Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Jóváhagyta a Ház az Országvédelmi akciótervet

Az Országgyűlés hétfőn este úgy döntött, egyes esetekben lehetővé teszi a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon - svájci frank esetében 180 forinton - történő végtörlesztését.
Rogán Antal javaslatát 277 igen szavazattal, 9 nem ellenében, 30 tartózkodással fogadta el a parlament. Igennel voksoltak a kormánypárti és a jobbikos képviselők, nemmel a szocialisták, az LMP tartózkodott. A törvény átmeneti időre lehetővé teszi, hogy az adósok ingatlanfedezetes devizaalapú hitelüket rögzített árfolyamon végtörleszthessék, illetve meghatározott körben adó- és illetékmentességet ír elő a devizahitellel rendelkező adósok megsegítésére kidolgozott programban részt vevők és a szociálisan rászorulók megsegítése érdekében.

A végtörlesztést svájci frank esetében 180 forintos, euró esetében 250 forintos, japán jen esetében 2 forintos árfolyamon teljesíthetik az adósok. Ezen árfolyamok alkalmazása akkor kötelező a pénzintézeteknek, ha az árfolyam a kölcsön folyósításakor nem volt magasabb, valamint a hitelfolyósító június 30-ig nem mondta fel a kölcsönszerződést. Emellett az adósoknak vállalniuk kell az áthidaló- vagy gyűjtőszámlahitelből eredő tartozás végtörlesztését is, amennyiben devizakölcsönükhöz kapcsolódik ilyen. Ha a hiteladós teljesíti a feltételeket, a finanszírozó nem utasíthatja el a végtörlesztési igényt, és 60 napon belül elő kell készítenie a szerződés lezárását. Az ingatlanfedezetes devizahitel és a gyűjtőszámlahitel végtörlesztéséért nem számítható fel költségtérítés és egyéb díj vagy jutalék.

A devizahiteleseknek a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli igényüket december 30-ig kell bejelenteniük a banknak. A gazdasági bizottság módosító indítványának elfogadásával a Ház azt is rögzítette, hogy az adósoknak az igénybejelentéstől számított 60 napon belül kell teljesíteniük a végtörlesztést (A fideszes Koszorús László módosító javaslatában 90 napot adott volna erre, előterjesztését azonban a szavazás előtt visszavonta.)

A devizahitellel rendelkező adósok megsegítésére kidolgozott programokban részt vevőket a jogszabály mentesíti a személyi jövedelemadó, az ajándékozási, illetve visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség alól a pénzintézetek által elengedett követelés, az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem, a kedvezményes bérleti díj formájában juttatott bevétel, illetve az ingatlan kedvezménnyel történő visszavásárlása után. A törvény korlátozza a fogyasztóval kötött devizaalapú hitel- és kölcsönszerződések esetében devizában felszámítható költségeket, díjakat. Így kizárólag azokat a költségeket és díjakat lehet felszámítani devizában, amelyek az adott szerződés teljesítésének és fenntartásának érdekében a devizaforrás megszerzésével közvetlenül kapcsolatban állnak, ideértve a kamatjellegű kezelési költséget. Nem számolható fel devizában a szerződéskötéssel, a levelezéssel, a kimutatások és igazolások előállításával, az ügyfelek látogatásával, a hitelmonitoringgal, a felmondással, a fedezet értékbecslésével és cseréjével, a szerződésmódosítással, a hitelfedezeti biztosítási szolgáltatással, továbbá a hitelszerződés ügyintézésével és a kapcsolódó hitelszámla lezárásával kapcsolatos díj és költség.

Díjmentessé válik az állam lakásvásárlásával, valamint a devizában felvett lakáshitelből származó követelés rögzített árfolyamon történő végtörlesztésével összefüggésben kezdeményezett jelzálogjog, végrehajtási jog, továbbá az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére irányuló eljárás, akárcsak a vételi jog bejegyzésére irányuló eljárás és a nemzeti eszközkezelő javára történő vagyonkezelői jog bejegyzése. A törvény a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba és 2012. április 1-jén hatályát veszti.

