Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Jövőre jobb árak lehetnek

Rossz szezon után – jobb szezon előtt? Röviden ekként foglalhatók össze a szombaton hatodik alkalommal megrendezett uborkapartin elhangzottak.
Markotabödöge polgármestere, Szabóné Szücs Ildikó öt éve találta ki „kis falu nagy ötleteként" az uborkapartit, amely azóta is az ágazat egyetlen seregszemléje. A szombati eseményen öröm- és ürömteli tényekről egyaránt szó esett.

Az előadásokból egyértelműen kiderült, hogy az utóbbi esztendők legrosszabb szezonja az idei. Radák Kornélia, a Konzerv Uborka Terméktanács titkára elmondta: míg 2002-ben 59 ezer, 2003-ban 38 ezer, addig ebben az évben várhatóan csak 20 ezer tonna uborka terem az országban. Ráadásul ezúttal az állam már közvetlen támogatást sem ad a termelőknek (ez tavaly még kilónként 25–31,25 forint volt). Emiatt sokan abbahagyták a termesztést, amely két évtizede még 700 hektáron folyt, most már csak mintegy 250 hektáron.

Lengyel Ferenc, a Dunakiliti Konzervüzem Kft. ügyvezető igazgatója szerint a kevés termés mögött részben éppen a termelői kedv csökkenése áll. Kétségtelen ugyanakkor az is, hogy idén az időjárás sem állt a gazdák mellé, leginkább a meleg éjszakák hiányoztak. A szakember ettől függetlenül úgy vélte: jövőre magasabbak lehetnek a felvásárlási árak, mert a mostani készletek hamar elfogynak és emiatt nagyobb lesz a kereslet.

Szalánczy Zsolt, a Rábaközi TÉSZ elnöke, a Horker Kft. termeltetési igazgatója azt hangsúlyozta: az államnak a 15–17 ezer termelő nem ért meg egy kilométernyi autópálya árát sem.
A TÉSZ azzal számolt, hogy 3500 tonna uborkát termelnek tagjai, de a rossz idő miatt ennek a fele teljesült.

Az uborkapartin jutalmakat is átadtak. A Rábaközi TÉSZ és a Dunakiliti Konzervüzem Kft. a termelők közül a szanyi Endrődy Ottónét, a mórichidai Molnár Sándort és a dunakiliti Vrábel Gézát, a felvásárlók közül a csornai Turi Imrénét és a rábapordányi Psze Gyulánét díjazta. A koroncói Horker Kft. a farádi Horváth Ernőné felvásárlót, illetve a kisfaludi Deákné Farkas Ildikó, a bősárkányi Major Miklós és a kónyi Kovács Lajosné termelők munkáját ismerte el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevettük Horvátországot

Idén Horvátország volt a legkedveltebb üdülőhely. A főszezonnak vége, ám az élet a mediterrán… Tovább olvasom