Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Júliusban indulnak az NFÜ újabb pályázatai

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség társadalmi egyeztetésre bocsátott 20, júliusban induló pályázati konstrukciót. Olyan szervezetek és intézmények véleményére számítanak, melyek hitelesen képviselik az adott szakterületet, társadalmi csoportot, vagy területi egységet.
A civil szervezetek korábban elégedetlenségüket fejezték ki, mivel a civil szektor erősítése szinte egyáltalán nem kapott helyet az ÚMFT-ben. A hátrányos helyzetű kistérségekben induló vállalkozások komplex technológiai beruházásai fejlesztésére irányuló kiírás tervezet keretében költségeik 30 százaléka erejéig, összesen 3,3 milliárd forint támogatásban részesülhetnek. Feltétel, hogy a támogatott beruházás teremtsen munkalehetőséget a térségben, és járuljon hozzá annak felzárkózásához - írja a Piac és Profit.

Szintén fontos prioritás a nemzetközi gazdaság vérkeringésébe történő bekapcsolódás, ezért az unió átlagos fejlettségét el nem érő ún. konvergencia régiókban 2,2 milliárd forintra pályázhatnak nemzetközi szolgáltató központok létrehozására, illetve fejlesztésére. A keretösszeg 5-8 regionális szolgáltató központ forrásigényét elégítheti ki szintén 30 százalékos támogatási mérték mellett.

A gazdaságfejlesztési program júliusi pályázati kiírásai 1,6 milliárd forinttal támogatják a vállalati folyamatmenedzsment hatékonyságának növelését szolgáló informatikai fejlesztéseket, míg e-kereskedelemre és egyéb e-szolgáltatások bevezetésére 1,3 milliárd forint uniós forrást igényelhetnek gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók, gazdasági kamarák és egyéb vállalkozási érdekképviseletek. Mindkét pályázat esetében 3-20 millió Ft támogatás igényelhető, és a költségek legfeljebb 50 százaléka lesz támogatható.

Mivel számos magyar vállalkozás nem lenne versenyképes az unióban, ezért 1 milliárd forintos keret nyílik meg azért, hogy támogassa a minőség-, környezet és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetését. Az ismertetett öt konstrukció ún. tükörpályázat formájában kerül meghirdetésre Magyarország legfejlettebb régiójában, Közép-Magyarországon is, mintegy 5 milliárdos vissza nem térítendő forrást biztosítva a vállalkozóknak a 2007/2008-as két éves periódusra.

A tervek szerint augusztus végétől októberig mintegy 200 pályázati kiírás jelenik meg. Az ÚMFT keretében eddig 18 pályázatot írtak ki 59 milliárd forint értékben gazdaságfejlesztési, képzési, akadálymentesítési és infrastrukturális területeken. Ebből hatot már lezártak. A március 1-jén és március 30-án megnyílt gazdaságfejlesztési és képzési pályázati kiírásokra mintegy kétezren jelentkeztek, mintegy 50 milliárd forintot igényelve. Eddig 750 nyertes vállalkozás kapott értesítést.

A pályázati rendszer átalakult, egyes területeken kétfordulós pályázatot vezettek be. Egykapus ügyintézést alakítottak ki, az intézményrendszer finanszírozását teljesítményfüggővé tették, képzési lehetőséget ajánlanak a pályázóknak és kevesebb állami igazolást kérnek a pályázóktól - olvasható a Piac és Profit összefoglalójában.

Országszerte folytatódik a kerékpárút- hálózat fejlesztési program. A júliusi pályázati körben az észak-alföldi, a nyugat-dunántúli, a közép-magyarországi és a közép-dunántúli régiókból pályázhatnak erre a célra. A konstrukciók az adott régió kerékpáros közlekedési infrastruktúrájának kialakítására és bővítésére irányulnak, új és meglévő elemek hálózatba szervezésével.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv mellett folyamatosan zajlik az I. Nemzeti Fejlesztési Terv 2004-2006. évi végrehajtása. A rendelkezésre álló forrásnak több mint 66 százalékát már kifizették, ezzel az ország a 2-3. helyen áll az unióban a vele egy időben csatlakozott országok között.

A GVOP pályázatainak 2004-2005 évi statisztikái szerint a megítélt támogatások összegének felét érte el a kapcsolódó biztosítékok értékének összege. Az alacsony arányt az indokolja, hogy több pályázati cél esetében nem volt szükséges biztosíték nyújtására. A kis- és középvállalkozások fejlesztésére szolgáló pályázatok esetében azonban a fenti arány 116 százalék volt, tehát a kis- és középvállalkozások a kapott támogatások összegét meghaladó értékű biztosítékot kötöttek le a támogatásokhoz kapcsolódóan - derül ki a Start Tőkegarancia elemzéséből.

A biztosítékokon belül mintegy fele-fele arányban szerepel az ingatlan és a bankgarancia formájában nyújtott biztosíték, továbbá marginális jelentőséggel ingó biztosíték is alkalmazásra került. A kis- és középvállalkozások fejlesztésére szolgáló pályázatok esetében azonban a biztosítékok kétharmada volt ingatlan, míg a bankgaranciák összege valamivel kevesebb, mint harminc százaléka volt az összes biztosíték összegének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylő Kabulban

Tovább olvasom