Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Jövőre több forrás jut a köznevelésre, mint az idén

A költségvetés tervezete szerint 2015-ben több forrás jut a köznevelésre, mint az idén - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára szerdán Debrecenben.
Czunyiné Bertalan Judit a térség középiskolai igazgatóinak és osztályfőnökeinek rendezett fórum szünetében tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül az iskolák működtetésére, illetve a pedagógusbérek emelésére 50 milliárd forint többletforrást biztosítanak jövőre.

Megítélése szerint a 2015-ös költségvetési terv megalapozza a már beindított programok folytatását. Ezekből kiemelte, hogy jövő év szeptemberétől már az általános iskolák 3. osztályosai is ingyen kapják a tankönyveket.

További prioritást élvez a kötelező óvodáztatási program - tette hozzá, megjegyezve: az idén az önkormányzatok egymilliárd forint forrásra pályázhattak az óvodai helyek bővítésére.

Jövő szeptemberre négyezer új óvodai hely létesül európai uniós és hazai forrásból. Folyamatosan figyelemmel kísérik, hogyan alakul az óvodai helyek iránti igény az országban - magyarázta az államtitkár.

Czunyiné Bertalan Judit az MTI érdeklődésére cáfolta, hogy felére csökkentenék a gimnáziumi keretszámokat. "Ez nem olvasható ki a költségvetésből" - mondta, hozzátéve: középfokú oktatásra az idei 196 milliárd helyett 2015-ben 209 milliárd forintot fordítanak.

Azzal összefüggésben, hogy lapértesülések szerint van olyan iskola, ahol még mindig nem kapták meg a tankönyveket, a köznevelési államtitkár azt mondta: "ez kellemetlen".

Szerinte csak a pótrendeléseknél fordulhatott elő ilyen eset, de - mint az MTI-nek elmondta - a felelősöket meg fogja keresni, és ha igazak a hírek, "annak szankciója lesz".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paczolay: az alkotmánybíráskodásnak az alapjogokat kell védenie

Az új szabályozás a jövőre nézve is megteremtette a hatékony alkotmánybíráskodás lehetőségét - mondta a testület elnöke. Tovább olvasom