Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Jövőre épül az első kerék

A Kisalföld információi szerint Magyarországi viszonylatban 2008-2009. között térségünkben épül fel a legtöbb szélerőmű. A Magyar Energiahivatal 330 Megawattra adott ki engedélyt.
Az elmúlt néhány évben térségünkben több településen is tervezték, hogy szélerőműveket állítanak fel. Legelőször Sopronkövesden és Lövőn merült fel a gondolat, aztán sorra következett Sopronhorpács, Nagylózs, Ebergőc, Völcsej. Tervek készültek, befektetői csoportok végeztek előzetes hatástanulmányt. Jelenleg azonban csend övezi a szélkerekeket.
Az első szélerősségmérő Lövőn épült fel. Galavics Jenő, a beruházó hazai kapcsolattartója egyelőre óvatosan nyilatkozott. – Talán egy hónapon belül az utolsó részlet is tisztázódik. Akkor lehet megmondani, mikor kezdődhet a tényleges építkezés – folytatta Galavics Jenő. – Az úgynevezett szélerősségmérő-kerék immáron három éve működik. A mérési eredmények biztatóak. Úgy tudjuk, az áramszolgáltató kiépített egy magasfeszültségű hálózatot, amelyre a majdani erőművek rácsatlakozhatnak. Ahhoz, hogy a szélerőművekkel hosszú távon számolni lehessen, több fejlesztésre is szükség lesz, hiszen az energiát akkor is biztosítani kell, ha nem fúj a szél. Ausztriában úgy oldják meg a problémát, hogy ilyenkor üzembe helyeznek egy háttérerőművet.
A Magyar Energiahivataltól a Kisalföld megtudta, mintegy 1600 Megawattnyi teljesítménykérelem érkezett be a hivatalhoz. Ebből 330 Megawattra adtak ki engedélyt. Azért engedélyeztek ennyit, mert a magyar villamosenergia-rendszer szabályozhatósága a jelenlegi tartalékokkal ennyi szélerőmű esetében még fenntartható. Ezen erőművek túlnyomó többsége a Kisalföldön valósulna meg, 2008–2009. között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati keret kistelepüléseknek

Száznyolcvanmillió eurós keretre pályázhatnak azon kistelepülések, amelyeknek egészségügyi… Tovább olvasom