Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Jordán Tamás a Nemzeti Színház terveiről

Lezárultak a szerződtetések, lesz kamaraterem, ha befedik a szabadtéri színpadot, lesz klasszikus és kísérletező színház, folynak a tárgyalások a megyei teátrumok vendégfellépéseiről, és talán sikerül Európa színházi kultúráját is sorozatszerűen bemutatni.
Lehet persze Nemzeti Színháznak nevezni egy teátrumot - de a nemzet színházává igazán csak a nézők és a szakmabeliek avathatják. Nincs ugyan szabály, amely pontosan meghatározná, milyennek kell lennie - de azért mindannyiunkban él valamilyen kép arról, hogy milyen legyen.

A direktornak, Jordán Tamásnak viszont szakmai kötelessége, hogy tudja. Az ő elképzelései szerint épül a társulat, alakul a repertoár, változik az épület is. És persze a lehetőségek szerint. Jordán Tamás tudja, mit akar. Lezárultak a szerződtetések, lesz kamaraterem, ha befedik a szabadtéri színpadot, lesz klasszikus és kísérletező színház, folynak a tárgyalások a megyei teátrumok vendégfellépéseiről, és talán sikerül Európa színházi kultúráját is sorozatszerűen bemutatni - kezdve az olasszal: a Milánói Scalaval, és egy olyan olasz darabbal, amelynek Claudia Cardinale a főszereplője.

- Megörökölt egy helyzetet, tehát sok gondot kell megoldania.

- Az épülettel természetesen nem tudok mit csinálni, ez olyan amilyen, tetszik, nem tetszik, ez van. Ezt átépíteni, átszabni nem lehet. Ami kifogás szokott lenni, némi joggal, a színpadnál a láthatóság és a hallhatóság kérdése. Ezeken próbálunk segíteni. Most csináltunk egy akusztikus felmérést. Ezen kívül még szóba kerül a távolság, ami nem valós probléma. Két megálló a kettes villamossal, autóval a belvárosból 15 perc. A szerződtetések, azok most zárultak le. Negyven ragyogó színésze lesz a Nemzeti Színház új csapatának, és az itt dolgozó műszaki emberek, a titkárság, a gazdaság, az meg tökéletes. Nagyon jó örökséget kaptam e tekintetben.

- A pályázatában nagy tervei voltak. Három hónapot eltöltött itt a helyszínen. Hogy látja, hogy ezek a tervek mind megvalósíthatók, vagy valamiről le kell mondania?

- Most úgy érzem, hogy minden tervem megvalósítható. Központi helyen áll a megvalósítandó tervek között a szabadtéri színpad beépítése, mert így nyerünk egy 160 fős nagyon kellemes kamaratermet, és ha az létrejön, akkor azt a sok egyebet meg tudjuk csinálni, ami a pályázatban van. Megvan a műsorterv, tárgyalunk a megyékkel, hogy vendégeskedjenek a Nemzeti Színházban, elindult egy EU-csatlakozási program, olasz fesztivált fogunk csinálni novemberben. Szóval sorra vesszük a pályázati pontjaimat, és azokat mind készítjük elő és megvalósítjuk őket.

- Igen, Önnek az volt a terve, hogy amelyik ország adja éppen a soros EU elnököt, annak az országnak a kultúráját szeretné bemutatni. Hogy áll az olasz kulturális blokk?

- Jól áll, ilyenkor nagyon hosszú távra kell tervezni, külföldi kapcsolatról van szó és nagyon rangos eseményeket szeretnénk. Ezért nem mondom halkan, hogy érthető legyen, de halványan mondom, hogy esély van esetleg arra, hogy a Milanói Scalaval nyissuk meg a napokat. Szó van egy színdarabról, amelynek főszereplője Claudia Cardinale, ő maga talán még nem is tud róla, de a tapogatózó lépéseink elindultak. De egyáltalán az a célkitűzésünk, hogy ebben a három napban, ami november közepén lenne, bemutassuk a legmagasabb rangú és rendű olasz művészetet.

- A profilnál skizofrén helyzetbe kerülhet egy igazgató, hiszen azért a Nemzeti Színház úgy maradt meg nemzedékekben, hogy ez az a színház, ahol a diákok megnézhetik a klasszikusokat, a kötelező olvasmányokat, Shakespeare-t, a Bánk bánt és így tovább. Viszont a modern kor mégis csak azt kívánja, hogy egy színház kísérletezzen. Ezt hogy oldja föl, ezt az ellentmondást?

- Úgy oldom föl, hogy nem oldjuk föl az ellentmondást. Mert a Nemzeti Színháznak, véleményem szerint, egyszerre kell hagyományőrzőnek és útkeresőnek lennie, és mind a kettőben élen kell járnia. A Bánk bánt, az Ember tragédiáját azt most is láthatja a közönség, hiszen az elsők között tűzte, még nem is voltam itt akkor, a műsorára. Terveink között szerepel Vörösmarty Cillei és a Hunyadiak, a Weöresnek a Holdbeli csónakosa, Csíky Gergely bohózatot fogunk játszani majd Buborékok címmel, de ugyanakkor terepet és helyet adok a legmerészebb kísérletezőknek, mint Bodó Viktor, Pintér Béla, Halász Péter, Horgas Ádám, tehát mindenki megtalálja ebből a választékból a magáét.

- Mivel, hogy Színházi Világnap van ma, általában a színház, szokták mondani, hogy ilyen műfajok, mint a könyv, ugye a Guttenberg-galaxis vagy a színház, egy előadás, egy egyszeri megismételhetetlen aktus, legalább is ugyanúgy megismételhetetlen, ezek már nem olyan népszerűek a fiatalok körében, hiszen itt van a film, a számítógép. A közösségből mennyi a fiatal?

- Fogékony a fiatalság. Most már elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor a televízió talán már nem ellenfél. Olyan a színvonala, és azért a fiatalokban kell bízni, az igényességüket joggal lehet feltételezni, és hogy ha valami érdekeset csinálunk, akkor a fiatalok a színház mellett fognak voksolni. Nem jelentenek igazi konkurenciát azok a kihívások, csak tudomásul kell venni őket. A fiatalokat nem kell lebecsülni. Jó részük fogékony a szépre, a jóra, a nemesre, és a színház az ő igényeiket fogja kielégíteni.

- Csak tudja, egy színész például fantasztikusakat alakíthat színpadon, mégis akkor lesz népszerű, ha feltűnik műsorvezetőként valamelyik tévéadón, vagy föltűnik egy sorozatban. Ez iszonyú dolog lehet a színészeknek.

- A színészeknek is át kell értékelniük a helyzetüket, a helyüket. Tudomásul kell venni, hogy most már nem olyan erős és mennyekig szökő a színészet nimbusza, de ha a színészek beérik azzal, hogy a színházban a maguk területén valami nagyot alkotnak, és a jelenlévő közönség és a szakma arról tud, hogy ha nem akarja azt, hogy a hentes felismerje a boltban, akkor még így is boldog lehet.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirk Douglas néhány évvel ezelőtt öngyilkos akart lenni

A 86 éves Kirk Douglas, aki az Oscar-gálán fiával, Michael Douglasszel a legjobb filmnek járó díjat… Tovább olvasom