A végtörlesztési lehetőségről a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának hajdúszoboszlói ülése után beszélt először Lázár János frakcióvezető. Orbán Viktor miniszterelnök a parlament múlt hétfői ülésén az országvédelmi akciótervet ismertetve jelentette be, hogy a kormány megvalósíthatónak tartja az elképzelést. Hozzátette, várható, hogy perek indulnak a döntés miatt Magyarország ellen. "Kedvezőtlen ítéletek esetén megfelelő válaszintézkedésekkel fogunk reagálni" - jelentette ki a kormányfő. Rogán Antal múlt pénteken nyújtotta be törvényjavaslatát, amelyet az Országgyűlés hétfőn a házszabálytól eltérve tárgyalt meg és fogadott el.

Olvasóink írták

 • 17. dünnyögő 2011. szeptember 20. 21:25
  „Hát nekem a FIDESZ nevében is elég hamiskásan hangzik a "DE" .”
 • 16. rommel 2011. szeptember 20. 20:52
  „ISMÉT SIKERÜLT EGY MSZP-S CSŐD BOMBÁT HATÁSTALANITANI !!!
  VAJON MIKOR TANULJA MEG A NÉP , HOGY KOMMUNISTÁBÓL SOSEM LESZ DEMOKRATA !!!”
 • 15. SC 2011. szeptember 20. 20:04
  „"radikális nacionalistának nevezi Orbán Viktort"
  A többi igaz,ez nem.Ha radikális nacionalista lenne,egészséges értelemben,nem futkározna arra és nem hívná a kufárokat...Mert ha hiszitek,ha nem,nélkülük is gurult és gurulni fog a golyó.”
 • 14. machers 2011. szeptember 20. 19:07
  „13. fortuna54 2011.09.20. 18:46
  Nem a bankadó a gond önmagában. Bár egyenlőre csak a negatív hatása tapasztalható. A költségeket áthárítják, így végül a lakosság szív, illetve a fogyasztást csökkenti. A KT szerint mintegy 80 milliárd forinttal.
  A kérdés a nagysága és a célja. Ha a költségvetési lyukakat foltozzák, akkor az csak sarc.
  A tervezett közös európai bankadó pedig pont a magyar gyakorlattal ellentétes, hiszen egy kvázi válságalapot terveznek létrehozni belőle.
  Megint szembejönnek az autópályán!?”
 • 13. fortuna54 2011. szeptember 20. 18:46
  „10.pancser.Orbánt követve már több nyugati órszág kacsingat a bankadó felé. Különben te most pancser egy vagy pancser2 vagy?”
 • 12. dorombolok 2011. szeptember 20. 18:09
  „Alig van más nyugati ország, amely annyira segítette a nyitás élenjárójának tartott Magyarországot a demokráciába és piacgazdaságba való átmenetben, mint Ausztria. Az, hogy most az osztrák sajtó "puszta-Putyinnak", "bankrablónak", radikális nacionalistának nevezi Orbán Viktort és hogy éppen az Osztrák Néppárthoz tartozó pénzügy- és külügyminiszter követel nemzetközi fellépést, azt a sokkoló hatást és mély csalódottságot tükrözi, amelyet még az osztrák politikai és gazdasági elit azon becsapott konzervatív tagjai is éreznek, akik eddig diszkréten nem vették tudomásul Orbán vitatott belpolitikai intézkedéseit - írta Lendvai.”
 • 11. SC 2011. szeptember 20. 16:39
  „Csak neked van bajod a magyar virtussal...Negatív vagy,nagggyyon...
  Üdv:István”
 • 10. pancser 2011. szeptember 20. 15:27
  „Ki támadott meg minket? Hamarosan bevonultatják a harangokat, ágyút öntenek belőle. Az 1920-as évekből olvastam ezt gyöngyszem verset egy irredenta balfék tollából. " Harangokból öntött tíz és ezer ágyú dörög a világ négy tája felé, a világ megtanulja újra tisztelni a hős magyarok nevét". Tudtommal béke van nincsen szükség sem ágyúra sem országvédelmi tervekre. Igaz Viktor már harcol a bankok ellen( a világ négy tája felé), az uzsorások ellen, a GMO ellen(magányos sziget szindróma), küzd a magyar állampolgárságért, meg a fene tudja miért. Csak az a baj 1526 óta mindig veszítünk, most sem lesz másként. Talán, ha koppánykodás helyett az Istvánok kicsit lehűtenék a fene nagy pusztai virtust, mely a magyar nép átka!”
 • 9. dorombolok 2011. szeptember 20. 10:51
  „2009. májusában 4,8 milliárd forintnyi svájci frank alapú hitelre köttetett szerződést a városi közgyűlés fideszes többsége. Bizony, a Fidesz második embere, Kósa Lajos által vezetett Debrecen tetemes, 24 milliárd feletti adósságának 76 százaléka még ma is svájci frankban felvett hitel.

