Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

József Attila születésnapjára emlékeztek

Országos volt a pusztulásban, no, de hát ne búsuljatok - írta magának, magáról József Attila, a költő, aki 98 éve született. Szülőhelyétől indultak, közelre mentek, a Ráday utcáig azok, akik rá emlékeztek pénteken, a Költészet napján.
-August Picard professzor több ezer méter mélyre ereszkedett le saját készítette apró búvárhajóján a tengerbe, őt követte Huo, francia mélytenger-kutató, aki 9500 méter mélyre süllyedve ért szűk csodagömbjével a Csendes-óceán sivár, kegyetlen, közönyös mocsártalajára – mondta Juhász Ferenc.

Így kezdte versnek is beillő emlékbeszédét Juhász Ferenc a Gát utca 3-ban, József Attila szülőházában, hogy elmondja, amint az óceán fenekén csodák tárultak fel, úgy tárult fel a társadalmi óceán mélyén a költőnek annyi igaz csoda. Galkó Balázs József Attila verseit mondta, megkoszorúzták az emléktáblát, majd a jelenlévők átvonultak a Ráday utcába, a vers fesztiválra.

Nagyon szép nap ez, mert egy születésnap. Mi általában szeretjük a szomorú évfordulókat megünnepelni, magyar tradíció – mondta Görgey Gábor, kulturális miniszter. Ez egy olyan nap, amit nagyon ügyesen és jól találtak ki annak idején. Egy nagy költő, egy óriási költő, akit nem szabad elfelejteni, és akiről le kell hántani a pártállami évtizedek által rárakott és rárakódott rétegeket, és utána alatta ott van egyike a 20. század legnagyobbjainak. Ez egy optimista ünnep, optimista nap, mert még egyáltalában létezik, még kimondatik az, hogy költészet, kimondatik az, hogy líra, kimondatik az, hogy vers.

Görgey Gábor nyitotta meg ezekkel a szavakkal a vasárnap estig tartó vers- és könyvfesztivált. Ha a Kálvin tér felől érkezünk, Móricz Zsigmond fogad életnagyságú képen, de találkozunk ugyanígy József Attilával, Krúdy Gyulával és Jékely Zoltánnal. Az utca tele sátrakkal. Nemcsak könyvsátrak vannak itt, hanem például Pilinszky János nyílegyenes labirintusa, melyben "mind tömöttebb és mind tömöttebb és egyre szabadabb a tény, hogy röpülünk." A szerelmesek náddal kerített sátrában egy padon verseket hallunk, persze, szerelmeseket, például Latinovits Zoltántól. Van sátra a Poeta doctusnak, a tudós költőnek, és emlékműve az időmértékes versnek, amiről elsajátíthatjuk a hexametert, pentametert, disztichont és a többit. Műsorok is lesznek. Tehetünk egy érzelem- és értelemgazdag sétát, hiszen értékre nemcsak pénzben van szükségünk.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Én, a kém (I Spy)

A látványos akció-vígjátéknak a két világhírű főszereplő mellett egy harmadik sztárja is van: a… Tovább olvasom