Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Kábítószer-ellenes oktatófilmet kap minden iskola

A középiskolás korosztály tagjai közül egyre többen próbálják ki vagy használják már rendszeresen a különböző drogokat. A mosonmagyaróvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) nemrég egy nagyszabású rendezvényt hívott életre, melyet rögzítettek, és hamarosan oktatófilmként valamennyi városi és környékbeli iskolába eljuttatnak.
„ A buli .... vége?!” – ez volt a címe annak a programnak, aminek a Mosoni-Duna-part környéke adott otthont. A főszervező a helyi KEF volt, de a polgármesteri hivatal, a rendőrség, a tűzoltóság, a mentőszolgálat, az ÁNTSZ, a Drogpont, a Haller-iskola diákjai és tanárai, valamint az Anubisz temetkezési vállalat is segített.

Megelevenedett baleset

Szütsné Márkus Erika, a KEF elnöke a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a nagyszabású rendezvény célja az volt, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a felelőtlen viselkedés következményeire, és hogy a jövőben csökkenjen a diszkóbalesetek száma. A program során a jelenlévők előtt megelevenedett egy történet: a diszkóból hajnalban, ittasan és kábítószer hatása alatt elindulnak a fiatalok hazafelé, heten egy autóban, biztonsági öv nélkül. Ezzel egyidőben egy család is elindul a féléves kisgyermekükkel. A fiatal fiú felelőtlenül vezet és frontálisan ütköznek a család autójával. Csattanás, csend, sikoltozás, jajveszékelés… Két arra sétáló fiatal értesíti a mentőket, és elindul az életmentés. Kiérkeznek a mentők, rendőrök, tűzoltók, és mindenki teszi a dolgát, hogy megmentsék a sérülteket. Egy 16 éves lány kirepült az autóból, rajta a gyors beavatkozás sem segített, meghalt. A bentrekedt sérülteket a tűzoltók kivágják, és átadják a mentőknek további ellátásra. Időközben a rendőrök is megkezdik a helyszínelést. A halott lányt elszállítja a temetkezési vállalat. A végén a rendőr százados beszél a halott lány szüleinek értesítéséről. Az értelmetlen és váratlan tragédia, ami a felelőtlen viselkedés következménye volt: megmagyarázhatatlan. A rendezvényt hanghatások, zene és egyéb látványosság tették még beszédesebbé, elrettentőbbé.

Mindenkit fenyeget

Szütsné Márkus Erika közölte: a programon feltárt veszélyek szóróanyag formájában is a fiatalok kezébe kerülnek, mintegy megerősítve az ott látottakat. A rendezvényt hat kameraállásból rögzítették, és vágás után egy oktató DVD-filmet is készítenek belőle, amit néhány héten belül minden mosonmagyaróvári és környékbeli iskolába eljuttatnak. A határok közelsége miatt térségünkben fokozottan jelen van a kábítószer, a fiatalok gyakorlatilag bármihez hozzájuthatnak. Sok szülő sajnos, azt gondolja, a drog az ő gyerekét nem érintheti, pedig a káros szenvedély bármelyik családba beférkőzhet. A kábítószerek visszaszorításában a szakemberek, a szülők és a fiatalok közös fellépése vezethet csak eredményhez. A mosonmagyaróvári Drogponthoz egyébként bárki, az anonimitás megőrzése mellett fordulhat segítségért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától korlátozó intézkedések a repülőtereken

Komoly torlódások várhatóak hétfőtől az EU-tagállamok repülőterein, így Ferihegyen is: ugyanis… Tovább olvasom