Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Jövőre Windows XP Second Edition?

A Microsoft eddigi története azt mutatja, hogy körülbelül két évente jelenik meg egy új desktop operáciűs rendszer. A Windows XP 2001-ben született, így előfordulhat, hogy .NET szerver mellett új desktop Windowst is várhatunk.
Bár a Windows Longhorn(/Blackcomb?) megjelenésének július végi 2005-ös kitolásával némileg lecsillapodtak a kedélyek a Windows XP SE megjelenési időpontját (merthogy már akkor is valószínűnek tűnt a megjelenés teóriája) illetően, mostanra Net-szerte erősödik a meggyőződés: a server mellett új desktop Windowst is várhatunk - a régi (újabb) javítása mellett...
Annak idején a Microsoft Windows XP - The Official Magazine microsoftos forrásokra hivatkozva azt adta hírül, hogy a Microsoft terveiben nem szerepel a Windows XP Second Edition kiadása. Az operációs rendszer első javítócsomagja, az SP1 megjelent idén, de hogy lesz-e további XP-tuning vagy rögtön egy teljesen új Windows (a Longhorn) mutatkozik be, az akkor bizonytalanná vált.
A mostanában Net-szerte mutatkozó kételkedés oka azonban az, hogy ezek szerint a 2003-as évben ugyan jelenik meg új Windows, de az nem desktop, hanem server vagy javítás - márpedig a ˝hagyományok˝ szerint minden két évben megjelenik (a Windows XP 2001-ben jelent meg) egy desktop Windows is. Így aztán a legutóbbi hírek 2003-as megjelenésű XP SE-ről és XP SP2-ről szólnak - 2004-es XP SE SP1 és 2005-ös Longhorn mellett.
Viszont ekkor a (várható) Windows XP SP2 és/vagy az SE közötti találgatás vet fel érdekes kérdéseket a tartalmazott újdonságokat illetően. Például: vajon milyen újdonságok kerülnek bele az XP SP2-be, illetve melyek csak az SE-be? Vagy: mely újdonságok lesznek önálló kiegészítésként is letölthetők, illetve melyek lesznek csak az SE részeként elérhetők?
E kérdések különösen az előbb-utóbb várható Internet Explorer 7, illetve a már beta változatban létező DirectX 9(.x) és Windows Media 9 Series, továbbá a Sidebar és egyéb GUI-fejlesztések miatt kínzóak, ugyanis a Microsoftnak a kiegészítésekből nem nagyon van bevétele, azonban egy új operációs rendszer kiadásából már igen - elképzelhető tehát, hogy az SE-re tartogat majd olyan igen vonzó újdonságokat, amelyek más úton nem lesznek elérhetők.
Az érem másik oldalaként azonban a vállalatok - ahol nagyobb project egy új operációs rendszer bevezetése - rosszallásukat fejezik ki a túl gyakran megjelenő új Windows verziók miatt...
A kérdésre a válasz - egyelőre maga is kérdés marad. A Windows XP jövőjével kapcsolatos kérdések és találgatások lám, ebben az évben felerősödtek. Bizonyosság - legkésőbb jövő év eleje körül várható.
-- terminal--

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paul McCartney a világ körül

Paul McCartney, a Beatles magára maradt agytrösztje most Amerikát járja, de világ körüli turnéját… Tovább olvasom