Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Június 30. a határidő

A bemutatóra szóló takarékbetétek tulajdonosai június 30-ig nevesíthetik betétüket egyszerűsített eljárás keretén belül. Az intézkedésre a pénzmosás megakadályozására született törvény értelmében van szükség.
2001. június 22-én, az OECD mellett működő pénzmosás elleni akciócsoport (Financial Action Task Force on Money Laundering - FATF) felvette a vele nem kooperáló országok listájára hazánkat. A Magyar Kormány az FATF döntését megelőzően döntött ugyanakkor arról, hogy a teljes magyarországi betétállomány kb. 3 százalékát jelentő anonim betéteket 2002. január 1-jétől meg kell szüntetni. A Parlament ennek megfelelően fogadta el a pénzmosás elleni törvénycsomagot, mely az anonim betétekről is rendelkezik.

A pénzmosás megelőzéséről szóló törvénynek megfelelően a bemutatóra szóló takarékbetétkönyveket és a bankok, takarékszövetkezetek által kibocsátott betéti okiratokat nevesíteni, azaz névre szólóvá kell átalakítani. 2001. december 19-től kezdődően takarékbetétet tehát kizárólag névre szólóan lehet elhelyezni, a már meglévő anonim betétkönyveket pedig a határidőt követő első bemutatás alkalmával nevesíteni kell.

A hitelintézetek a betétek nevesítését június 30-ig egyszerűsített eljárás keretein belül végzik, így például az OTP Bank a nevesítést 2002. június 30-áig (illetve legújabb közleménye szerint ennél is tovább, egészen augusztus végéig) díjmentesen végzi, és a banknál ezen időpontig az elhalálozás esetére szóló rendelkezés is díjmentesen adható meg.

A betétkönyvet a jogszabály értelmében annak a nevére szólóvá alakítja át a bank, aki azt először bemutatja. A betét tulajdonosának esetleges akadályoztatása esetén a betétkönyv (okirat) nevesítését a tulajdonos által meghatalmazott személy is elvégezheti. Ebben az esetben meg kell adni a betét tulajdonosának és a meghatalmazott személynek a törvényben felsorolt azonosító adatait.

A nevesítés során bár a már meglévő betétkönyveket lecserélik, azonban ez a betét folytonosságát nem érinti, ugyanis a csere jogfolytonosan történik, ami azt jelenti, hogy a betétek kamatozása és a lekötési idő folyamatos marad, és az 1993. június 30-ig elhelyezett betétek továbbra is megőrzik állami garanciájukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Friderikusz franciája

Egy kávéházban ülve türelmetlenül és kissé kíváncsian vártam, hogy Jean-Philippe Didier, a… Tovább olvasom