Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Kabulból és Veszprémből is egy az út Győrságra

Családi történet - Nagy volt a boldogsága hétvégén az egyedül élő Nagy Ferencné Zsuzsának, akinek ikerfiai – menyeikkel és a gyerekeikkel együtt – végre egy asztalhoz ültek. Zsolt Kabulból, Péter pedig Veszprémből érkezett haza Győrságra, ott élő édesanyjukhoz.
A fiúk festettek, zárat javítottak, behordták a téli tüzelőt, így ugyancsak megérdemelték a sajtos csirkéből, pogácsából és többféle sütiből álló menüt.

Közös nyaralás a tengernél

Zsolt és Péter egykor egymás mellett koptatták a győri Révai-gimnázium padjait, az elmúlt években viszont a kabuli reptér biztosítását végezték – váltásban.

– Augusztus utolsó hetét Horvátországban töltöttük együtt, nagy volt az öröm – szögezte le az évek óta Afganisztánban katonáskodó Nagy Zsolt. – A gyermekeim, Márkó és Levente az iskolát és az óvodát kezdték, úgyhogy jönnünk kellett haza, no és a sági háznál is kisebb-nagyobb javítások vártak ránk.

Zsuzsa asszony életének nagy részét a várakozás tölti ki, ugyanakkor tudja: apjuk hivatását folytatta mindkét fiú, szeretik azt, amit csinálnak.
– Naponta tartjuk a kapcsolatot a világháló segítségével, Kabulban és környékén sajnos naponként robbantanak, a helyzet mit sem változott – mondta el Zsolt kerítésfestés közben. – Jó érzés, hogy itthon várnak rám a feleségem, a gyerekeim, a testvéremék.

A feleség megállítaná az időt

– Augusztus utolsó napján öngyilkos merénylő robbantott a reptér bejáratánál, azonnal hívtam a kollégáimat – vált témát a családfő. – Úgy tartják, ha hallod a robbantást, nagy baj nem lehet. Persze, ez meg azért nem igaz, mert többnyire az elsőt gyakran a második és harmadik detonáció is követi. Normális esetben félhetnénk, de ez a pálya nem erről szól.

Nagyné Süle Katalin, Zsolt neje ezekben a napokban szíve szerint megállítaná az időt. Ő is katona, mellette ellátja a gyerekeket, a háztartást. Közvetlen vonalon naponta beszél a férjével.

Erőt adnak a gyerekek

– Sok kapcsolat ráment már a távolságra – szögezi le az asszony
–, nekem erőt adnak a gyerekek, minden, amit év közben egyedül kell megoldanom. Az oviba, az iskolába megyek a fiúkért, tanulok a nagyobbal, ha kell. A visszautazás körüli napok a legnehezebbek, mert akkor nekünk is hozzá kell szoknunk a tényhez: Zsoltot megint csak február körül látjuk újra. Szerencsére Péter, a sógorom és a párja nagyon sok mindenbe besegít, rájuk bizonyosan most is számíthatok.

Kincs minden együtt töltött perc

A család az együttlét minden percét kihasználja, ám lassan az apuka csomagol. Fényképek, egy kis hazai, no és egy kevés „gyógyital" kerül a csomagba, hogy a Kabulban szolgáló társak megünnepeljék a visszatérőket. A hétköznapok itt is, ott is megkezdődnek, özvegy _%Nagy ferenc%_né pedig – ha hetek, hónapok múlva is, de – hazavárja övéit.

Úgy tartják, ha hallod a robbantást, nagy baj nem lehet. Persze, ez meg azért nem igaz, mert többnyire az elsőt gyakran a második és harmadik detonáció is követi.


A székely kapu
Nem mindennapi ajándékkal lepték meg ikerfiai _%Nagy ferenc%_né Zsuzsát. Néhány évvel ezelőtt székely kaput kapott ajándékba tőlük, hogy a szülői házat díszítse. A két testvér együtt festette le a kaput, amely most már végre elkészült és hazavárja a szülői házba a családot.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb a koraszülés kockázata rossz szájhigiénével

Fogászati szűrővizsgálaton esik át minden, a szegedi női klinikán terhesgondozásba vett kismama.… Tovább olvasom