Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Jövőre 150 milliárd plusz kell az egészségügyre

Azonnal szüntesse be az Egészségügyi Minisztérium a működési források kivonását az ágazatból - közölte Mikola István csütörtökön.

A Fidesz egészségügyi szakpolitikusa szerint ha maradnak a jelenlegi folyamatok, az egészségügy csődbe kerülhet, ezért szerinte a jövő évi költségvetésben 20 százalékkal több pénzt, legalább 150 milliárd forint pluszt kell biztosítani az ágazatnak.Az Országos Onkológiai Intézettel kapcsolatban Mikola István azt mondta, nem lehet korlátozni a progresszív ellátás csúcsintézményeit, tehát ezeknél az intézeteknél el kell törölni a területi ellátási kötelezettséget, a teljesítmény-volumen korlátot, a vegyes finanszírozást és a várólistákat is.

A csütörtöki sajtóhírek szerint az Országos Onkológiai Intézet csak a területi ellátási körzetébe tartozó betegeket kívánja ellátni, a vidékről és más körzetekből hozzájuk küldött rákos betegeket nem. Mikola István elmondta: az ilyen csúcsintézményekbe, mint az Országos Onkológiai Intézet is, a legsúlyosabb eseteket küldik az orvosok. Itt kaphatják meg a legmagasabb szintű ellátást. Épp ezért nem lehet korlátozni a betegfelvételt, ezért rájuk vonatkozóan meg kell szüntetni a területi ellátási kötelezettséget. A pénz sem lehet akadály, ezért a Fidesz szakpolitikusa szerint a teljesítmény-volumen korlátot és a jelenlegi vegyes finanszírozási rendszert is el kell törölni ezeknél az intézményeknél. A súlyos rákos betegeknél azonnal meg kell kezdeni a gyógyítást, tehát a várólistákat is meg kell szüntetni - tette hozzá. Az ellenzéki politikus szerint az ellátás biztonságáért az egészségügyi miniszter felelős. Nem lehet a kórházak menedzsmentjére hárítani ezt a felelősséget, és hűtlen gazdálkodással vádolni őket. Mikola István az Állami Számvevőszék jelentésére hivatkozva azt mondta, a kormány folyamatosan vonja ki az egészségügy működési forrásait. Míg 2006-ban a GDP 1,8 százalékát képviselték ezek a források, addig 2008-ban már csak 1,6 százalék volt ez az arány.

A politikus szerint álságos a kormánynak arra hivatkoznia, hogy óriási uniós pénzek érkeznek az ágazatba, hiszen ezeket a fejlesztéseket működtetni kell majd, erre viszont nem lesz pénz. A jövő évi költségvetés egyik irányelve szerint az egészségügy forrásainál a 2009-es csökkentett finanszírozási alapot kell iránymutatónak venni - mondta Mikola István. Hozzátette: ha 2010-ben valóban ez lesz az alap, az egész rendszer csődbe kerül. A fideszes politikus szerint épp ezért a fejlett országokhoz hasonlóan inkább meg kell erősíteni az ágazatot és az ideihez képest legalább 20 százalékkal, körülbelül 150 milliárd forinttal többet kell adni az egészségügynek. Az ellenzéki politikus pozitív fejleményként értékelte, hogy a kormány 6 millió adag, új influenza-elleni vakcinát rendelt az Omninvesttől, amely szerinte "kiváló minőségű oltóanyagot" gyárt.

Kérdésre válaszolva azt mondta, elég ez a mennyiség, mivel még az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott adagnál is több, ugyanis a WHO azt javasolja, hogy a népesség 50 százalékát kell beoltani.

Olvasóink írták

 • 5. Reális 2009. augusztus 09. 13:31
  „300 ft csak egy baj volt!Hogy azt is csak a magyar fizette!Mert politikus,zsidó,cigány mentesült alóla!”
 • 4. iparos 2009. augusztus 07. 14:51
  „Nikola elvtárs! Talán meg kellene kérdezni Orbán elvtársat, és a régi rendszerben kiváltságokat élvezö tisztelt alkotmánybirákat, hogy Mi is volt azzal a 300ft-tal a baj annak idején! Most majd gondolkodhat Fidesz ur, hogy milyen cimszo alatt hozzuk vissza!”
 • 3. Reális 2009. augusztus 07. 10:10
  „Pont ennyi megy el cigánysegílyekre!Meg van oldva a helyzet!Cigók kibírják egy évig,a pénz meg megy az egészségügybe!”
 • 2. janika 2009. augusztus 07. 08:52
  „Primax kifelejtetted: mint egy hét éve csak a nyálukat verik!
  Nem képesek egy valódi vádat indítványozni az ország tönkretevői ellen.
  Össze keverik az ország "ócsárlását" az ország vezetőivel?
  e”
 • 1. Primax 2009. augusztus 07. 07:51
  „Ha Mikola mondja, biztosan úgy is van...
  Ő - és barátai, "elv"-társai - nem szoktak hazudni.
  Nem szoktak csak úgy, össze-vissza beszélni, ígérgetni.
  Nem szoktak gyanúsítgatni, vádolni.
  Nem szokták Brüsszelben ócsárolni az országot.
  Nem kacsintanak össze a szélsőjobbal.
  Komoly emberek ők, érzik a dolgok súlyát, a felelősséget.
  Mindenről mindent tudnak, minden gondnak, bajnak a megoldását is tudják.
  Csak tessenek rájuk szavazni, rögtön megoldódik az összes gondunk.
  Ilyen egyszerű ez, kérem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lerepült az útról egy autó - három sérült

Hárman megsérültek, amikor megcsúszott a vizes úton és az út melletti erdőbe repült egy… Tovább olvasom