Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Jótékonysági esten mutatták be A zongorista című filmet

Roman Polanski filmje, az Oscar-díjra is esélyes "A zongorista" című alkotás Arany Pálmát kapott tavaly Cannes-ban. A világhírű rendező most - két napra - Budapestre érkezett, abból az alkalomból, hogy tegnap este jótékonysági est keretében bemutatták a filmet.
Az est bevételét a jövőre Budapesten megnyitandó Holokauszt Múzeum és Dokumentációs központ támogatására fordítják. A zongorista, akiről Polanski filmje szól, nem kitalált alak. Wladislaw Szpilman zongoraművész emlékiratai alapján készült a film - a könyv megjelent az Európa Kiadó gondozásában.

Wladislaw Szpilman zongorista 1939 szeptember 23-án Chopin cisz-mol noktürnjét játszotta élő adásban a varsói rádióban. A stúdió közvetlen közelében robbantak a bombák, lángban álltak a környező házak. A fülsiketítő zajban alig hallatszott a zene. A varsói rádió hamarosan elhallgatott.

A zongorista a varsói gettóba került, megúszta a koncentrációs táborba induló transzportokat, sikerült kiszöknie a gettóból, bújkált, éhezett a harcok dúlta és bombák szaggatta városban. Mit csinál, ha ennek az egésznek vége lesz? - kérdezte tőle Hosenfeld, a német tiszt, aki segített rajta és szégyellte magát a saját népe miatt. Zongorista leszek a lengyel rádióban - felelte a csonttá-bőrré fogyott, éhségtől és betegségtől remegő Szpilman, miközben egy pillanatra sem engedte el a hetek óta első élelmiszer zsákmányát, egy uborka konzervet.

Hat évvel a félbe szakadt koncert után Wladislaw Szpilman valóban munkába állt a lengyel rádiónál. A háború utáni első élő adásban ugyanazt a Chopin művet játszotta, mint amit 1939 szeptemberében. A közben eltelt hat év poklát 1946-ban írta meg, ebből a könyvből készített filmet Roman Polanski.

Köztudott, hogy Polanski gyermekkorában a krakkói gettóban volt, ahonnan sikerült őt kiszöktetni, mielőtt a lakókat haláltáborokba vitték volna. Mielőtt a Zongorista című filmet készítette, bejárta azt a területet, ahol egykor a krakkói gettó volt.

- Két dolog fogott meg Szpilman visszaemlékezésében -mondta Polanski. Az egyik az, hogy egy túlélő írta és közvetlenül a háború után vetette papírra, tehát sokkal hitelesebb és részletekben sokkal gazdagabb ez a könyv. Ha 20, vagy 30 évvel később emlékezett volna vissza, ezek a részletek már elvesztek volna. A másik dolog az, hogy ez egy rettenetesen objektív alkotás, egyáltalán nem szentimentális, hanem hűvös. Bemutatja a jó zsidót és a rossz zsidót. A jó és a rossz németet és ugyanígy a jó és a rossz lengyelt is, ráadásul számomra ez egy nagyon pozitív könyv, amely bemutatja mindazon erőket, amelyek bennünk lakoznak és amelyek miatt az ember embernek nevezheti magát. Számomra ez egy optimista regény - mondta Roman Polanski.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jakupcseket kikapcsolja a nőcizés

A Jakupcsek Show nemrég jubilált a századik adással; a műsor néhány hónap alatt a legnézettebb lett… Tovább olvasom