Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Jóval kevesebb az esküvő,

mégis tele a naptár

Folytatás az 1. oldalról.

Természetesen ez azon is múlik, hogy a pár mikorra tud éttermet foglalni, s igény esetén a vőfély időbeosztása mennyire sqrq. Az a tapasztalat, hogy a házasulandóknak a templomot illetően akad a legkevesebb időegyeztetési problémájuk.
Délre alig néhányan kérnek polgári esküvőt, pedig ha most odaállna valaki a győri anyakönyvvezető elé, akkor a kötelező egy hónapos várakozási idő után még április végén is házasodhatna. De hát ki akar a hagyomány és a gyakorlatiasság ellensége lenni ezen a – jó esetben – életre szóló, jeles napon? Az idény tekintetében nyilván a késő ősz és a tél a legnépszerqtlenebb, az elmúlt hónapokban voltak teljesen üres szombatok is a Családi Intézetben. De akad, aki éppen ezt használja ki: a győri Pollreisz Balázs és újdonsült felesége, Foki Anikó tavaly ráböktek a naptárra és a tréfa kedvéért kinézték a XI. hó 11-et. Így aztán nem volt gond sem a délután négy órával, sem a vacsorával, sem a vőféllyel, sem a fotóssal és az egyéb tényezőkkel. Ráadásul ragyogó idő volt – emlékszik vissza a győri fiatalember.
Sopronban is hasonló a helyzet, mint Győrben: nyolc-kilenc

hónapot kell várni ezekre

a szombati félórákra, a jó nyári időpontokat már novemberben

és decemberben lefoglalták.
A legkedveltebb hónapok: a július és az augusztus, e tekintetben egyik város vagy falu sem különbözik a másiktól. Sopronban valamivel nagyobb a zsúfoltság, mint Győrben, ezt egyébként a számok is jól érzékeltetik. Tavaly ugyanis 420 esküvőt tartottak a „hqség városában”, ez a lélekszámmal arányosan jóval többnek számít, mint a győri 700 házasuló, akik közül egyébként 250-en kérnek templomi esküvőt, míg másik 250 pár csak hagyományos polgári szertartást rendez. A maradék 200 nem tart ceremóniát: csupán a két tanú és az anyakönyvvezető jelenlétében köt házasságot. Keglovich Ferencné szerint egyébként tíz évvel ezelőtt jelentősen csökkent a házasulókedv, előtte Győrött 1200–1300 esküvőt tartottak egy évben. A drasztikus zuhanás óta azonban ez a 700 nem emelkedett százas nagyságrenddel, még a kedvező lakásvásárlási hitel hatására sem, az Orbán-kormány idején.
De visszatérve a várakozáshoz: természetesen csak a nagyvárosokban jelent problémát a csúcsidő, hiszen szombatból Mosonma-

gyaróváron és Csornán is ugyanannyi van, mint Győrben. Dóczyné Kocsis Márta csornai anyakönyvvezető szerint mindenki talál szombat délutáni időpontot nyárra, különösen, mert az esküvők száma itt is csökkent az évtizedek alatt. Harminc éve, amikor ő a pályát kezdte, még évi 125-en házasodtak, s ez a szám már 70-re esett vissza. Mosonmagyaróváron évente mintegy 200 esküvőt tartanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól szolgált a rendőrség az ünnepen?

Tovább olvasom