Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Kajárpéc testvérével, Felpéccel egyeztetne

Idén ünnepli 970. évfordulóját Kajárpéc, amelynek neve először 1037-ben szerepelt egy ősi iraton. Az őszi ünnepségre a falu be szeretné mutatni a legtöbbek előtt ismeretlen, Árpád-kori templomromot, ennél azonban problémásabb kérdés is eldől addigra: az, hogy mi lesz az iskolával.
Kajárpécet Felpéc testvérének tartják, hiszen a történelmi szálakat nyilván a falvakat összekötő barátságok és házasságok is folyamatosan szelídítették és erősítették. Az iskolakérdés is így merül fel Kajáron: vagy térségben gondolkodik az önkormányzat, vagy Felpéccel közösségben. A diákok és tanárok utaztatásának már régi hagyománya van, hiszen a felpéci felső tagozatosok eddig is átbuszoztak a szomszédos faluba. Laki György, Kajárpéc polgármestere elmondta: számukra az iskolamizéria nem presztízskérdésként merül fel – vagyis egyelőre nem az a probléma, hogy nincs kellő mennyiségű diák a hetedik-nyolcadik osztály működtetésére, hanem az, hogy az iskola a jelen normatívák mellett 28 millió forintos ráfizetéssel működik.
– A hetvenmillió forintos költségvetésből negyvenkétmillió forintot fedeznek a különböző normatívák, ki lehet tehát számolni, hogy az iskola jelen formájában nem működhet tovább – magyarázza az ősszel megválasztott polgármester. – Ha azt mondjuk, hogy fenntartjuk így az iskolát, akkor hiába örülünk a létszámunknak, még egy járda felújítására sem marad pénz. Ezért első körben mindenképpen Felpéccel közösen szeretnénk gondolkodni, hiszen ez látszik a legésszerűbb megoldásnak. Jelenthetné ez azt is, hogy az ottani alsó tagozat egy része itt működik. Mindez még igen képlékeny, de arra természetesen nem kell gondolni, hogy a kisgyerekek adott esetben egyedül buszoznának: természetesen tanító felügyelné minden percüket – mondja Laki György. A polgármester szerint a két község a napokban fog egyeztetni a jövőről, elsősorban arról, hogy „kétszemélyes”, vagy kistérségi társulásban gondolkodjanak-e. A település nehéz helyzetét érzékelteti, hogy még optimális esetben is mintegy kilencmillió forintos ráfizetéssel működne az iskola.
Ám ha nem lesz pénz járdára, nem lesz pénz fejlesztésre, akkor nyilván a múzeum az utolsók egyike, amire egy szerény költségvetésű település jelentős összeget áldozhat. Márpedig a szép emlékű, helyi tanító, Kovács József áldozatos munkájának köszönhetően a régióban egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik Kajárpéc, s legyünk őszinték, kuriózumértékű az is, hogy a tárgyaknak méltó otthona van. A kilencvenes években elhunyt tanító által gyűjtött és gondosan rendszerezett tárgyak nem csak a népi hétköznapok kétszáz évét mutatják be: egészen a bronzkorig nyúlik a kollektív emlékezet, és ezt valóban kevés település mondhatja el magáról. A kajári föld mélyéről kiásott leleteket s az elmúlt évszázadokat bemutató helytörténeti kincseket azonban ritkán láthatja a nagyközönség, mivel a tanító halála óta annak nem akadt állandó gazdája. Ha egy iskolai csoport egyáltalán értesül az itt található értékekről, akkor a vezetőnek az önkormányzattól kell elkérni a kulcsot, s idegenvezető segítsége nélkül tekintheti meg a múzeumot. Az önkormányzat feladata tehát felkarolni és szélesebb körű propagandát biztosítani a gyűjteménynek, amelynek impozáns otthona a kilencvenes évek elején, kártalanítási milliókból épült. A múzeum udvarán egyébként éppen egy falábakon álló bejárót építenek, hogy március 15-re itt állíthassák ki a községben őrzött, több mint százéves, kézi működtetésű tűzoltófecskendőt. De ha már a múlt értékeinél tartunk, Kajáron található a nyolcvanas években feltárt Árpád-kori templomalap is, ám ezt jelenleg még gaz borítja, s az arra járók nem is sejtik, milyen rom mellett haladnak el. Az önkormányzat az őszi, jubileumi ünnepségre szeretné rendbe tenni az ősi emlékhelyet, s reméli azt is, hogy az évforduló a jövőben amolyan „sokorói fesztivállá” nőheti ki magát, Tényő, Sokorópátka, Felpéc és Kajárpéc közös ünnepeként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára volt tavaly a búzának

Minőség helyett mennyiség? Erősödik a búza kalászos gabonán belüli dominanciája Csongrád megyében,… Tovább olvasom