Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kádár János: Uralkodóból száműzött

Tizenöt évvel ezelőtt, július 6-án halt meg Kádár János. Már jó ideje, hogy Kádár János után vagyunk. Lett, ami lett, jobb lett, ha nem is úgy, ahogy szerettük volna. Nem lesz ez könnyű – mindenki tudta, s azt is, hogy nem egy-két napon belül fognak az illetékesek számot adni arról, hogyan is pergett le az a néhány évtizedecske 1956 és 1989 között.

Azt azonban nem gondoltuk volna, hogy tizenöt évvel később is tanácstalanul kell állnunk egy-egy kérdés után. Pedig Kádár uralkodása óta a negyedik politikusgarnitúra van porondon. Igaz, egyiknek sem volt akkora hatalma, mint Kádár Jánosnak. És ami fontos: egyik kormányzat tagjainak sem kellett attól tartania, hogy ha buknak megölik őket, vagy emigrálniuk kell.
 
Elhallgatott beszéd

1996-ban a Beszélő című lap közölte Kádár János utolsó nyilvános beszédét, amely addig csak nehezen hozzáférhető pártkiadványokban volt olvasható. Az öreg Kádár 1989. április 12-i beszédét fantasztikusnak nevezték. A megyei pártlap az MSZMP Központi Bizottságának üléséről mindössze annyit említett Kádár Jánossal kapcsolatban, hogy a párt elnöke arról adott tájékoztatást, hogy egészségügyi állapota miatt orvosai továbbra sem javasolják részvételét a testület munkájában. Az egész érthető is, hisz Kádárt akkor már egy éve kitették a hatalomból. Az 1988. májusi pártértekezlet után egy korábban nem létező funkcióban, pártelnökként jegyezték. Az azonban elvitathatatlan, hogy ez az ember haláláig az évszázad történelmének leghosszabban regnáló magyarja lehetett. Kádár János egy iszonyatos és megismételhetetlen kor terméke és teremtője volt. Ilyen kor nem lesz még egy, még akkor sem, ha szelleme, sokáig itt lebeg még.
 
A szembenéző

„Nagy formátumú politikustól búcsúzunk" – állt a megyei lap címében július hetedikén. Kádár János hetvenhét évesen halt meg. A Nyers Rezső, Grósz Károly, Németh Miklós és Pozsgay Imre által írt sorokból kiolvasható: „(...) olyan embertől búcsúzunk, aki a munkásmozgalom és a nemzet ügyét azonosnak érezte, tudta, s a körülmények felmérésével ezt az ügyet szolgálta. (...) Kádár Jánost fájdalmasan súlyos konfliktusba sodorta a történelem. A történelmi kihívásokkal szembenézett, olyan emberként, aki felismeri az adottságokat, nem feledkezik meg önmaga felelősségéről."
Willy Brand, a Szocialista Internacionálé elnöke azt mondta a magyar politikusról: „Kádár nevéhez nemcsak az fűzödik, hogy lebontották az ellenségképeket, hanem az is, hogy jelentős lendületet kapott a katonai tömbökön túlmutató európai együttműködés."
 
A sors fintora

Ott volt

– Sajnálatos, hogy a ma hatalmon lévő és azon osztozkodó pártok közül egy sem védi meg Kádár János emlékét, személyiségét a rágalmaktól, a történelemhamisítástól – mondta Moravcsik Attila, a Kádár János Baráti Kör elnöke a tizenöt éve elhunyt politikai vezető síremlékének avatásán. – Szégyenletes, hogy a pártok a mai napig nem kezdeményezték a  vörös csillagot és sarló-kalapácsot betiltó törvény megszüntetését.
A síremléken egy idézet olvasható Kádár Jánostól: „Ott voltam, ahol lennem kellett, azt tettem, amit tennem kellett."
Nem szabad megfeledkeznünk egy másik, szintén 1989. július hetedikén megjelent hírről sem, amely a megyei lap második oldalának alján jelent meg. A tudósítás szerint a Legfelsőbb Bíróság Elnökségi Tanácsa július hatodikán megállapította, hogy 1958-ban Nagy Imre és társai ellen hozott ítéletek törvénysértőek voltak. A koncepciós perben halálra ítélt Nagy Imrét valamint dr. Donáth Ferencet, Gimes Miklóst, Tildy Zoltánt, Maléter Pált, Kopácsi Sándort, dr. Szilágyi Józsefet, dr. Jánosi Ferencet és Vásárhelyi Miklóst felmentették.
 
A nyugat, a nyugat

A nyugati sajtó is megemlékezett Kádár Jánosról. Szinte valamennyi lap megemlítette, hogy halála akkor következett be, amikor jogilag is rehabilitálták Nagy Imrét. A Washinton Post az írta, hogy miután Kádárt elmozdították hivatalából elhagyták barátai és kollégái, de a legnagyobb csapás akkor érte, amikor Nagy Imrét és három társát hősként temették el. Kádár néhány napon belül összeomlott. A lap megjegyezte, a Kádár-
átkozás nemzeti sport lett, amiből a sajtó is kivette részét. Halála után azonban meglepő volt a nekrológok meleg hangneme, amelyek kiemelkedő államférfiként emlegették.

„Ez a világ öszeomlott, amikor a gazdaság a nyolcvanas években kifutott a gőzből: '56. után az volt a hallgatólagos politikai kompromisszum, hogy a békesség fejében nyugalom van, és kolbász is jut a népnek. Kádár Jánost épp azok az erők söpörték félre, amelyeket ő maga eresztett szabadjára. Kádár a véletlenek sorozata által vált Magyarország vezetőjévé, de a jövő történészei mint az évszázad legnagyobb vezetőjéről fognak megemlékezni" – írta a The Independent.

A Kisalföld Vasárnap Reggel előfizetési árai:
 
1 havi előfizetés: 399 forint
3 havi: 1.197 forint
6 havi: 2.394 forint
12 havi: 4.788 forint

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítő kezek a háztartásban

Melyik anyuka, háziasszony ne lett volna olyan helyzetben, amikor sokat nem adott volna egy kis… Tovább olvasom