Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kállait ombudsmannak választották, Majtényit nem

Kállai Ernőt választotta a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosának hétfőn titkos szavazással az Országgyűlés; a képviselők a köztársasági elnök másik jelöltjét, Majtényi Lászlót nem választották meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosának.
Kállai Ernő történelem szakos tanárt, jogászt 326 igen szavazattal, 14 ellenében választotta meg az Országgyűlés.

Majtényi László jogászra, volt adatvédelmi biztosra 183 igen és 156 nem szavazatot adtak le, így őt nem választották meg a posztra. A támogatáshoz a képviselők kétharmadának, 258 képviselőnek a szavazatára lett volna szükség. Kállai Ernő a szavazás eredményének kihirdetése után letette az esküt a parlament előtt.

Az államfő május végén jelentette be, hogy Majtényi Lászlót jelöli általános, Kállai Ernőt pedig kisebbségi ombudsmannak.

A Fidesz és a KDNP azonban a múlt héten jelezte, hogy nem támogatják a kétharmados többséget igénylő titkos szavazáson Majtényi megválasztását, mivel az ellenzéki pártok szerint a jelölt nem felel meg a tisztség betöltéséhez szükséges egyik legfontosabb feltételnek: a pártatlanság követelményének.

Magyarországon az Országgyűlés 1993. június 1-jén - kétharmados törvényként - fogadta el az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról (ombudsmanról) szóló törvényt.

Ennek értelmében az ombudsman feladata az, hogy kivizsgálja vagy kivizsgáltassa "az alkotmányos jogokkal kapcsolatban tudomására jutott visszásságokat, és orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedéseket kezdeményezzen". Az ombudsmant a köztársasági elnök jelölése alapján az Országgyűlés választja, kétharmados többséggel, - megbízatása hat évre szól.

hirado.hu/MTI/FH

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 23. héten sem volt telitalálat a hatos lottón

A 23. héten sem volt telitalálat a hatos lottón, így a jövő héten megnyerhető összeg 330 millió… Tovább olvasom