéseinek értelmezésében és a Választási eljárásról szóló törvény előírásainak - így a kampánycsendre vonatkozó rendelkezéseknek – a betartásában.

A választások demokratikus és tiszta jellegének biztosításához és a vonatkozó jogszabályok teljes körű érvényesüléséhez való hozzájárulásként a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete elkészítette az MTE Választási Etikai Kódexét, amely az internetes tartalomszolgáltatók számára értelmezi választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény szabályait és az Országos Választási Bizottság ajánlásait. A kódex elkészítésének célja az volt, hogy az internetes tartalomszolgáltatók számára értelmezze a vonatkozó jogszabályokat.

Az MTE Választási Etikai Kódexében lefektetett elvek és szabályok kialakítása során azt az alapelvet követtük, hogy az internet, mint a közlés médiuma csupán a választási törvényben foglalt rendelkezések betartásának módját befolyásolja. Az MTE Választási Etikai Kódexének tartalmát az MTE az Országos Választási Irodával egyeztette. A Választási Etikai Kódex alkalmazása az MTE tagjaira nézve kötelező, a nem tag tartalomszolgáltatók számára a kódexben foglaltak csak ajánlásként értelmezendőek, azonban a kódex betartása esetén a tartalomszolgáltatók biztosan nem követnek el jogsértést. Az MTE felhívta a figyelmet a kódex néhány olyan új - a 2006 évi országgyűlési választások előtt hozott rendelkezésére, amelyeket az internet fejlődése és a felhasználói kör bővülése tett indokolttá. A kódex ennek megfelelően kibővült néhány ponttal:

Szavazógépek esetén: A kampánycsend időszakában a tartalomszolgáltatók ne jelenítsenek meg a kampányra, pártokra, a felhasználók pártpreferenciájára, a választási eredményére vonatkozó saját szavazógépeket, illetve más tartalomszolgáltató szavazógépére mutató linket, valamint az előző szavazás eredményére vonatkozó statisztikákat.

Fórumok, chatek, blogok esetén: A tartalomszolgáltatók felelőssége eltér a zárt és nyílt fórumok, a chatek és blogok estében. A felhasználók által készített tartalom esetén nem tiltható, hogy a felhasználók a véleménynyilvánítás keretei között a választásról is szót ejtsenek, de az MTE javasolja, hogy a tartalomszolgáltatók jól látható helyen hívják fel a felhasználók figyelmét a kampánycsendre.

Politikai tartalmak és blogok esetén: Az MTE felhívja a pártokat és a jelölteket, hogy saját honlapjuk esetében tartózkodjanak a választási kampánnyal és a választási programmal kapcsolatos információk frissítésétől a kampánycsend ideje alatt. A politikusok által szerkesztett, vagy nevükhöz fűződő blogok az MTE megítélése szerint nem felhasználói tartalomnak, hanem politikai tartalomnak minősülnek.

(Forrás: Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjemelés novembertől

A kormány szerdai döntése értelmében 1,2 százalékos visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelést… Tovább olvasom