Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Jövőre megépülhet a hulladékudvar

Rajka az utóbbi időben a legtöbb betelepülőt befogadó község lett Mosonmagyaróvár környékén. A határközelség és az északi szomszédainknál kedvezőbb árak miatt közel száz család költözött már át eddig ide.
Rajka demográfiai helyzete az 1990-es évekig az országos átlaghoz hasonlóan csökkenő tendenciát mutatott. A rendszerváltozás utáni hármashatár-régió felértékelődésének következtében jelentkező beköltözési folyamat azonban itt különösen figyelemre méltó.
A falu életében az utóbbi néhány hónapban is több fontos változás történt. A polgármesteri székbe is új vezető került Bazsó Lajos személyében, és az iskola élén is változás következett be. A 28 éves Farkas János nagy lelkesedéssel vetette bele magát az intézmény irányításába, s ugyan még csak három hónapja kezdődött el az idei tanév, máris számos újítást vezetett be.
Az iskolaigazgató a német

nemzetiségi nyelvet oktató

kollégáival együtt fontos

feladatnak tekinti, hogy
felkészítsék tanítványaikat
a németnyelv-vizsgára, ezért külön

foglalkozást szerveztek

a diákoknak.
Helyi vizsgarendszert is bevezettek németből, hogy a gyerekek kellő rutint és tapasztalatot szerezzenek e téren.
Az igazgató beszámolt arról is, hogy hamarosan bekapcsolódnak a nemzetközi Socrates-programba, melynek keretében német, lengyel és osztrák iskolákkal működnek majd együtt. Szorgalmazzák a testvériskolai kapcsolatok kiépítését. Még az előző tanévben nyertek pályázati pénzt a gyerekek úszásoktatására, így ezért az alsósokat szeptembertől a mosonmagyaróvári Móra-iskolába utaztatják. Nagy hangsúlyt fektetnek a tanulási, beilleszkedési és magatartási zavarral küzdők segítésére is, de az informatikatanításban is előreléptek.
Mészáros Ferencné Rajkán született, s bár amikor férjhez ment, Mosonmagyaróvárra költözött, mindig is visszavágyott szülőfalujába. A 60 esztendős nyugdíjas 13 év után vissza is költözött családjával a községbe. Etelka nagyon szeret Rajkán élni, mert minden megtalálható helyben, amire az embereknek szükségük van. Öt élelmiszerüzlet, egy hentes, fagyizó, virágüzlet, szóval minden van, ami kell. A nyugdíjas asszony szerint az utóbbi években látványosan fejlődött a település, és bíznak benne, hogy ez tovább folytatódik. Talán helybéli munkalehetőségből lehetne kicsit több, de a környéken aki akar, az tud dolgozni, jegyezte meg Mészáros Ferencné.
Rajka új polgármestere, Bazsó Lajos érdeklődésünkre elmondta: a faluban jelenleg 2675-en élnek. Az utóbbi időben közel száz szlovákiai család települt be a községbe, de most is folyamatos az érdeklődés a házak és a telkek iránt egyaránt. Jelenleg a faluban egy 1000 négyzetméteres telket 6–7000 forintos négyzetméterenkénti áron lehet megvásárolni. A rendezési tervben jövőre 80 telket szándékoznak kialakítani, aminek az egyharmada önkormányzati, kétharmada magántulajdonú lesz. A községháza akadálymentesítése nemrég készült el, az épület felújítására jövőre kerül sor. 2007-ben várható a hulladékudvar létrehozása is, s a polgármester törekvése az, hogy a cégeknek is vonzó legyen Rajka, és minél több munkalehetőség teremtődjön helyben. A bölcsődéjükbe jelenleg 19 csöppség jár, de itt is igény lenne a bővítésre. A községvezetés a faluban tevékenykedő civil szervezetekkel aktív és együttműködésre törekszik.
A településen lakók számára az idei karácsony bizonyára nagyon emlékezetes marad, hiszen a polgármesteri hivatal előtt egy olyan életnagyságú betlehemet állítanak fel, amilyen az előző években csak a győri városháza előtt szokott lenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lábunk legyen mindig szem előtt

A téli lábkényeztetéshez néha nem elég a fürdősó, levendulaolaj és a kenőcs. A problémás… Tovább olvasom