Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Június végén távozik Tony Blair

Tony Blair június 27-én nyújtja be lemondását a kormányfői posztról a királynőnek. Ezt maga Blair közölte csütörtökön sedgefieldi választókörzetében, a helyi Labour-klub zsúfolásig telt konferenciahelyiségében.
A bejelentés azt jelenti, hogy addig – vagyis hét héten belül – meg kell választani utódját az általa 13 éve vezetett Munkáspárt vezéri posztjára is. Az íratlan brit alkotmányos szokásjog alapján a kormányfő és a kormánypárt alsóházi vezére – ez utóbbi tisztség nem azonos a jórészt adminisztratív funkciókat betöltő pártelnökével, aki jelenleg Hazel Blears – mindig ugyanaz a személy. A bejelentés formája némi meglepetést keltett, mert megfigyelők előzetesen nem elsősorban azt várták, hogy Blair a kormányfői megbízatás hivatalos visszaadásának pontos dátumát közli, hanem azt, hogy mikor távozik a Labour éléről. Tony Blair húszperces sedgefieldi beszédében igen röviden érintette az iraki háború ügyét, amelyet „keservesen ellentmondásosnak” nevezett. Elismerte, hogy a globális terrorizmus „ádáz visszacsapásai” láttán sokan azt mondják: ez nem érte meg. Ő azonban úgy véli, hogy végig kell vinni az ügyet, mert „a terroristák akkor sem adják fel, ha mi feladjuk”. Blair ügyvezetőként a következő hét hétben még miniszterelnök marad.
José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke elismeréssel szólt a távozásának időpontját bejelentő Tony Blair brit miniszterelnök Európai Unióval kapcsolatos tevékenységéről, a washingtoni Fehér Ház pedig barátként és rendkívüli vezetőként méltatta Blairt. (mti)
Hírek keringenek arról, hogy Blair akár a Világbank élére is kerülhet, ha annak jelenlegi vezetője, a magánéleti botrányba keveredett amerikai Paul Wolfowitz kénytelen lenne távozni. A képen Blair feleségével, Cherie-vel.
Fotó: MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A raktár megy, a könyvtár marad A város nem mondott le arról, hogy legyen egy új tékája, 8 milliárd az ára

Sopron Horváth Ferenc Új könyvtár építése csak a hosszú távú tervekben szerepel, ezért még évekig a… Tovább olvasom