Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Kamatcsökkenés

a jelzáloghiteleknél

Csaknem egyötödével csökkentek a használt lakások vásárlásához és felújításához felvehető kölcsönök törlesztőrészletei, miután nőtt a jelzáloghitelek állami kamattámogatása.
Használt lakások vásárlásához vagy felújításához tizenöt éves futamidőre felvett, ötéves kamatperiódusú, hárommillió forintos kölcsön havi törlesztőrészlete 32.247 forintról 26.700-ra csökkent pénteken a Földhitel és Jelzálogbank (FHB) Rt.-nél. Ötmilliós összeg esetén 53.700 helyett 44.500 forintot, míg nyolcmillió forintnál 85.991 helyett 71.199 forintot kell fizetni, ugyancsak havonta – tudtuk meg Zádori Jánostól, az FHB Rt. marketingigazgatójától.
A kedvező változás annak a következménye, hogy a kormány március elsejétől az eddigi hétről tíz százalékpontosra növelte a jelzáloglevelek állami kamattámogatását, egyúttal azt is garantálta, hogy a hitelek kamata és kezelési költsége együttesen nem haladhatja meg a hat százalékot. További módosulás, hogy a felújítás fogalma ezentúl nemcsak a komfortfokozat-növelő munkákat foglalja magában, hanem az ajtók, az ablakok és a fűtési elemek cseréjét is.
Ezt a konstrukciót egyelőre csak az FHB Rt. és – legfeljebb minimális eltérésekkel – partnerei (a Kereskedelmi és Hitelbank, a CIB Bank, az Inter-Európa Bank, a Magyar Külkereskedelmi Bank, a Konzumbank, az Erste Bank, a Fundamenta Lakástakarékpénztár, a Hungária Biztosító, valamint országszerte csaknem három tucat takarékszövetkezet) kínálják, az FHB-n kívül létező másik két jelzálogbank, a HVB Jelzálogbank Rt. és az OTP Jelzálogbank Rt. azonban nem.
A lapunk által megkérdezett szakértők nem tartják valószínűnek, hogy a kamatvágás hatására emelkedne a használt lakások ára, amit a túlkínálattal indokoltak. Az viszont – jegyezték meg – elképzelhető, hogy sokan új lakás építése vagy vásárlása helyett inkább használt otthon megvételén gondolkodnak. A támogatott jelzáloghitelek előnye ugyanis, hogy hatvanéves korig bárki felveheti, s a felső határ 30 millió forint (míg az új lakásokhoz maximum 10 millió forint járhat). Szintén többen vághatnak bele felújításba, amihez ráadásul saját anyagi erőt sem muszáj felmutatni. (Használt lakás vásárlása esetén jellemzően az ingatlan vételárának felével kell rendelkezni.)
Az FHB-nél 9,4 százalékról „ zuhant ” 6 százalékra az ötéves periódusú kölcsönök kamata, ugyanakkor az egyéves kamatperiódusúé is jelentősen, 11,4 százalékról 7,4 százalékra csökkent. Jó hír, hogy a változások visszamenőlegesen, a 2000. február 1-je után kötött szerződésekre is érvényesek, s a módosítást a bankok automatikusan, ingyen elvégzik.
Az FHB tapasztalatai szerint eddig a tizenöt éves futamidőre felvett 3 millió forint volt a leggyakrabban választott konstrukció. A kedvezőbb törlesztőrészletek miatt most arra számítanak, hogy az 5 millió forintos hitel mellett döntenek legtöbbször az ügyfelek.

1,3 millió családnak van lakáscélja

Az adósok mintegy 55 százaléka használt lakás vásárlásához, egyharmada építkezéshez vagy új lakás vásárlásához, a többiek bővítéshez, korszerűsítéshez, felújításhoz kértek pénzt 2001-ben. A bank a tavalyi 20 milliárd után idén 30 milliárd forintot szeretne kihelyezni. A várakozást alátámasztja, hogy egy nemrégiben, háromezer háztartás megkérdezésével elkészült reprezentatív felmérés szerint 1,3 millió magyar család szeretne egy-két éven belül javítani lakáshelyzetén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igényelhetők az agrárhitelek

A családi gazdálkodók, mezőgazdasági kis- és középüzemek, őstermelők péntektől igényelhetnek… Tovább olvasom