Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Jövőre lesz ingatlanadó

A hétvégi koalíciós  megállapodás  az adórendszer átfogó  átalakítását tartalmazza 2009. január 1-jétől. Első lépésként már jövőre     életbe lépnek bizonyos  korrekciók, így  összevonják a kis adókat, átalakítják a  bevallási rendszert, szűkítik az szja-kedvezményeket,  s bevezetik az egységes ingatlanadót.

A jelenlegi adórendszer legfőbb problémái a koalíciós partnerek  szerint, hogy túlzottan bürokratikus; miközben az adómérték  összességében nem tér el a versenytársakétól, az emberek mégis  magasnak érzik, mert kevesen fizetnek sokat; nem ösztönzi eléggé a  munkakínálatot, befektetéseket. 

Annak érdekében, hogy a gazdaság szereplői felkészülhessenek a  2009-es változásokra, már 2008 elejére elkészül az adórendszer  átalakításának koncepciója, az Országgyűlés pedig 2008 tavaszán  fogadja el a szükséges módosításokat.

 Már ezt megelőzően, 2008. január 1-jei hatálybalépéssel  lesznek azonban korrekciók, az ezekre vonatkozó javaslatokat  szeptember végéig kell elkészíteni. Ezek keretében egyszerűsítik a  jogszabályokat, új áfatörvényt alkotnak, egységes alapra helyezik a  munkáltatói és a munkavállalói járulékot, összevonják a kis adókat  (például a szakképzési, rehabilitációs, innovációs járulékot). 
A jövő évtől átalakul a befizetési rend, ennek keretében  egyszerűsödik a bevallás, biztosítják az elektronikus befizetési  lehetőséget, s kevesebb számlára kell az adókat befizetni. 

Az adó mértékét az önkormányzatok határozzák meg.
A fekete- és a szürkegazdaság visszaszorítását célozza 2008-tól  a fordított adózás kiterjesztése, a vevőn történő behajtás  lehetőségének megteremtése, az ellenőrzés korszerűsítése, az  ellenőrzési kapacitások növelése. 

A társadalmi igazságosság növelése érdekében az szja-ban  2008-tól szűkülnek a kedvezmények, megszűnik az 1,5–2,1 millió  forintos jövedelem adóterhében a nagy ugrás az adójóváírás  kifuttatásával, amire legalább két lépcsőben kerül sor.  

A jövő év január 1-jétől bevezetik az egységes, értékalapú  ingatlanadót a négy ingatlan típusú adó (az építményadó, a telekadó,  a magánszemélyek kommunális adója, az idegenforgalmi létesítmények  után fizetendő adó) és a luxusadó összevonásával. Ez nem csak lakáscélú ingatlanokra vonatkozik majd. 

Az ingatlanok értékét és a mentességek körét országosan azonos  módszertan alapján állapítják majd meg. (Jelenleg sokféle módon  vetik ki, például van darab- és értékalapú adó is.)


(mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozim

Tovább olvasom