Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Jövőre kétkulcsos adótábla

Jövőre kétkulcsos lesz a személyi jövedelemadó, 18 és 38 százalék lesz a két kulcs, 1,5 millió forint jövedelem felett kell majd a magasabb kulccsal adózni – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt a koalíciós pártok egyeztetésén kialakult megállapodás eredményét pénteken.
A szocialista frakció tájékoztatása szerint az adóintézkedések hatására mintegy 100 milliárd forint marad az adózók zsebében, a munkajövedelmek 2–3 százalékponttal kevesebbel fognak adózni.
Ugyanakkor emelik az elkülönítetten adózó tőkejövedelmek adójának kulcsát, beleértve az osztalékadót is, 20 százalékról 25 százalékra, s ennyivel adózik az árfolyamnyereség is.

Átrendezett családi kedvezmények

A miniszterelnök-jelölt szólt arról is: a családi adókedvezményeket úgy rendezik át, hogy a következő év elejétől azoknak jusson több, akik szerényebb körülmények között élnek és azok vállaljanak nagyobb terhet, akik módosabbak. Az szja-kedvezmények igénybevételét korlátozzák a jövedelemtől függően.

Katona Béla szocialista frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta, hogy a megállapodás könnyít a vállalkozások helyzetén is, 1200 forinttal csökken az egyösszegű egészségügyi hozzájárulás, és további kedvezményeket kapnak a pályakezdő fiatalokat, a gyesről, gyedről visszatérő édesanyákat és az 50 év feletti munkanélkülieket foglalkoztató szervezetek.

Újabb adóalap-csökkentési lehetőségek

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök ezt részletezve kijelentette: társadalombiztosítási járulékkedvezményre számíthatnak a pályakezdőket, gyesről, gyedről visszatérőket, illetve 50 év feletti, tartósan munkanélkülieket foglalkoztatók, ami eléri 9 hónapon keresztül az összes járulékteher mintegy 50 százalékát. Az iparűzési adónak további 25 százaléka lesz leírható a társasági adó alapjából, így annak már 50 százaléka lesz érvényesíthető adóalap-csökkentő tételként.

Katona Béla közlése szerint a kutatás-fejlesztést szolgáló beruházásoknál igénybe vehető adókedvezmény értékhatára 1 milliárd forintról 100 millió forintra csökken jövőre. Az MSZP javasolja, hogy ez terjedjen ki a feldolgozóipari középvállalatokra is, de megállapodás egyelőre még nem született. A munkahelyteremtő beruházások esetében könnyítik az adókedvezmény igénybevételének feltételeit.

Arra a kérdésre, hogy mivel pótolják az szja-változtatás révén kieső mintegy 100 milliárd forintos adóbevételt, Gyurcsány Ferenc azt válaszolta: növekszik az ország gazdasága, 4 százalékos növekedés révén az államháztartás bevételei 600–700 milliárd forinttal nőnek majd jövőre, miközben az újraelosztás mértékét csökkenti a kormány. Kiemelte: a magyar gazdaság rendben van, a magyar gazdaság növekszik, a foglalkoztatás növekszik, az export növekszik. Kérdésre válaszolva kijelentette: nem lát okot megszorításokra vagy pótköltségvetésre.

A Fidesz és az MDF fenntartásai

A Fidesz üdvözli a kétkulcsos szja-rendszert, de látni akarja, mi lesz az adókedvezmények sorsa – mondta Rogán Antal frakcióvezető-helyettes. Közölte: a kormányzat a hírek szerint a következő esztendőkben az adókedvezmények radikális csökkentését, illetve megszüntetését tervezi. „Márpedig ez több mint egymillió ember terheit növeli Magyarországon" – szögezte le. Felszólította a kormányt, hogy a látványpolitizálás helyett mielőbb tárja a nyilvánosság elé adótörvényekkel kapcsolatos elképzeléseinek részleteit.

Az MDF szerint a bejelentett személyi jövedelemadó-csökkentési elképzelésnek akkor van értelme, ha a kedvezmények elvonásával és az áfatörvény módosításával nem hozza sokkal kedvezőtlenebb helyzetbe a magyar állampolgárokat.

(mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KIFESTŐK/Scooby Doo

A nagyításhoz kattintson a képrészletekre - ezután könnyedén kinyomtathatja a… Tovább olvasom