Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Káel Csaba lett a Művészetek Palotája új vezérigazgatója

Káel Csaba rendezőt nevezte ki március 17-i hatállyal a Művészetek Palotája Nonprofit Kft. vezérigazgatójává Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

Mint azt Kiss Imre, az intézmény leköszönő vezetője elmondta, megromlott egészségi állapota miatt felmentését kérte a minisztertől, ezért vált szükségessé új vezérigazgató kinevezése. Káel Csaba, aki a kezdetektől a Müpa egyik tanácsadója, az operaprogramok szerkesztője volt, öt évre kapta vezérigazgatói megbízatását. Kiss Imre - akit még a Duna-parti épület építése idején, 2006 októberében kértek fel a Művészetek Palotája mint intézmény létrehozására, és akit részben a Müpa élén végzett munkája elismeréseként hétfőn a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is kitüntettek - főtanácsadóként segíti a továbbiakban az új vezérigazgató munkáját.

Káel Csaba emlékeztetett arra, hogy az intézményt működtető csapat létrehozásától együtt dolgozott Kiss Imrével. Elődjének munkáját méltatva rámutatott: az ország legjobb kulturális menedzsereként kapott felkérést a Művészetek Palotája programjának megalkotására, a napi munkát végző társulat megszervezésére, és olyan sikerrel végezte munkáját, hogy ma már a Müpa a világ nagy kulturális intézményeinek, a brüsszeli BOZAR-nak, a New York-i Carnegie Hallnak, a londoni South Banknek a klubjába tartozik, "tehát az NB I-es ligában játszik." "Szakmai és közönségigény hívta életre a Művészetek Palotáját, amelynek a kiemelkedő művészeti arculatát nemcsak megőrizni kívánom, hanem továbbépíteni is" - hangsúlyozta Káel Csaba, hozzátéve, hogy ezután is a külföldi élmezőnyből hívnak előadókat, de még gyarapítják a gazdag ifjúsági programokat.

Ugyanakkor figyelemmel lesznek a kulturális piacnak azokra a szegmenseire is, amelynek legjobb képviselői szeretnének a Müpában is teret kapni és jövedelmet is hoznak a háznak. Az új vezérigazgató hozzátette: csütörtökön délután társulati ülést tart, majd részletes átadás-átvétel következik. Ezután lát hozzá a menedzsment - amelynek változatlanul tagja Csonka András vezérigazgató-helyettes - az új stratégiai terv kidolgozásához. Csonka András kiemelte: a közeljövőben olyan kiváló művészek lépnek a Müpa pódiumára, mint a Moszkvai Nagyszínház, vagyis a Bolsoj Zenekara, illetve a New York-i Filharmonikusok. Ősszel újra vendégük lesz Cecilia Bartoli, ezúttal az Il Giardino Harmonico kíséretével, valamint Edita Gruberova, Matthias Goerne, Dianne Reeves és Steve Reich. A rendkívül sikeres Budapesti Wagner-napok pedig megint premierrel, a Lohengrin bemutatójával várja a hazai és nemzetközi publikumot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Román zászlóval takarták le a magyar feliratokat Erdélyben

Román trikolórral ragasztották le több Bihar megyei település névtáblájának magyar feliratait. A… Tovább olvasom