Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Jövőre lesz húsz éves a Mediawave fesztivál

Jövőre lesz húsz éves a Mediawave fesztivál, amely immár szombathelyi központtal működik. A rendezvények jelentős részben a "születésnap" körül forognak, de lesznek programok az Őrségben és Burgenlandban is.
Hartyándi Jenő, a fesztivál főszervezője az MTI-nek elmondta: az elsősorban filmes és zenei fesztivál - amelynek programjában kiállítások, konferenciák is szerepelnek - Győr helyett jövőre már új központi helyszínen, Szombathelyen bonyolódik. Emellett lesznek programok például Burgenlandban és Őriszentpéteren is.

"A fizikai határnyitás két évtizeddel ezelőtt megtörtént ugyan a térség országai között, szellemi határok viszont még léteznek, s azok lebontogatása ez idáig elmaradt európai feladat. Éppen ezért a következő Mediawave ezt a teendőt is hangsúlyozottan felvállalja, osztrák és szlovén szervezőkkel közösen. A 2010 rendezvényeink egy részének helyszíne is e hármas határ lesz" - fogalmazott Hartyándi Jenő. A jövő évi Mediawave április 30. és május 8. között zajlik, az őrségi és a burgenlandi rendezvényeket május 12. és 15. között tartják. Hartyándi Jenő elmondta, hogy a 2010-es programok jelentős részben a 20 éves "születésnap" körül forognak. December elején lezárult a filmek nevezési határideje, mintegy 1100 alkotást neveztek, ezek feldolgozása jelenleg tart.

A zenei fellépők között ott lesz a dzsessz, a blues, az underground, az etno és az autentikus zene számos képviselője. Fellép majd például az amerikai Steve Salas Trio Bernard Fowlerrel, továbbá ismét láthatja és hallhatja a közönség Tanya Tagaq inuit torokénekest, emellett ismét lesz Thank Jimi fesztivál. A filmes programok pedig kiterjednek az elmúlt húsz év legjobb ilyen alkotásainak vetítésére és életmű-válogatások bemutatására is. Mindezek mellett több konferencia is gazdagítja a rendezvénysorozatot.

Ezek egyike a közönségnevelés új európai módszereivel foglalkozik. "A téma egyrészt azért is fontos, mert amíg Nyugat-Európában már tudatosan folyik a közönség megtalálása egy-egy rendezvényre, addig mi mostanáig azt gondoltuk, hogy megcsináltuk a saját zseniális rendezvényünket, és azt majd megtalálja a közönség. Nem így van. Mint kiderült, a közönség úgymond nevelésére jól kimunkált módszerek léteznek" - mondta Hartyándi Jenő. Hozzátette, hogy környezetvédelmi témájú konferenciát is terveznek, ilyen már legutóbb is volt, akkor a globális felmelegedéssel foglalkoztak az előadók.

A 2010-es konferencia témája a hagyomány és a természet kapcsolata lesz. A konferencia résztvevői arra keresik majd a választ, hogyan működhetne ma a természetvédelem, ha a hagyományok valóban élnének.

Olvasóink írták

  • 1. load 2009. december 28. 16:51
    „Sajnos nem Győrben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágul a gáz és áram, csökken a távhő ára

Számos termék és szolgáltatás ára megváltozik január elsejével, így nő a földgáz és egyes… Tovább olvasom