Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Kádár nem volt gyilkos?

Fasiszta nyílt politikai demonstrációnak nevezte Kádár János sírjának megrongálását Moldova György a közszolgálati televízió reggeli műsorában. A köztudottan baloldali kötődésű író felháborítónak nevezte ezt az eseményt, az egykori kommunista politikusról azt mondta: „Kádár akiket felakasztatott, azt nagyon helyesen tette."

Moldova a sírrongálást a szélsőjobbal kokettáló Fidesz által vezérelt közhangulatnak titulálta. Véleménye szerint Orbán Viktor is felelős ezért, mert annak idején összeállt Csurka Istvánnal, a MIÉP vezetőjével. Moldova elvtársát, Gyurcsány Ferencet sem kímélte. A miniszterelnök szerinte azért felelős, mert nem vállalta fel nyíltan a kádári örökséget, amikor azt mondta, hogy dönteni kell Kádár és Nagy Imre szellemisége között.

Az egyik riporteri kérdésre, miszerint „Mi van akkor, hogyha a sírt egy olyan ember törte fel, akinek a nagyapját 1956 után Kádár felakasztatta?", Moldova egyértelmű közönnyel ezt felelte: „Nagyon helyesen tette (Kádár)! Hisz az emléktáblán ugye jó sok név szerepel és persze ezek közül egy-két ártatlan is van, de a legtöbbje persze gyilkos volt." A riporter ezt megvétózva így reagált: ezt nem mondhatja, hiszen Kádár köztudottan maga is gyilkos volt. Moldova így felelt: "Maga a gyilkos! Kikérem magamnak, hogy Kádárt gyilkosnak nevezzék."

Mindezt azzal tetőzte meg az író – az akasztások általa vélt jogosságával kapcsolatban –, hogy ez a kijelentése lehet, hogy sokakat vérig sért, de hát őt is zavarja az Árpád-sávos zászló.

Pálfordulás: Moldova György író 1956 októberében gépfegyverrel a vállán harcolt az elnyomó kommunista rezsim ellen. Elmondása szerint saját kezűleg akarta meggyilkolni Kádár Jánost. Később hétkötetes önéletrajzi regényben méltatta a kommunista vezér életét.

(mno.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cáfolják az iraki al-Kaida-vezér halálát

Egy iszlamista szervezet kedden cáfolta azt a bagdadi bejelentést, miszerint megölték az al-Kaida… Tovább olvasom