Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Júliusig új dékánt választanak a karon

A mosonmagyaróvári egyetemi kar dékáni tisztének betöltése mellett pályázatot írnak ki a szervezetileg átalakuló agrártudományi centrum elnökségére is. A centrum a jövőben önálló kari jogállású szervezetté válik és feladatköre is kibővül.

Döntés a pályázati kiírásról

A Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME) napokban tartott szenátusi ülésén döntöttek a két mosonmagyaróvári magasabb vezetői állás betöltésének pályázati kiírásáról. A mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi kar dékánjának mandátuma június végén jár le. A következő tanévtől biztosan új dékán irányítja majd a kar működését, mivel dr. Ördög Vince már második ciklusát tölti, s a szabályozás szerint a dékáni megbízás legfeljebb egyszer hosszabbítható meg. A szenátusi ülésen határoztak továbbá a rektor döntése értelmében létrehozott új, magasabb vezetői álláshely, a Mosonmagyaróvári Agrártudományi Centrum elnöki pályázatának kiírásáról is.

Kari jogállású lesz

Dr. Ördög Vince dékán a Kisalföldnek elmondta: 2000-ben, az egyetemi integráció létrejöttekor a felsőoktatási törvény lehetővé tette agrártudományi centrum létrehozását azokon az egyetemeken, ahol agrárkarok működnek. A mosonmagyaróvári kar kezdeményezte akkor ennek a megalakítását, majd – a nem egyértelmű törvényi szabályozás miatt – közel egyéves egyeztetést követően létrehozták a centrumot. Célja az volt, hogy a kutatás támogatására biztosított pénzeket külön számlán kezelhessék, s rugalmasabb lehessen a kutatási pénzek elosztása. Azért, hogy a centrum ne váljon szét a kartól és hatékonyan működjön, a mindenkori általános dékánhelyettes töltötte be az elnöki tisztet. A revizori vizsgálatok azonban kifogásolták ezt, mivel a centrum elnökének magasabb vezetőnek kell lennie. Ezért a rektor a helyzet orvoslására úgy döntött, hogy a centrum vezetőjének kinevezése a rektor hatáskörébe tartozik. A NYME szervezeti és működési szabályzatának módosításával az agrártudományi centrum vezetője a magasabb vezetők közé tartozik. Ezzel az intézmény kari jogállású szervezetté válik.

Szervezeti átalakítások

Dr. Ördög Vince elmondta: a törvényi előírásoknak megfelelően a tangazdaságokat gazdasági társaságokká kell átalakítani. Így a tangazdaság júliustól Mosonma-

gyaróvári Tangazdaság Kft. néven folytatja működését. Továbbra is a centrumhoz tartozik, de önálló gazdasági egységként működik tovább. A szervezeti átalakítás alapja továbbá, hogy a földművelésügyi minisztérium megválik néhány kutatóintézetétől és ezeket a regionális tudásközpontokhoz rendeli. Így a Fertődi Gyümölcskutató Kht. az agrártudományi centrum része lesz majd. A dékán szerint a Tejkísérleti Intézet integrálására valószínűleg nem kerül sor, mivel azt a minisztérium a kiemelt fontosságú intézetek közé sorolta.
A szervezeti átalakításokat követően az agrártudományi centrum nem kap költségvetési támogatást. Ellenkezőleg, az általa generált pénzekkel segíti a mosonmagyaróvári kar működését és koordinálja a kutatási feltételek bővítését.

A centrum elnöke lehet

Dr. Ördög Vince a Kisalföld érdeklődésére hozzátette: a dékáni állás betöltésére kiírt pályázatra már nem jelentkezhet, ám úgy érzi, az agrárszakterületen szerzett ismereteit megfelelően kamatoztathatná az agrártudományi centrum elnökeként, ezért megpályázza ezen állást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös európai harci alakulat

Közös európai harci alakulat felállításának tervében állapodtak meg szombaton a visegrádi országok… Tovább olvasom