  S bizony az ezt megszavazó debreceni fideszesek nem lennének egyedül, hiszen az országban mindenfelé durván eladósodtak fideszes városi önkormányzatok, s jelentős részben devizában. S most Kovács Zoltán elismerte az akkor frankhitelt felvevő fideszes városvezetők "devizabűnözését".

  Mi legyen hát Kovács úr Önnel és a többi fideszes devizabűnözővel? Menjenek vizsgálóbizottság elé? Önöket is tartsa karácsonykor előzetes letartóztatásban az ügyészség? Netán visszamenőleges hatállyal ítéljék önöket fej- és jószágvesztésre?

  Én a jogállamot tisztelő ember vagyok, s nem követelek börtönt a jóhiszeműen meghozott téves döntések miatt. De, ha Önben szikrányi becsület van, akkor most lemond és örökre búcsút int a politikának.”
 • 8. öröksoproni 2011. szeptember 20. 10:01
  „Hogy örülök, hogy nem vettem fel soha hitelt!”
 • 7. elemér 2011. szeptember 20. 09:56
  „Végre egy okos dolog a kormánytol.”
 • 6. kisem 2011. szeptember 20. 09:33
  „Hallottam, olvastam olyan devizahitelesekről, akik több tízmilliós CHF hitelt vettek fel, eleve százezres nagyságrendű havi törlesztési kötelezettséggel. Nyilvánvaló, hogy az akkor jövedelmük sem az átlagos vagy az alatt volt, hanem jóval fölötte. És most sírnak. Pedig azért választották a devizahitelt, mert jóval olcsóbbnak tűnt, mint a forinthitel.
  Szóval, ezt a ripsz-ropsz megszavazott akciótervet nyugodtan nevezhetjük Lex-Gazdag törvénynek. Megint egy kisebbség érdekében hoztak szabályt, szinte azonnal, mivel a jelek szerint a 3 éves árfolyamrögzítéseses megoldás nem nagyon nyerte el a tetszést. Az meg egyenesen bicskanyitogató, hogy a saját kapzsiságuknak nincs semmi következménye, minden költséget más áll. Ugye, egy sima deviza- vagy akár forinthiteles legalább 2-5% előtörlesztési díjat köteles fizetni, ha egyösszegben törleszt. De a gyevi bírókra ez sem vonatkozik.”
 • 5. pappe 2011. szeptember 20. 08:51
  „Tiszta akciócsoport! Avagy szupercsapat. Minden és mindenki akciós... :)))”
 • 4. mir 2011. szeptember 20. 07:31
  „Valahogy a fideszes képviselőknek nem akaródzott elfogadni azt a javaslatot, hogy képviselők ne élhessenek a végtörlesztéssel. Vajon miért? Vagy Matolcsy elszólása, hogy az adósok 10%-nál többen úgysem tudják igénybe venni.”
 • 3. kóchenger 2011. szeptember 20. 07:10
  „Kimaradt az akciótervből, hogy a Fityesz agyament ötletei ellen- ami a forintot gyengíti másfél éve- mi védi meg a devizahiteleseket!”
 • 2. amalfi 2011. szeptember 20. 05:24
  „És ha a bankok győznek majd a bíróságon, amivel tisztában van a miniszterelnök is, és az államnak kell kártalanítani a bankokat, az én adóforintjaimból teszik, vagy esetleg be lehet perelni a képviselőket hűtlen kezelés miatt és ők fizetnek?”
 • 1. Ovinkor 2011. szeptember 19. 22:32
  „Elfogadhatatlan javaslat! - mondta Vona, majd a jobbikosok megszavazták a sürgős tárgyalást és magát a törvényt is.

  lol”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határozat a költségvetési egyensúly megtartásáról

A kormány a 2011. évi költségvetés kapcsán egyensúlyt megtartó intézkedésekről döntött. Tovább olvasom