Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Jövedéki termékek vámtarifa-besorolása

A jövedéki törvény idei módosítása alapján az adóalanyok és vámhatóság is kezdeményezheti a jövedéki, vagy az abból előállított termék vámtarifaszámának hatósági megállapítását – adta közzé a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP).
A közlemény szerint a kötelező vámtarifa-besorolásnak azért van jelentősége, mert ezzel kiküszöbölhetők azok a jogi viták és perek, amelyek a külkereskedők és a vámhatóság között az elmúlt években zajlottak.

Egy eltérő vámtarifa-besoroláskor ugyanis az anyagok közötti különböző vámértékek következtében akár több százmillió forintos többletkövetelése is lehetett a vámhatóságnak az ügyféllel szemben, aki a vámokmányon egy másik vámtarifaszámot állapított meg és ezáltal esetleg alacsonyabb vámértéket vélt megfizetni.
Az új rendszerben a külkereskedelmi ügyletet megelőzően kérheti a külkereskedő az adott áru vámtarifa-besorolását, amelynek vámhatósági megállapítása után, az hosszú időn át előre kiszámíthatóan érvényes lesz.
A kötelező érvényű vámtarifa-besorolás kiadására első fokon a Vám- és Pénzügyőrség Vegyvizsgáló Intézete (VPVI) jogosult.
A kötelező érvényű vámtarifa-besorolás csupán lehetőség arra, hogy ezzel az adóraktári engedélyt, illetve keretengedélyt kérelmező személy, az adóraktári engedéllyel, illetve keretengedéllyel rendelkező adóalany, valamint a jövedéki ügyben, illetve jövedéki adóügyben eljáró vámhatóság éljen. Amennyiben erre sor kerül úgy a VPVI által határozatban megállapított vámtarifaszámot mind az adóalanynak, mind a vámhatóságnak kötelezően alkalmaznia kell.

A kötelező érvényű vámtarifa-besorolás adókötelezettséget, vagy jogkövetkezményt nem keletkeztet, ha a jövedéki termék, vagy az abból előállított termék összetételét a tevékenység folytatása során nem változtatták meg.

A kötelező érvényű vámtarifa-besorolásról hozott határozat ellen fellebbezésnek van helye, de ez a határozat végrehajtását nem befolyásolja, a besorolást az ellenkező hatósági döntésig alkalmazni kell.
A kötelező érvényű vámtarifa-besorolással kapcsolatos ügyekben a másodfokú feladatokat a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága látja el. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év díjazottja ünnepe

A soproni Tómalom utcai egészségügyi gyermekotthonban tegnap karácsonyt rendeztek. Az alkalom… Tovább olvasom