Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Július elsejétől minimálbér helyett bérminimum?

A szakmunkások július elsejétől már a minimálbérhez képest magasabb bérminimumért dolgoznak, de a munkáltatók csökkentenék a tavaly jogszabályban rögzített összeget. Igaz, csak kevéssel, és csak akkor, ha cserébe valamilyen előnyös plusz juttatást kapnak a szakmunkások.
Az ágazati párbeszédbizottságoknak ugyan júliusig meg kellett volna határozniuk, mely feladatok elvégzéséhez szükséges a szakvégzettség, és a jogszabályban rögzített bérekhez képest milyen irányban térnek el, de az egyeztetések vagy el sem kezdődtek, vagy sikertelenül zárultak.

A könnyűiparban sok a minimálbéres, a cégek pedig alacsony haszonnal dolgoznak, a foglalkoztatóknak nincsenek tartalékaik - mondta el a Könnyűipari Ágazati Párbeszédbizottság titkára. Vujkov Krisztina hozzátette: az ágazatot súlyosan érinti a bérminimum bevezetése, a néhány ezer forintos emelés miatt az egyeztetés tétje nagy: a cégek túlélése.

A sütőiparban kisebb a foglalkoztatók ellenállása, a gabona-, a hús- és konzervipart viszont súlyosan érinti a változás, de megállapodás még ebben az ágazatban sincs. A kereskedelemben sincs esély arra, hogy hét végéig pozitív eredmény szülessen - véli a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új súlyadó a vagyont csapolja meg

Januártól több gépjárműadót fizetnek majd az új autók tulajdonosai, mivel a súly helyett a… Tovább olvasom