Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Június közepétől ismét kaphatnak támogatást a fiatal gazdák

Június közepétől egy hónapon át várhatóan újra nyújthatnak be támogatási kérelmet uniós közösségi forrásra a fiatal gazdák Magyarországon.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) ezen intézkedése tavaly kiemelkedően népszerű volt. Több mint 1300 fiatal gazdálkodó jutott támogatáshoz az indulás megkönnyítésére. A kifejezetten pályakezdők akár már el is kezdhetik kérelmeik összeállítását a nyár elején újra nyíló támogatási konstrukcióra. A meghirdetést követően ugyanis mindössze egy hónap áll majd rendelkezésre a támogatási kérelem benyújtására a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

A cél változatlan: a fiatal gazdálkodók gazdaságalapításának, illetve a birtokstruktúra átalakításának ösztönzése, nem utolsósorban a vidék népességmegtartó erejének növelése.

– A szükséges nyomtatványokat június 15. és július 15. között kell postára adniuk az érintetteknek – tájékoztatott Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) elnöke. A támogatási konstrukció a tavalyihoz hasonló lesz, néhány adminisztratív feltételen könnyítettek, kevesebb mellékletet kell csatolni.


Elmondta, a beérkezett igények száma és a kérelmezett összeg nagysága tavaly jóval felülmúlta a várakozásokat. A támogatás a többi között azért vonzó a fiatal gazdálkodók számára, mert egyszerűek a szabályok, átlátható a rendszer, s viszonylag könnyű hozzájutni a közösségi pénzhez. A gazdák azért is kedvelik ezt a támogatástípust, mert világos a célcsoport, jól körülhatárolható, hogy kit és milyen feltételekkel szeretnének ösztönözni az agráriumban való szerepvállalásra.

A kérelmezőként maximálisan elérhető 10 millió forinttól nem szabad csodát várni – hívta fel a figyelmet Mikula Lajos. Ez szerinte aligha elegendő átütő változás elérésére, inkább egy nagyobb beruházáshoz önrészként hasznosítható.

Mikula Lajos
Mikula Lajos

A tavalyihoz hasonlóan idén szintén arra számítanak, hogy a tradicionális mezőgazdasági körzetek képviseltetik magukat nagy arányban: mindenekelőtt Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár, Csongrád és Bács-Kiskun fiatal gazdálkodóinak aktivitására számítanak.

Más a helyzet azonban az odaítélhető összeg nagyságát illetően. A tavalyi siker egyúttal azzal is járt, hogy jelentősen megcsappant a keret, s ebben az esztendőben lényegesen kisebb forrás áll rendelkezésre. A tárca számára azonban fontosak a fiatal gazdák, ezt bizonyítja a 2008. évi keret jelentős növelése is. Az elnök ezért bízik benne, hogy a későbbiekben még lesz mód az átcsoportosításra.

Készült az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága közreműködésével. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dunába csúszott egy kocsi - megtalálták a lány holttestét

Megtalálták annak a fiatal lánynak a holttestét, aki szerda este egy autóval a Dunába csúszott… Tovább olvasom