Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Júliustól átalakul a szakorvosképzés

A rezidensek nem egy-egy konkrét kórházzal, egyetemmel, hanem az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtal szerződnek, és illetményüket is központi költségvetési forrásból biztosítják.
Az újság szerdai cikke szerint a jövő évi költségvetési tervezet szerint az ideinél mintegy 3 milliárd forinttal több, csaknem 6,9 milliárd forint juthat 2016-ban a fiatal szakorvosok ösztöndíjprogramjára. Részben e többletforrással szeretnék elérni, hogy minden fiatal orvos, aki szeretne, részt vehessen támogatott szakképzésben.

A lap felidézi: Zombor Gábor egészségügyi államtitkár szerint idén minden eddiginél többen, 838-an jelentkeztek ösztöndíjasnak, és mivel ez évtől már minden jelentkezőt be is fogadnak a programba, ezzel 2500-ra nő az ösztöndíjas rezidensek száma.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint a kormány erőfeszítései ellenére tavaly 15 százalékkal több 29 évesnél fiatalabb orvos kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges iratokat, mint egy évvel korábban.

"Többször felhívtuk a figyelmet, hogy az ösztöndíjak önmagukban nem jelentenek megoldást" – mondta Dénes Tamás, aki szerint bár valóban több fiatalt fogadtak be idén az ösztöndíjrendszerbe, a 2014-ben végzetteknek mindössze a 40 százaléka érdeklődött a pályázati lehetőségek iránt.

Az elnök szerint a betegbiztonság csak akkor fog javulni, ha az összes egészségügyi dolgozóra kiterjedő, kiszámítható bérrendezésbe kezd a kormány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga: a bankadócsökkentés hatására a hitelezés bővülni fog jövőre

A bankadót 60 milliárddal csökkentik és a hitelezést növelő bankoknak 10 milliárd forintos adókedvezményt adnak. Tovább olvasom